تاریخ: ۲۹ تير ۱۴۰۴ ، ساعت ۲۱:۵۵
بازدید: ۲۸
کد خبر: ۳۸۰۰۴۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

دولت از رشد صادرات مواد خام جلوگیری کند

دولت از رشد صادرات مواد خام جلوگیری کند
‌می‌متالز - «امیرحسین کوهساری» رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان یزد؛ در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش در بخش معدن این است که تعداد اکتشافات کم و همچنین پرهزینه است. سازمان‌هایی چون محیط زیست و منابع طبیعی، اداره راه و اداره آب و سازمان میراث فرهنگی هم سختگیری‌هایی انجام می‌دهند که کار اکتشاف را دشوار کرده است. بیشترین چالش ما در این زمینه مربوط به قوانین دولت و نبود یک راهبرد طولانی و مشخص معدنی است.

به گزارش می‌متالز، اشتغال‌زایی متلاطم این بخش و چالش‌های کارگری زیاد همچنین چالش‌های محیط‌زیستی و منابع طبیعی معادن از جمله چالش‌های دیگر این بخش محسوب میشود. خام‌فروشی، صادرات مواد معدنی با بهره‌وری کم، عدم توجه کافی به کاربرد فناوری‌های نوین در اکتشاف، استخراج، فرآوری و بهره‌برداری از منابع معدنی یکی از چالش‌های معدن است

ماشین‌آلات پیشرفته در دنیا تولید افزایش چشمگیری داشته این در حالی‌ست که در ایران ماشین‌آلات فرسوده است و تولید خیلی کم می‌شود و در نتیجه معادن ضررده هستند تحریم‌ها باعث شده که ماشین‌آلات معدنی پیشرفته به کشور وارد نمی‌شود و در نتیجه معادن با مشکلات زیادی در زمینه ماشین‌آلات فرسوده مواجه است. به خصوص در مصرف سوخت زیاد تا ۴۰ % هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.

مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار ثبات بازار و اقتصاد پایدار است اینکه هر روز بازار تحت تاثیر تورم قرار گیرد و از طرفی با کمبود آب و برق و گاز در طول صنایع معدنی مواجه باشند تولید تحت تاثیر قرار گرفته، آن موقع تولید مرقون به صرفه نیست.

متاسفانه در چند سال اخیر به دلیل وجود تحریم‌ها واردات ماشین‌آلات معدنی تا حدی به صفر رسیده است، این در حالی‌ست که واردات برخی ماشین‌آلات و فناوری‌های به صورت جسته و گریخته و به روش دور زدن تحریم‌ها انجام می‌شد.

متاسفانه واردات به چنین سبکی مشکلات زیادی برای بخش معدن ایجاد کرده است و باید بپذیریم ماشین‌آلات و فناوری اصلی‌ترین رکن معدنکاری است.

بدون شک ماشین‌آلات و فناوری‌هایی که با دور زدن تحریم‌ها وارد کشور شود در حد پاسخگویی به نیاز مصرف‌کننده نخواهد بود. وی با بیان اینکه وضع تحریم‌ها و نبود ماشین‌آلات باعث افزایش قیمت تمام‌شده در بخش معدن شده است زمانی که یک معدنکار ماشین‌آلات معدنی را چندین برابر قیمت و از طریق واسطه‌ها خریداری میکند ناخواسته به افزایش هزینه و تولید مواجه می‌شود.

ماشین‌های واردشده از برند‌های مطرح در بخش معدن نیستند هزینه تعمیرات نیز در این بخش افزایش خواهد یافت در نتیجه تاثیرات وضع تحریم‌ها علیه ایران در بخش معدن به خوبی قابل لمس خواهد بود.

مسوولین کشور باید یک سیاست درازمدت برنامه‌ریزی کنند و از اینکه سال به سال آن را تغییر دهند پرهیز کنند و باید امکان صادرات مواد معدنی را با تعرفه‌های معقول و استاندارد تعیین کنند که امکان استفاده مواد معدنی هم در داخل کشور و هم برای صادرات داشته باشد.

مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار ثبات بازار و اقتصاد پایدار است اینکه هر روز بازار تحت تاثیر تورم قرار گیرد و از طرفی با کمبود آب و برق و گاز در طول سال صنایع معدنی مواجه باشند تولید تحت تاثیر قرار گرفته آن موقع تولید مقرون به صرفه نیست. وی مولفه‌های تاثیرگذار بخش معدن را استفاده از فناوری‌های جدید، استحصال باطله‌ها و کاهش ضایعات، استفاده از منابع غنی معدنی موجود در باطله‌ها دانست. وی ادامه داد بهینه‌سازی مصرف خصوصا در بخش انرژی آب برق گاز بسیار موثر است. همچنین افزایش تولید به ظرفیت اسمی که نیاز به برنامه‌ریزی دارد. وی دیگر مولفه تاثیرگذار را در این زمینه افزایش بهره‌وری نیروی انسانی دانست و تاکید کرد: اگر در این بخش بهره‌وری نداشته باشیم چهار محور دیگر خدشه‌پذیر می‌شود.

استان یزد بعد از استان کرمان بزرگ‌ترین پهنه معدنی کشور را داراست و ذخایر معدن بزرگ آهن و مس و سرب و روی منگنز و دیگر فلزات با انواع خاک‌های صنعتی و سنگ‌های تربیتی می‌تواند یک قطب بزرگ معدنی کشور هم برای تولید ملی و هم برای اشتغالزایی باشد.

بیشترین کارخانه‌های فولاد صنعتی و کارخانه‌های کاشی و سرامیک گواه این هست که معادن خوب وجود دارد که می‌تواند خوراک آنها را تامین کند، امیدوارم که با تسهیل کردن کار‌های اکتشافی و استخراجی در استان یزد این استان سهم به سزایی در تولید ناخاص ملی داشته باشد. بخش معدن دارای بازدهی عالی، اما زمان‌بر است، تا زمانی که دولت معدن را به عنوان بخشی در نظر بگیرد که خیلی سریع باید آن را به پول تبدیل کند نتیجه آن رشد صادرات مواد خام خواهد بود.

منبع: روزگار معدن

عناوین برگزیده