به گزارش می متالز، کانیهای معدنی استخراج شده در شمیرانات به برخی کشورها از جمله کشورهای حاشیه خلیجفارس، عراق و افغانستان صادر میشوند.
کارشناسان معتقدند، از آنجا که توسعه صادرات غیرنفتی بیشتر به شکل سنتی انجام میشود، با کسب علم در زمینه بازاریابی میتوان به صادرات پایدار دست یافت. در این میان برخی معتقدند معادن شمیرانات چندان که باید موارد زیستمحیطی را رعایت نمیکنند، به نحوی که از سال گذشته قرار شد با همکاری معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، مجوز فعالیت معادن جدید واگذار نشود و وضعیت بهرهبرداری از معادن با توجه به شرایط روستا بازنگری شود و پروانههای جدید در چارچوب قانون فعالیتشان مورد نظارت قرار گیرد تا منجر به ویلاسازی با تراشیدن کوه نشوند.
در این باره، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با توجه به اینکه یکی از محورهای توسعه شهرستان شمیرانات، گردشگری است و به تازگی مردم از فعالیت برخی معادن در مجاورت روستاها و خانههای مسکونی گلهمند هستند، نظارت بر تطابق پروانه و فعالیت این بهرهبرداران تشدید شود.
محمدرضا نجفی در جلسه بررسی مسائل و مشکلات بخش رودبار قصران شمیرانات در محل بخشداری اظهار کرد: باید از تمام ظرفیتهای قانونی برای اصلاح خطاهای احتمالی گذشته در صدور مجوز معادن استفاده کرد.
وی افزود: انتظار داریم با نظارت دقیق و فنی سازمان صنعت، معدن و تجارت، از تمدید پروانه معادن متخلف و مغایر با ضوابط قانونی که ایمنی و سلامت مردم را به مخاطره میاندازند، جلوگیری شده و حتی در صورت لزوم مجوز آن دسته از متخلفان که حاضر به تمکین از ضوابط قانونی مربوط به بهرهبرداری از معادن نیستند، لغو شود.
عضو شورایعالی معادن ضمن بیان اینکه در صدور مجوز معادن، سازمانهای مختلفی صاحبنظر هستند، اذعان کرد: اگر واگذاری معدنی خلاف مقررات باشد باید به شدت با آن برخورد شود.
اهالی روستاهای آهار، ایگل و باغگل از توابع بخش رودبار قصران شمیرانات از گلایهمندان فعالیت معادن در مجاورت منطقه مسکونی خود هستند.
مهدی خدایی، دهیار روستای آهار نیز در این نشست به تشریح مشکلات منطقه پرداخت و گفت: روستای یادشده در نیمه نخست سال، میزبان ماهانه ۵ هزار گردشگر ایرانی و خارجی است و میان ۲ معدن سنگ فعال قرار دارد.
وی ادامه داد: جاده روستایی آهار بر اثر رفت و آمد کامیونها از بین رفته و زیرساختهای منطقه، مناسب بهرهبرداری این معادن نیستند.
خدایی تصریح کرد: معادن، هیچ دیوار حائلی ندارند و در مواقع بارندگی شاهد ریزش سنگریزهها از کوه، فشار به دیواره رودخانه و سقوط در آب هستیم که منجر به بالا آمدن سطح آب رودخانه و در نهایت خطرساز شدن منطقه میشود.
دهیار روستای آهار به مشکلاتی نظیر آلودگی صوتی، هوا و آب نیز اشاره کرد.
وی در این زمینه یادآور شد: رودخانه جاجرود یکی از مهمترین منابع تامینکننده آب نوشیدنی تهران است و نباید در معرض آلودگی قرار گیرد.
علی عبدی، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران نیز اعلام کرد: از سال ۹۴ تاکنون هیچ توسعهای در معادن شمیرانات نداشتهایم و در آینده نیز نخواهیم داشت.
به گفته وی، از ۳۰ معدن شهرستان شمیرانات درحالحاضر ۱۸ معدن فعالیت قانونی دارند.
این مقام مسئول ضمن بیان اینکه تعداد معادن غیرمجاز از سال ۹۴ تاکنون از ۳۵ مورد به ۷ مورد کاهش یافته، تاکید کرد: هماهنگیهای لازم با قوه قضایی بخش رودبار قصران انجام شده تا با جدیت و سختگیری بیشتری در پروندههای معادن غیرقانونی حکم صادر کنند چراکه جریمههای مالی چند میلیون تومانی، بازدارنده این متخلفان نیست.
عبدی، ضمن تکذیب این تفکر اشتباه رایج میان بومیان که بهرهبرداران پس از پایان کار معدن، اراضی را تصاحب خواهند کرد، ابراز کرد: هیچ معدنی قابل واگذاری نیست و پس از پایان مهلت مجوز، به دولت (منابع طبیعی یا محیط زیست) برمیگردد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مجوز بهرهبرداری، حقوق مکتسبه برای بهرهبردار ایجاد میکند، لغو پروانهها به سادگی قابل تحقق نیست اما در صورت ایجاد مشکل و تعرض از حق قانونی، پیگیری خواهد شد و تمهیداتی اتخاذ میشود.
گفتنی است در این جلسه مقرر شد دانهبندی معدن رودک، متوقف و فعالیت معادن شرقی و غربی آهار بررسی شود.
شهرستان شمیرانات متشکل از شهر شمیران (منطقه یک، بخش زیادی از منطقه ۳ و شمال و شرق منطقه ۲ تهران) و ۲ بخش لواسانات و رودبار قصران با جمعیتی افزون بر ۶۰۰ هزار نفر در شمال و شمال شرقی تهران قرار دارد.