تاریخ: ۰۵ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۹:۳۳
بازدید: ۳۰۱
کد خبر: ۳۸۹۱۶
سرویس خبر : انرژی
یک مقام مسئول:

افزایش ۲ برابری تخصیص اعتبار به فعالیت‌های آبخیزداری/اجرای آبخوان داری در کاهش خسارت سیل تاثیر گذار است

می متالز - حسین پور گفت:یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار بیش از ۲ برابر سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی به پروژه های آبخیزداری اختصاص یافت.
افزایش ۲ برابری تخصیص اعتبار به فعالیت‌های آبخیزداری/اجرای آبخوان داری در کاهش خسارت سیل تاثیر گذار است

به گزارش می متالز، ابوالقاسم حسین پور، مدیر کل دفتر سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، از افزایش اعتبارات فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری خبر داد و گفت: باتوجه به اهمیت اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری، یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار بیش از ۲ برابر سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی به این امر اختصاص یافته است.

وی با اشاره به اینکه امسال اجرای پروژه‌های آبخیزداری در بیش از یک هزار نقطه در سطح کشور برنامه ریزی شده است، افزود: براین اساس ۵۰ نوع فعالیت در سطح حوزه‌های آبخیز در قالب پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری در ارتباط با مباحث سیل خیز، احیای پوشش گیاهی، فرسایش خاک، پایداری آب و در بحث کلان اکوسیستم با رویکرد مدیریت جامع در حوزه‌های آبخیز و در قالب پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری پیش بینی شده است.

حسین پور ادامه داد: در فاز اول، پروژه‌های نیمه تمام سال گذشته تکمیل می‌شود و سپس فرآیند فعالیت‌های اجرایی در استان‌ها را آغاز می‌کنیم.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه ایران در زمره مناطق سیل خیز دنیا قرار دارد، بیان کرد: با توجه به آنکه پهنه وسیع کشور در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، از این رو افزایش سالانه منابع اعتباری به اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری امری ضروری است.

به گفته وی، سیل‌های اخیر نشان می‌دهد که توسعه آبخیزداری و آبخوان داری در سطح حوزه‌های آبخیز در مدیریت ریسک سیل، کاهش خطر پذیری سیلاب، حفظ خاک، کنترل فرسایش و رسوب، احیای پوشش گیاهی به عرصه‌های طبیعی و پایداری اکوسیستم‌های طبیعی تاثیر بسزایی دارد.

مدیر کل دفتر سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها با اشاره به اینکه توسعه آبخیزداری در حفظ طبیعت و اکوسیستم‌های طبیعی تاثیر بسزایی دارد، بیان کرد: با توجه به نیاز کشور به اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری باید منابع بیشتری از اعتبار تملک دارایی‌های سرمایه ای، صندوق توسعه ملی و مدیریت بحران در بحث پیشگیری از سیل جذب شود چرا که اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری در برابر مخاطرات طبیعی پیشگیرانه است.

حسین پور با بیان اینکه گستره حوزه‌های آبخیز در کشور وسیع است، افزود: براساس شاخص‌هایی که در مطالعات صورت گرفته وجود دارد، نیاز است تا سالانه منابع اعتباری به اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری را افزایش دهیم چرا که این امر در پایداری روستاها، منابع آب و خاک، کشاورزی و تعادل آبی طبیعت تاثیر بسزایی دارد.

این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به تاکید مقام‌معظم رهبری و سایر مقامات دولتی، اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری در سطح کشور باید با قدرت بیشتری توسعه یابد.

وی با اشاره به تاثیر فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری در وقوع سیل اخیر بیان کرد: بارش‌های اخیر نشان داد که اجرای فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان داری در مناطقی که صورت گرفت، خسارت سیل به مراتب کمتر بود، ضمن آنکه اجرای این فعالیت‌ها در مناطق بالادست قنوات، در کوتاه مدت رشد چشمگیر آبگیر قنوات و در دوره متوسط و بلندمدت بهبود و تقویت قنوات را به همراه خواهد داشت.

حسین پور ادامه داد: در مناطقی که احتمال خطر سیل وجود دارد، شاهد مشارکت مردم، صاحبان قنوات و خیرین در اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری هستیم.

مدیر کل دفتر سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها با بیان اینکه بیش از ۱۴ میلیون هکتار عرصه مستعد سیلاب در کشور وجود دارد، تصریح کرد: در برنامه ریزی که برای توسعه طرح آبخوان داری در سطح کشور داریم، برنامه ریزی کرده ایم تا در بیش از ۱۱ میلیون هکتار از منابع اعتباری که دولت و مجلس اختصاص می‌دهد، بیش از سال گذشته پروژه آبخیزداری و آبخوان داری را توسعه رهیم.

وی احیای پوشش گیاهی و عرصه‌های مرتعی را امری مهم در بحث تقویت نفوذ آب و کاهش حجم سیلاب دانست و گفت: در بیش از ۸۴ میلیون هکتار از عرصه‌های مرتعی کشور طرح مدیریت روان آب در زمره توسعه پوشش گیاهی در این مناطق را مورد توجه قرار دادیم چرا که مجموعه برنامه تحت عنوان آبخیزداری و آبخوان داری در پیشگیری و مدیریت بحران سیل در سطح حوزه‌های آبخیز تاثیر بسزایی دارد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه اجرای طرح‌های آبخوان داری و آبخیزداری یکی از اولویت‌های اصلی سازمان جنگل ها در بحث سیل به شمار می‌رود، بیان کرد: با توجه به شرایط تغییر اقلیم، مدیریت رسیک و کاهش آسیب پذیری در سطح حوزه‌های بالا دست در قالب طرح‌های آبخیزداری و آبخوان داری تاثیر بسزایی در کاهش خسارت و تلفات ناشی از سیلاب دارد که به همین خاطر در سال‌های باقی مانده برنامه ششم توسعه با جدیت بیشتر این موضوع دنبال می‌شود.

حسین پور ادامه داد: با توجه به آنکه مدیریت حوزه آبخیز به عنوان یکی از اقدامات تلفیقی در کنترل سیلاب مطرح است؛ بنابراین بهره گیری از روش‌های بیولوژیکی و مکانیکی نقش موثری در تغییر رفتار سیلاب در پایین دست و مناطق خطر پذیر دارد.

به گفته وی، اقدامات سازمان جنگل‌ها در سال گذشته و برنامه پیش رو در سال ۹۸ بیش از پیش در استفاده از ظرفیت سیلاب برای مدیریت خشکسالی تاثیر گذار است.

مدیر کل دفتر سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل ها در پایان تصریح کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در سطح حوزه‌های بالادست می‌توان تهدید سیلاب را به یک فرصت برای مقابله با کم آبی و خشکسالی در کشور تبدیل کرد.

عناوین برگزیده