به گزارش می متالز، نادری قمی بیان کرد: بازار سهام همواره زیر ضربه تورش ها یا اریب های رفتاری است و حرص به دست آوردن سودهای کوتاه مدت، افراد را به سمت بروز رفتارهای غیر عقلایی و پذیرفتن ریسک های نامعقول سوق می دهد. یکی از این موضوعات، گرایش به سمت سهام شرکت های کوچک یا با ارزش پایین (Low Market Cap) است.
ولی نادی قمی با بیان اینکه معمولا این شرکت ها بازده بالایی را نصیب سرمایه گذاران خود می کنند که به عقیده نظریه پردازان مالی کلاسیک، این سرمایه گذاران مزد ریسک پذیری بالا و دلهره (ترس، اضطراب و دغدغه) از دست دادن سرمایه شان را می گیرند، افزود: گرایش به سهام شرکت های کوچک به وضوح در بازار سرمایه کشورمان قابل مشاهده است.
به گفته کارشناس بازار سرمایه، در ایران با توجه به محدودیت های معاملاتی نظیر حجم مبنا و دامنه نوسان، عملاً ریسک سرمایه گذاری در شرکت های کوچک، پایین تر است. همچنین در شرایط افزایش ابهامات سرمایه گذاری میزان گرایش به سهام شرکت های کوچک افزایش می یابد.
نادی قمی خاطرنشان کرد: با توجه به ارزش پایین این شرکت ها، میزان منابع مورد نیاز برای ایجاد تقاضا برای سهام این دسته از شرکت ها چندان بالا نیست، لذا یک یا چند گروه با ایجاد تقاضا، افزایش قیمت، سپس خروج از سهام، در کوتاه مدت به سود بالایی می رسند.
وی ادامه داد: بازی سهام این دسته از شرکت ها بدین ترتیب شروع می شود که یک یا چند گروه با ایجاد حرکت اولیه در قیمت سهام، ممنتوم لازم برای حرکت بیشتر را فراهم می آورند و حرکت های بعدی نه لزوماً توسط گروه های ذینفع بلکه توسط سایرین انجام می شود. در واقع قیمت سهام برای حرکت های بعدی از حرکت اولیه خود کمک می گیرد.
مدیرعامل تامین سرمایه نوین یادآور شد: هر چقدر که حرکت اولیه قوی تر، شرکت کوچک تر و ابهامات (امکان خبرسازی) پیرامون شرکت بیشتر باشد، حرکت های بعدی قوی تر و دوره حرکت قیمت سهام طولانی تر خواهد بود.
به گفته نادی قمی، اقبال فعالان بازار سرمایه به سهام بانک ها به ارزشمند شدن دارایی های بانک ها تحت تاثیر جهش نرخ ارز (کاهش ارزش پول ملی) و تورم قیمت املاک و مستغلات بر می گردد. البته سیاست های بانک مرکزی نظیر ماه شمار کردن سود سپرده ها و نظارت قوی بر روی نرخ سود سپرده ها نیز بر توانمند شدن ترازنامه بانک ها و افزایش قدرت سودآوری آنها اثرگذار بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: به نظر می رسد که سال جاری (سال ۱۳۹۸) سال آغاز سودآوری بانک ها است اما همچنان بانک های بسیاری هستند که با مشکلات نقدینگی دست و پنجه نرم می کنند.
وی تصریح کرد: بسیاری از بانک ها به دلیل سرمایه گذاری بیش از اندازه در املاک و نیز شرکت داری، اگرچه در سال جاری سودآور می شوند اما نقدینگی کافی برای مدیریت کسب و کار خود ندارند. از طرف دیگر با توجه به کسری بودجه دولت، احتمال اینکه بخشی از منابع بانک ها صرف ترمیم کسری بودجه شود بالا است.
نادی قمی افزود: به هر حال فعالان بازار در حال حاضر فقط به سود ناشی از افزایش قیمت املاک و وضعیت مثبت تراز ارزی بانک ها توجه دارند و اگر بانک ها بتوانند مجوز معافیت مالیاتی سود تسعیر ارز را بگیرند و مانع خروج منابع ناشی از افزایش مالیات شوند، توجه بازار به سهام این گروه افزایش خواهد یافت.
وی در پایان اظهار داشت: باید توجه داشته باشیم که وضعیت بخش واقعی اقتصاد چندان خوب نیست و بانک ها علاوه بر مشکلات ناشی از حکمرانی غلط، تعاملات بین المللی محدودی دارند که این موضوعات موانع جدی برای بهبود وضعیت بانک ها قلمداد می شود.