تاریخ: ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۹:۰۲
بازدید: ۲۱۶
کد خبر: ۴۸۰۱۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

زیر و بم تحریم‌ها علیه ایران

می متالز - تحلیل چهار دهه تحریم‌های خارجی علیه ایران کتاب شد. دکتر بهروز هادی‌زنوز تحریم‌های علیه ایران از سال ۵۷ تا ۹۷ را در چارچوپ اقتصاد سیاسی تحلیل کرده است.
زیر و بم تحریم‌ها علیه ایران

به گزارش می متالز، این تحلیل در شش بخش تنظیم شده است؛ در بخش نخست با طراحی چارچوپ مفهومی این پرسش اصلی بررسی شده است که مفقوده اصلی سیاست‌گذاری در مناسبات بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران چیست؟

در قسمت دوم مطالعه ریشه‌یابی علل روابط خصمانه آمریکا و اروپا و متحدان منطقه‌ای آنها با انقلاب اسلامی ایران و بررسی تحول کم و کیف انواع تحریم‌ها علیهایران بررسی شده است. پیامدهای اقتصادی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایرانمحور بخش سوم کتاب است. در این بخش بازماندن ایران از رشد درازمدت، عدم امکان اتخاذ رویکرد صادراتی، محرومیت از سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، خسارت‌های جنگ هشت‌ساله ایران و عراق و بالاخره زیان‌های تحریم‌های هسته‌ای قبل از برجام  مورد ارزیابی قرار گرفته است. تمرکز بخش چهارم به تحریم‌های هسته‌ای اختصاص دارد که از دهه ۸۰ آغاز شده است. در این بخش هفت پرسش مطرح شده است. وضعیت ارتباط ایران با کشورهای موسوم به ۱+۵ قبل از انعقاد برجام، دستاوردهای برجام و اهداف خروج آمریکا از این توافق از جمله پرسش‌های بررسی شده در این فصل است.

تاثیر تحریم‌های اخیر آمریکا بر اقتصاد ایران محور بخش پنجم است. این بخش تلاش دارد راهبرد آمریکا در زمینه طراحی و اجرای تحریم‌ها را شناسایی کند. مقایسه تحریم‌های قبل از برجام با شرایط کنونی و در نهایت تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد کلان کشور شامل تورم، ارزش پول ملی، کسری بودجه دولت، بازار پول و سرمایه، تجارتخارجی، بازار کار و رشد درازمدت اقتصادی در این بخش تحلیل شده است. در قسمت ششم گزارش تحقیق، راهبردهای مقابله با تحریم‌ها و خنثی کردن تاثیرات منفی اقتصادی- اجتماعی آن در سه سطح ارائه شده است: در حوزه سیاست خارجی، در حوزه سیاست داخلی و در حوزه اقتصادی.  نویسنده مخاطبان اصلی این نوشته را در درجه اول مقامات تراز اول جمهوری اسلامی و مشاوران آنها می‌داند و می‌نویسد نویسنده مایل است این مطالب هر چه سریع‌تر در معرض قضاوت محققان و کارشناسان بصیر دانشگاهی که در حوزه‌های علم اقتصاد، علم سیاست و علم جامعه‌شناسی عمری را صرف کرده‌اند، قرار گیرد زیرا کتاب صرفا یک تحلیل تاریخی علمی نیست؛ بلکه یک سند سیاست‌گذاری است. تحلیل تحریم‌های بین‌المللی ایران در چارچوب اقتصاد سیاسی از سوی نشر «اقتصاد فردا» منتشر شده است.

عناوین برگزیده