به گزارش می متالز، رئیس اتاق ایران با تأکید بر اینکه بخش خصوصی ایران برای آغاز یک حرکت جدی و جدید در تجارت با ازبکستان آماده است، اضافه کرد: در رویکرد جدید دولت جمهوری اسلامی ایران، اولویت به توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای همسایه داده شده و بخش خصوصی در این زمینه برای مبادله، ترانزیت و تهاتر کالا با ازبکستان آمادگی کامل دارد.
وی به روابط سیاسی ازبکستان نیز اشاره کرد و افزود: ازبکستان ازنظر ارتباط با همسایگان نیز رویکرد فعالی و مثبتی دارد که زمینه را برای توسعه مناسبات تجاری فراهم میکند.
شافعی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تجارت میان ایران و ازبکستان در مقایسه با سالهای قبل تسهیل شده گفت: زمینههای همکاری زیادی میان دو کشور وجود دارد که از آن غفلت شده است از این رو در شرایط جدید باید برای استفاده از آنها تلاش کنیم.
وی ادامه داد: از سالها پیش بازرگانان ایرانی و ازبک در حوزه کشاورزی در کشورهای ثالث، به خصوصی جمهوری کره با یکدیگر همکاری داشتند و این همکاریها همچنان ادامه دارد، اما این فعالیتها میتواند در سرزمین ازبکستان نیز گسترش یابد ضمن اینکه دو کشور ظرفیتهای بالایی برای توسعه مناسبات در حوزه حملونقل و ترانزیت دارند که باید مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس اتاق ایران با بیان اینکه مشکلات موجود در حوزه حملونقل ریلی میان ایران و ازبکستان بیشتر به کشورهای واسط مربوط میشود، گفت: برای حل این مسائل باید هماهنگیهای منطقهای ایجاد شود و با توجه به اتصال شبکه ریلی به اغلب کشورهای منطقه، با تشکیل اجلاس چندجانبه زمینه را برای رفع مسائل اینچنینی و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود فراهم آورد.
شافعی با تاکید بر لزوم افزایش مبادلات تجاری ایران و ازبکستان، اضافه کرد: اتاق ایران در این زمینه برای اعزام هیاتهای اقتصادی و پذیرش هیاتهای اعزامی از ازبکستان آمادگی کامل دارد تا حرکت روبهجلو در روابط اقتصادی دو طرف تقویت شود.
رئیس پارلمان بخش خصوصی در ادامه این دیدار، خلأ خطوط پروازی مستقیم به کشورهای آسیای مرکزی را یکی از چالشهای موجود در مسیر تسهیل و توسعه مناسبات تجاری و سرمایهگذاری بخش خصوصی ایران با این کشورها بیان کرد و گفت: بهتازگی مذاکراتی برای برقراری خط مستقیم پروازی از ایران به تاشکند انجام شده و ضمن رایزنی با یکی از ایرلاینهای ایرانی، اتاق ایران برای گارانتی کردن بخشی از صندلیهای این پروازها نیز اعلام آمادگی کرده است.
شافعی ادامه داد: به این شرکت هواپیمایی پیشنهاد شده است برقراری خط پروازی به ازبکستان و از آنجا به قرقیزستان را در دستور کار قرار دهد که صرفه اقتصادی آن نیز افزایش یابد ازاینرو از سفارت ازبکستان در ایران درخواست میشود برای تحقق ایران همکاریها لازم را انجام دهد.
در ادامه این نشست، سفیر ازبکستان در تهران با اشاره به اینکه در دوره ریاست جمهوری جدید این کشور، اقتصاد و سیاست ازبکستان با تغییر مثبت و جدی مواجه شده است، گفت: این سیاستها ضمن ایجاد همگرایی سیاسی در منطقه، همکاریهای اقتصاد را نیز به طرز بیسابقهای بهبود داده و مبادلات دوجانبه رشد کرده است.
بهادر عبدالله یف، با تائید گفتههای رئیس اتاق ایران درباره وضع اقتصادی ازبکستان، افزود: در دوره جدید اقتصاد ازبکستان در مسیر اقتصاد آزاد قرار گرفته و از این بابت گشایشهای خوبی در آن رخ داده است؛ از جمله اینکه در ۲.۵ سال اخیر سیاستهای ارزی ازبکستان کاملاً آزاد شده و ارزش پول ملی این کشور کمتر از ۲ درصد در سال نوسان داشته است.
وی همچنین با اشاره به مسائل موجود در حوزه حملونقل و ترانزیت در منطقه، اضافه کرد: این مسائل با ایجاد هماهنگی و تشکیل اجلاس پیشنهاد شده از سوی اتاق ایران قابلرفع است ضمن اینکه میتواند راههای جدیدی برای ترانزیت و حملونقل در نظر گرفت که با افزایش رقابت، مسائل این حوزه تسهیل شود.
عبدالله یف با تأکید بر اینکه دولت ازبکستان همواره به دنبال تسهیل روابط با کشورهای همسایه است، گفت: در این زمینه از حدود ۱.۵ سال پیش فرایند دریافت ویزای ازبکستان برای ایرانیان الکترونیکی شده است ضمن اینکه افراد میتوانند با استفاده از فرصت سرمایهگذاری در بازار املاک شهرهای بزرگ ازبکستان، اقامت این کشور را نیز بگیرند.
وی با اعلام آمادگی سفارت ازبکستان برای همکاری با شرکتهای هوایی، گفت: ما از ایجاد خط پروازی میان دو کشور استقبال میکنیم و برای این مهم رایزنیهایی نیز با شرکتهای هوایی ازبکستانی انجام و موافقت آنها برای پذیرش ایرلاینهای ایرانی گرفته شده است.
سفیر ازبکستان در تهران افزود: ایران و ازبکستان ظرفیت بالایی در ترانزیت دارند و سهولت دسترسی ایران به مسیرهای مختلف، به ویژه دریای آزاد، یکی از ظرفیتهایی است که زمینه را برای توسعه ترانزیت میان دو کشور فراهم میکند.