به گزارش می متالز، شاخص کل بورس تهران در دقایق اولیه معاملات امروز متاثر از فشار قابل توجه عرضهها افت بیش از 1400 واحد عقب نشست و به کانال 233 هزار واحدی تنزل کرد. شمار زیادی از معاملهگران که از هفته قبل دلمشغول شناسایی سود بودند، طی روزهای پایانی هفته با ریسکهای نوظهور شگرفی مواجه شدند و در بازگشایی هفتگی معاملات به نقد کردن دارایی خود پرداختند. سرنگونی پهباد آمریکایی در آبهای دریای عمان که بهزعم بسیاری از تحلیلگران نقطه اوج تنشهای سیاسی بین ایران و آمریکا بود، بر شمار فروشندگان بورس تهران افزود و در نتیجه، از ارزش سهام به نحو محسوسی کاست.
هر چند بار منفی تنشهای سیاسی عموم سهمها را فارغ از ارزندگی و زمینههای بنیادی از محل خروج سرمایههای خرد تحت فشار گذاشت اما این عرضهها در صنایع مختلف شدت یکسانی نداشت. امروز سهام صنایع بزرگ و کالایی در سطوح متعادلتری معامله شدند و حتی غولهای گروه پالایشی و فلزی توانستند از رشد قیمت برخوردار شوند. این در حالی است که متوسط قیمت در عموم صنایع غیرکالایی افتهای قابل توجهی را ثبت کرد. البته همانطور که پیشبینی میشد افتها در سهمها و صنایع کوچکتر با شدت بیشتری رقم خورد. برآیند این تحولات را میتوان در ریزش 1.7 درصدی قیمت در پایداری صفهای فروش در طیفی از سهمهای قطعهساز خودرویی، گروه دارویی، لبنیها و سایر سهمهای کوچک بازار میتوان دید. این در حالی است که شاخص کل به لطف تعادل قیمت در سهام بزرگ و رشد قیمت در این دسته از سهمها افت به مراتب کمتری نشان میدهد.
با وجود این، در نیمه دوم معاملات، با خروج فروشندگان هراسان بازار تعادل روانی خود را تا حدودی بازیافت و قیمتها توانستند به سطوح بالاتری بازگردند. به نظر میرسد منفیهای امروز فرصتی شد برای خرید معاملهگرانی که بیشتر به متغیرهای اقتصادی توجه دارند و در نتیجه، افت قیمتها را در شرایطی کنونی فرصتی برای خرید تلقی کردند و تقاضای موثری را در پایان معاملات رقم زدند.
تاثیر سازنده رشد قیمتهای جهانی را در معاملات امروز میتوان مشاهده کرد. از هفته گذشته که نجوای مذاکرات صلح تجاری در گوش بازار جهانی شنیده شد، قیمت فلزات و رشد قابل ملاحظهای را تجربه کردند. علاوه بر این، انتظار برای تغییر مواضع بانک مرکزی آمریکا در خصوص تغییر ریل سیاستهای پولی و بروز سیگنالهایی از کاهش نرخ بهره به حمایت از قیمت کالاها کمک کرد. به نظر میرسد این تحولات در معاملات سهام وابسته در بورس تهران بیتاثیر نبوده است.
اولین روز تابستانی معاملات بورس تهران مقارن است با ارسال گزارشهای ماهانه عملکرد بنگاهها در خرداد. پس از گزارشها بازار به دنبال صورتهای مالی شرکتها در فصل بهار است. انتشار این اطلاعات میتواند راهنمای مناسبی برای شفافیتبخشی بیشتر معاملات، تغییر فاز بورس تهران و ایجاد موج مجدد در سهامی با عملکرد قابل قبول در ماه گذشته باشد. ناگفته پیداست که رشد سریع شاخص سهام در فصل بهار ناشی از انتظاراتی بود که در جهش نرخ فروش شرکتها، به ویژه در صنایع مصرفی بورس تهران نمودار شد. حال، انتشار کارنامه شرکتها طی این دوره ضمن هدایت بازار به سمت ارزش ذاتی خود میتواند در تغییر آرایش سهامداران و همچنین بهبود جو روانی حاصل از تحریم و تنشها موثر واقع شود.