
به گزارش میمتالز به نقل از مس پرس، «محمدرضا افشون» رئیس محیط زیست و ایمنی شرکت ملی صنایع مس ایران و مجری و هماهنگکننده مجوزهای زیستمحیطی، با اشاره به الزامات قانونی مندرج در بند «الف» ماده ۲۲ قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه، اظهار داشت: بر اساس این ماده قانونی، کلیه طرحها و پروژههای بزرگ و توسعهای، پیش از اجرا باید توسط سازمان حفاظت محیط زیست مجوز دریافت نمایند. به همین ترتیب، تمامی سازمانها و شرکتهای بخش خصوصی و غیرخصوصی موظفاند پیش از آغاز عملیات اجرایی پروژهها، مطالعاتی را با عنوان «ارزیابی اثرات زیستمحیطی» انجام دهند تا در دو فاز زمان ساخت و بهرهبرداری، اثرات پروژهها بر محیط زیست شناسایی و اقدامات مورد نیاز برای کنترل پیامدها تعیین شود.
وی با تأکید بر رویکرد مسوولانه و زیستمحیطی شرکت ملی صنایع مس ایران، خاطرنشان کرد: از سال گذشته تاکنون، به منظور ایجاد وحدترویه در فرآیند اخذ مجوزهای زیستمحیطی برای طرحهای توسعهای، مسوولیت این موضوع به طور مستقیم بر عهده امور HSE شرکت قرار گرفته است.
افشون با اشاره به پیگیری اخذ مجوز زیستمحیطی ۲۳ طرح توسعهای با اولویت بالا در شرکت ملی مس توضیح داد: طرحهایی که نیازمند اخذ مجوز و تهیه و تدوین گزارش ارزیابی اثرات زیستمحیطی (EIA) هستند، در حال حاضر تحت پیگیری قرار دارند. این طرحها شامل «فازهای ۳ و ۴ تغلیظ سرچشمه، سد باطله جدید سرچشمه، فازهای ۱ و ۲ تغلیظ سریدون، فازهای ۲ و ۳ تغلیظ و سد باطله میدوک در مجتمع مس شهربابک، فازهای ۳ و ۴ تغلیظ، سد باطله و توسعه معدن سونگون، نیروگاه سیکل ترکیبی ۶۰ مگاواتی سرچشمه، سونگون و شهربابک، نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۴۶ مگاواتی شهربابک، نیروگاه بادی ۱۰۰ مگاواتی ریسهپا قلعه، نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی شهربابک (جاده خبر)، نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی ورزقان (سونگون)، طرح توسعهای دره زرشک، نیروگاه خورشیدی ۲۵۰ مگاواتی هریس، نیروگاه خورشیدی ۱۵۰ مگاواتی میمند، نیروگاه خورشیدی ۳۲۰ مگاواتی رفسنجان» میباشد.
رئیس محیط زیست و ایمنی شرکت ملی صنایع مس ایران افزود: با توجه به اینکه فرآیند اخذ مجوز زیستمحیطی بسیار پیچیده، زمانبر و پرچالش است و ارکان متعدد داخل و خارج از شرکت بر آن اثر دارند، ایجاب میکند این موضوع در قالب یک فرآیند منظم و ساختاری پیوسته و سیستماتیک پیگیری شود تا نه تنها چالشها برطرف و مدیریت شوند و از تأخیرهای احتمالی جلوگیری گردد، بلکه حرکت به سمت اخذ مجوزها نظاممند باشد.
وی افزود: در ارزیابیهای زیستمحیطی طرحهای توسعهای، وضعیت مصرف آب یکی از معیارهای کلیدی و حساس به شمار میرود و طبعاً این موضوع در اقلیمهای خشک و نیمهخشک که شکنندهاند، اثرگذاری مضاعف خواهد داشت. بنابراین، مجوز مربوط به تأمین آب و موضوع مدیریت پساب و باطلهها اهمیت پیدا میکند.
افشون اضافه کرد: تعامل حداکثری با سازمانهای نظارتی، به خصوص سازمان محیط زیست و تمرکز بر تولید اطلاعات دقیق و جامع فنی از پروژهها و طرحهای توسعهای، انجام تکالیف و اقدامات تعهدشده در مجوزهای دریافتی، استفاده از مشاوران زیستمحیطی کارآمد و... از جمله اولویتهای اصلی امور HSE در سرعتبخشی به فرآیند اخذ مجوزهای زیستمحیطی و غلبه بر چالشهاست.
به گفته مجری و هماهنگکننده مجوزهای زیستمحیطی شرکت ملی مس، قبل از ورود HSE به موضوع پیگیری اخذ مجوز زیستمحیطی، حدود ۸۷ درصد طرحهای توسعه در وضعیت جمعآوری و تولید اطلاعات و تهیه گزارش EIA قرار داشتند، ولی در حال حاضر، حدود ۶۰ درصد از طرحها در سازمان و ادارات کل محیط زیست در حال بررسی و اظهارنظر هستند.
وی اضافه کرد: این موفقیت مرهون تلاشهای مداوم و جدیت همه ارکان درگیر در طرحهای توسعهای است که حول یک محور مشخص به دست آمده است. در واقع، ایجاد یک محور واحد و پیگیریهای نظاممند باعث شده تا هماهنگیها شکل واحدی به خود بگیرد و با همافزایی همه توانها، شاهد شتاب قابل قبولی در این رابطه باشیم و با یاری خداوند، انشاءالله به صدور مجوز نیز ختم خواهد شد.
منبع: مس پرس