تاریخ: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۹:۵۳
بازدید: ۳۱۱
کد خبر: ۴۱۴۰۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تحولات افزایش سرمایه‌های بورسی بررسی شد

رویدادی نادر در بازار حق‌تقدم‌ها

می متالز - تازه‌ترین تحولات افزایش سرمایه‌های بورسی نشان از رویدادی نادر بازار حق تقدم‌ها دارد.
رویدادی نادر در بازار حق‌تقدم‌ها

به گزارش می متالز، نماد حق‌تقدم «سیمان بهبهان» (سبهان) یکشنبه هفته قبل آماده گشایش شد که کشف قیمت موفقیت‌آمیز نبود، اما نهایتا روز بعد بالاتر از قیمت خود سهم، کشف قیمت شد که می‌توان آن را رویدادی نادر دانست. در این گزارش به وضعیت هفتگی افزایش سرمایه‌ها از مرحله صدور مجوز توسط سازمان بورس تا ثبت آن در اداره ثبت شرکت‌ها پرداخته می‌شود. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حق‌‌تقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.

سبهان ح: «سیمان بهبهان» سال‌ها بود که با ۵۵ میلیون سهم معادل 5.5 میلیارد تومان کمترین میزان سرمایه را بین شرکت‌های سیمانی دارا بود. علاقه‌مندان به این سهم گاهی علت سهامداری خود را هزینه استهلاک پایین این کارخانه می‌دانستند که فقط در حال تولید و سودآوری با تجهیزاتی بود که سال‌هاست تمام هزینه استهلاک خود را پوشش داده‌اند.

البته این نگرش شاید از نظر اقتصادی و مالی جامع نباشد اما بیانگر اهرمی قوی برای سودآوری و در نتیجه قیمت سهام شرکت است، طوری‌که در حدود ۱۵ سال اخیر با وجود سرمایه ثابت، قیمت‌های ۶۷۰ تومان تا ۶۱۰۰ تومان را به خود دیده است.

سبهان در مجمع سالانه خود در اول خرداد امسال ۵۹۰ تومان برای هر سهم سود نقدی داد و پس از آن در مجمع فوق‌العاده، افزایش سرمایه حدود ۲۶۴ درصدی را تصویب کرد تا سرمایه شرکت به ۲۰ میلیارد تومان برسد. با این حساب سهامداران علاقه‌مند کمتر از نصف سود نقدی خود را صرف شرکت در افزایش سرمایه خواهند کرد. یکی از اهداف این افزایش سرمایه، ماندن سبهان در بازار دوم بورس است که از شرایط آن این است که نباید سرمایه شرکت از ۲۰ میلیارد تومان کمتر باشد.

هدف دیگر سیمان بهبهان از افزایش سرمایه مزبور، جبران بخشی از سرمایه‌گذاری شرکت در نصب فیلترهای جدید برای مطابقت با استانداردهای محیط زیستی است. همچنین منابع حاصل از سرمایه جدید می‌تواند میزان تسهیلات بانکی شرکت را هم کاهش داده و بر سودآوری آن بیفزاید.

سبهان از زیرمجموعه‌های هلدینگ «سیمان فارس و خوزستان» (سفارس) است که به نظر می‌رسد با تغییر مدیریت اخیر آن، توجه بیشتری به اصلاح ساختار شرکت‌های فرعی خود نشان دهد. کشف قیمت حق‌تقدم سبهان دوشنبه قبل در نرخ ۱۵۶۹۲ ریال صورت گرفت که بیشتر از قیمت خود سهم بود. علت این موضوع را می‌توان به بازگشایی نماد سبهان پس از مجمع سالانه و افزایش سرمایه در یازدهم خردادماه نسبت داد که تنها به ۵ درصد رشد قیمت آن بسنده شد و روزهای بعد هم شاهد صف خرید بود. اما نماد حق‌تقدم سبهان که برای اولین بار در بورس گشایش می‌یافت محدودیتی از این بابت نداشت.

در روزهای اخیر در چند مورد سهامداران شاهد بازگشایی نماد به مجمع رفته با محدودیت نوسان قیمت در بازارهای اصلی بورس و فرابورس بوده‌اند. به بیان دیگر با وجود استقبال بازار از بازگشایی سهم و کشف قیمت چند ده درصدی مثبت نسبت به قیمت پایانی، ناظر سازمان بورس بدون اطلاع‌رسانی درباره چرایی اقدام خود، به اجبار سهم را در محدوده ۵ درصد بازگشایی کرده‌است. در هفته گذشته نیز دو مورد به این شکل را شاهد بودیم.

بازگشایی نماد «ارتباطات سیار ایران» با نماد همراه، پس از مجمع افزایش سرمایه که در روندی هیجانی حدود دوهزار واحد شاخص بورس را مثبت کرد، توسط ناظر باطل و فردا با دامنه نوسان ۵ درصدی باز شد که تا چهارشنبه هم صف خرید داشت. در رویدادی مشابه معاملات نماد جدید فرابورسی «تولید ژلاتین کپسول ایران» (دکپسول) پس از مجمع سالانه و با خبرهای خوبی که در آن جلسه اعلام شد، باوجود دو بار کشف قیمت بالاتر از هزار تومان، باطل و نهایتا با رشد ۵ درصدی بازگشایی شد که به‌نظر می‌رسد تا چند روز پس از آن در صف خرید قفل باشد.

البته پیغام ناظر درباره بازگشایی نماد با محدودیت نوسان قیمت هم منتشر نشد تا همگان به‌صورت برابر بتوانند درخواست‌های خود را وارد سیستم کنند. بدیهی است که تنها باید امیدوار باشیم این روند «تعیین قیمت توسط ناظر» استثنا بوده و تبدیل به روندی متداول نشود.

هفته گذشته با ادامه رشد برخی از نمادهای صنعت دارو، قیمت سهام و حق‌تقدم «گروه دارویی برکت» (برکت) حدود ۵۰ تومان بالا رفت و روز چهارشنبه با صف خرید یا نزدیک به آن به کار خود پایان داد تا سهامداران وفادار آن از زمان عرضه‌اولیه را به سود بیشتری برساند. در نماد حق‌تقدم «فنرسازی زر» (خزر) شاهد رشد ۳۰ درصدی قیمت بودیم که شاید علت آن را بتوان به گسیل سرمایه‌های برخی از فعالان بورس به سمت نمادهای خودرویی (به‌ویژه قطعه‌سازان) ربط داد.

 حراج کمتر از ۲ میلیون از بیش از ۳۰ میلیون حق‌تقدم «کاشی پارس» (کپارس) که در دوره پذیره‌نویسی استفاده نشده بود، یکشنبه هفته گذشته انجام شد و یک فرد حقوقی و ۶ نفر حقیقی تمام آنها را در قیمت ۱۱۴۰ تومان خریدند که بیش از ۲ برابر بیشترین قیمت معامله شده دوره اولیه پذیره‌نویسی بود. با این معاملات یک‌روزه، مدیران کپارس می‌توانند با ثبت افزایش سرمایه حدود ۳ میلیارد تومانی، خود را برای برگزاری مجمع سالانه منتهی به ۲۹/ ۱۲/ ۱۳۹۷ و تقسیم سود آماده کنند.

حق‌تقدم استفاده نشده نماد «سرمایه‌گذاری ساختمانی اعتمادگستر» (ثعتما) که در بازار پایه «ج» حضور دارد، شنبه گذشته با قیمت ۶۵۵ تومان کشف قیمت شد که بیش از ۳ برابر قیمت معاملات اولیه آن بود. ثعتما در اواخر سال گذشته شاهد رشد بیش از ۳ برابری قیمت سهم بود که مدیریت شرکت در نامه‌ای تلویحا قیمت فعلی سهم را فراتر از ارزش ذاتی آن دانست و تصریح کرد که سال ۱۳۹۸ نیز زیان انباشته شرکت پابرجا خواهد ماند.

البته حجم معاملات (۲۰ هزار سهم) روز شنبه نسبت به تعداد ۱۷ میلیون حق‌تقدم استفاده‌نشده ناچیز بود و در تمام طول هفته هم کمتر از ۳ میلیون سهم در قیمت‌های منفی معامله شد.در هفته گذشته سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه ۳ شرکت را صادر کرد که همه آنها از محل مطالبات و آورده نقدی هستند. «سیمان خوزستان» (سخوز) می‌تواند حدود ۱۱۵ درصد بر سرمایه خود اضافه کند تا منابع آن را تماما صرف تکمیل کارخانه سیمان‌العماره در عراق کند.

کارخانه مزبور کلینکر را از ایران وارد و تبدیل به سیمان می‌کند. حدود ۶۰ درصد از کارخانه آسیاب سیمان العماره به سخوز تعلق دارد و قاعدتا ضمن سود حاصل از سرمایه‌گذاری، یکی از صادرکنندگان کلینکر به آن هم خواهد بود. «پارس سویچ» (بسویچ) مجوز افزودن دوسوم سرمایه فعلی یعنی ۴۰ میلیارد تومان را به سرمایه ۶۰ میلیارد تومانی خود دریافت کرد تا منابع آنرا صرف دو هدف نماید. هدف اول ایجاد خط تولید پست‌های برق با فناوری گازی (GIS) و دیگری ایجاد کارخانه ساخت قطعات و منفک کردن آن از شرکت است.

البته افزایش سرمایه قبلی بسویچ از ۲۵ میلیارد تومان به ۶۰ میلیارد تومان هم برای همین دو هدف بود. سومین ناشری که در هفته گذشته مجوز افزایش سرمایه خود را دریافت کرد شرکت فرابورسی «داروسازی تولید دارو» (دتولید) بود که می‌تواند حدود ۶۲ درصد به سرمایه خود اضافه کند تا بخشی از منابع آن را برای ادامه توسعه خطوط تولید برای رسیدن به استانداردهای GMP صرف کند و بخش بیشتری را به‌عنوان سرمایه در گردش مورد استفاده قرار دهد.

«پتروشیمی جم» (جم) اعلام کرد که پس از حراج حق‌تقدم استفاده‌نشده، مبلغ ۱۱۸۸۵ ریال به دارندگان آن تعلق گرفت که برای سهامداران حقیقی از یکشنبه این هفته در بانک پارسیان قابل دریافت است.معاملات اولیه حق‌تقدم «گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو» (خگستر) و «سیمان سفید نی‌ریز» (سنیر) هفته گذشته به پایان رسید. همچنین مهلت پذیره‌نویسی حق‌تقدم «بازرسی فنی و کنترل خوردگی تکین‌کو» (رتکو) برای یک ماه تمدید شد.

عناوین برگزیده