تاریخ: ۰۶ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۴۶
بازدید: ۱۵۱
کد خبر: ۴۷۲۳۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
درپی ابلاغیه جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت به بورس مطرح شد

بهرام سبحانی: فولادی‌ها فلج خواهند شد

می متالز - واحدهای نوردی برای خرید شمش از بورس کالای ایران با مشکلات بسیاری روبه‌رو بودند ازجمله وجود واسطه‌هایی که بر میزان و نحوه خرید شمش تاثیر می‌گذاشتند.
بهرام سبحانی: فولادی‌ها فلج خواهند شد

به گزارش می متالز، واحدهای نوردی در نامه‌ای مشکلات مربوط به خرید شمش را به وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس کالای ایران منتقل کردند و در بررسی‌های انجام شده، جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در معدن و صنایع معدنی در ابلاغیه‌ای به سازمان بورس کالای ایران بخشنامه‌‌ای ارسال و اجرای آن را از شنبه الزامی عنوان کرد.
خوروش گفت: این ابلاغیه به بورس به نفع نوردی‌هاست و این بخش از زنجیره را از بحران دور می‌کند. همچنین شفاف‌سازی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این شیوه‌نامه است.
متن نامه به این شرح است:

جناب آقای دکتر سلطانی‌نژاد
مدیرعامل محترم بورس کالا
با توجه به اعتراض تعدادی از واحد‌های نوردی به بورس کالای ایران درباره نحوه عرضه شمش فولاد در بورس کالا از ۵ مرداد ۹۸ فقط به واحد‌های درج شده در فهرست بهین‌یاب (مصرف‌کنندگان شمش فولاد) اجازه خرید شمش فولاد داده شود.
بدیهی است، سایر شرایط و مقررات مربوط به قوت خود باقی بوده و خریداران شمش موظف به عرضه ۷۵درصد وزن شمش خریداری شده به صورت محصولات فولادی در بورس کالای ایران هستند.

 

فلجی صنعت فولاد با حرکت اشتباه وزارت صنعت، معدن و تجارت

فولادی‌ها از این شیوه‌نامه چندان رضایت ندارند و آن را بحرانی برای تولیدکننده‌های فولادی عنوان می‌کنند و معتقدند، باید انجمن تولیدکنندگان فولاد در این موضوع موردمشورت قرار می‌گرفت. این انجمن پیگیری برای ملغی کردن آن را مهم‌ترین برنامه خود برای اول هفته عنوان می‌کند. تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه راه رفتن بر لبه پرتگاه است. بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درباره تصمیم‌گیری جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت برای فولادی‌ها اظهار کرد: متاسفانه وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخشنامه‌ای، بورس کالا را در زمینه فروش شمش فولاد محدود کرده است.
وی افزود: براساس این بخشنامه بورس کالا از این پس تنها اجازه فروش شمش فولاد به واحدهای بهین‌یاب را دارد. سبحانی ادامه داد: این بخشنامه بدون بحث و بررسی و یکباره اعلام شد و حتی متقاضی و درخواست‌کننده تنظیم این بخشنامه نیز مشخص نیست که این امر بحث‌برانگیز است. رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تشریح کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت بدون بحث و نشست تخصصی اقدام به اعلام این بخشنامه کرده است که علت این اقدام غیرکارشناسانه‌ نیز مشخص و شفاف نیست. وی بیان کرد: براساس عرف و منطق در چنین تصمیم‌گیری‌هایی باید تمام بازوهای تخصصی، تشکل‌ها و صنف مربوط به بررسی موضوع بپردازند اما این اقدام یکباره و بدون هماهنگی قبلی اعلام شد. سبحانی ابراز کرد: اکنون علاوه بر فولادسازان، بسیاری از صنایع وابسته دیگر نیز نسبت به این تصمیم نابخردانه و غیرکارشناسانه دچار تزلزل شده‌اند. سبحانی مطرح کرد: اکنون حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن مازاد تولید فولاد داریم که با توجه به وضعیت تحریمی و همچنین وجود مشکلات بسیار در بحث صادرات، حیات واحدهای تولیدی و حتی صنایع مربوط به آن به‌خطر می‌افتد. رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: این بخشنامه شرایط فعالیت را بیش‌ازپیش دشوار می‌کند و اگر نتوانیم مازاد تولید خود را صادر کنیم، درنهایت ناچار به کاهش تولید و تعطیلی کارخانجات خواهیم شد.
وی مطرح کرد: بسیاری از واحدهای نوردی در فهرست بهین‌یاب، ثبت و رجیستری نشده‌اند و ازاین‌رو وضعیت نامعلوم و خطرناکی برای آنها رقم می‌خورد. تامین نشدن شمش فولاد این واحدها به معنای تعطیلی فوری آنهاست. سبحانی تاکید کرد: شمش‌های فولاد تولیدی به مراتب مازاد بر نیاز کشور است و فقط بخش کوچکی از این تولید صرف واحدهای عضو بهین‌یاب می‌شود. رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تصریح کرد: اگر این بخشنامه اجرا شود و براساس شیوه‌نامه آن فقط در واحدهای نوردی عضو شمش فولاد توزیع شود، عرضه‌ای چندبرابر بیشتر از نیاز رخ می‌دهد که این موضوع می‌تواند اثر مستقیم منفی بر قیمت‌ها و بازار داشته باشد. وی خبرداد: براساس آخرین سیاست‌گذاری‌ها ضرایب سنگ‌آهن و گندله و آهن اسفنجی افزایش یافته و از طرفی قیمت‌ها را به شکل‌های گوناگون و به‌طور مستقیم و غیرمستقیم سرکوب می‌کنند که این امر می‌تواند کمر این صنعت را بشکند. سبحانی معتقد است، اکنون نرخ ارز‌های کاذبی برای نرخ پایه تعیین می‌شود که با شرایط چندین برابری عرضه نسبت به تقاضا یک نابسامانی بزرگی در زنجیره این صنعت رخ خواهد داد. رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بیان کرد: با این تصمیم‌های یکجانبه صنعت فولاد‌سازی کشور فلج خواهد شد. به همین منظور انجمن تولیدکنندگان فولاد شنبه به شکل مکتوب و رسمی اعتراض خود را اعلام خواهد کرد و امیدوارم هرچه سریع‌تر و پیش از اینکه آثار سوء این بخشنامه نمایان شود، این بخشنامه منتفی و لغو اجرا شود. سبحانی گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت در اوضاع تحریمی و دشوار اقتصادی باید به فکر تدوین برنامه‌ای برای روان‌سازی و تسهیل سازکار‌های بازار باشد اما با این تصمیم نه‌تنها چنین چیزی رخ نخواهد داد بلکه وضعیت از شرایط کنونی نیز بدتر و کارخانه‌ها به تعطیلی کشانده می‌شوند.

 

شیوه‌نامه‌ای به‌نفع نوردی‌ها

احمد خوروش عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز اظهار کرد: ۹۵درصد از مواد فولادی در داخل کشور تامین می‌شود. وزارت صنعت، معدن و تجارت همواره از معادن و صنایع معدنی حمایت تمام و کمالی دارد. واحدهای نوردی برای تامین مواد اولیه تولیدات محصولات خود با مشکلاتی روبه‌رو هستند ازجمله آن وجود واسطه‌ها در بورس کالای ایران است که مشکلاتی را برای نوردی‌ها ایجاد کرده است. در نامه‌ای به بورس کالای ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت رسیدگی به موضوع مطرح شد.
 خوروش افزود: با بررسی‌های انجام شده حذف دلال‌ها، واسطه‌ها و کسانی که نمی‌گذارند بازار آرامش خود را حفظ کند، در دستورکار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. با پیگیری‌های آقای سرقینی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نشستی با حضور آقای رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد. نتیجه این نشست ابلاغ شیوه‌نامه‌ای بود که مواردی که مواد اولیه زنجیره تولید را به خطر می‌اندازد را از بین ببرند و مواد اولیه به‌درستی به‌دست کارخانجات برسد. عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: در این نامه عنوان شده باتوجه به اعتراض تعدادی از واحد‌های نوردی به بورس کالای ایران درباره نحوه عرضه شمش فولاد در بورس کالای ایران از ۵ مرداد ۹۸ فقط به واحد‌های درج شده در فهرست بهین‌یاب (مصرف‌کنندگان شمش فولاد) اجازه خرید شمش فولاد داده شود. خوروش گفت: در حوزه تامین مواد اولیه باید به‌وسیله یک مجرای مشخص موضوع را کنترل کنیم که صادرات به حد معمول برسد و آینده صادراتی خوبی داشته باشیم. این ابلاغیه به بورس به نفع نوردی‌هاست و این بخش از زنجیره را از بحران دور می‌کند. شفاف‌سازی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این ابلاغیه است. واسطه‌ها و دلال‌ها دیگر نمی‌توانند بورس را تحت‌شعاع قرار دهند. وی در ادامه با بیان این موضوع که آیا با این ابلاغیه عرضه شمش در بورس با مشکل روبه‌رو می‌شود، گفت: خیر. همانطور که در این نامه عنوان شده است شرایط و مقررات مربوط به قوت خود باقی بوده و خریداران شمش موظف به عرضه ۷۵درصد وزن شمش خریداری شده به صورت محصولات فولادی در بورس کالای ایران هستند.
 این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: این ابلاغیه به نفع فولادسازان و زنجیره فولادی نیز است؛ چراکه با شفافیت می‌توانیم مشکلات را حل کنیم. خوروش گفت: علاوه بر این شیوه‌نامه، دو مورد دیگر نیز در دستورکار است که به زودی ابلاغ خواهد شد‌.

عناوین برگزیده