تاریخ: ۱۱ شهريور ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۰۷
بازدید: ۲۵۳
کد خبر: ۵۴۱۸۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آغاز تبادل آتش در جنگ تجاری

می متالز - روز یکشنبه چین و آمریکا دور جدید تعرفه‌های تجاری را بر واردات یکدیگر به اجرا در‌آوردند.
آغاز تبادل آتش در جنگ تجاری

به گزارش می متالز، روز یکشنبه چین و آمریکا دور جدید تعرفه‌های تجاری را بر واردات یکدیگر به اجرا در‌آوردند. تازه‌ترین آتش تعرفه‌ای غول‌های اقتصادی دنیا در جنگ‌تجاری درحالی شعله‌ور شده که در روزهای اخیر دو طرف نشانه‌های مثبت برای از سرگیری مذاکرات از خود نشان داده‌اند.

به گزارش «رویترز»، در این دور از تنش‌های تعرفه‌ای دو کشور، پکن برای نخستین بار از شروع جنگ‌تجاری بر واردات نفت‌خام از آمریکا تعرفه ۵ درصدی اعمال کرده است.

همان‌طور که پیش از این رئیس‌جمهوری آمریکا تهدید کرده بود، دولت ترامپ ۱۲۵ میلیارد دلار از واردات کشورش از چین را هدف تعرفه ۱۵ درصدی قرار داد، تعرفه‌هایی که محصولاتی همچون هدفون‌های بلوتوثی، و طیف گسترده‌ای از کفش‌های تولید چین را شامل می‌شود.

در تلافی این اقدام آمریکایی‌ها، دولت چین نیز تعرفه فهرستی از ۷۵ میلیارد دلار از محصولات وارداتی از آمریکا را افزایش داد. البته پکن ارزش کالاهایی که روز یکشنبه هدف تعرفه قرار داد را مشخص نکرده است.

از لحاظ تعداد، تعرفه‌های اضافی بین ۵ تا ۱۰ درصد بر ۱۷۱۷ مورد کالا از مجموع ۵۰۷۸ قلم کالای وارداتی از آمریکا اعمال شده است. جمع‌آوری تعرفه مابقی این کالاها نیز از تاریخ ۱۵ دسامبر صورت خواهد گرفت.

رسانه‌های دولتی چین عمدتا مواضع حمایتی در این خصوص اتخاذ کرده‌اند. خبرگزاری دولتی «شینهوآ» در این رابطه در گزارشی می‌نویسد: «آمریکا باید یاد بگیرد چطور مانند یک قدرت جهانی مسوولیت‌پذیر رفتار کند و اقدامات قلدرمأبانه خود را کنار بگذارد.»

در ادامه این گزارش آمده است: «به‌عنوان تنها ابرقدرت جهان، آمریکا باید بار مسوولیت خود را به دوش بکشد و به سایر کشورها برای تبدیل این جهان به مکانی بهتر و با رفاه بیشتر ملحق شود. تنها در این شرایط است که آمریکا می‌تواند به موضع قدرت پیشین خود بازگردد.»

روزنامه روزانه خلق چین که وابسته به حزب کمونیست این کشور است نیز در گزارشی می‌نویسد تعرفه‌ها نمی‌تواند مانع از توسعه پکن شوند. در گزارش این روزنامه که به قلم ژونگ شنگ، معروف به صدای چین نوشته شده است، کسی که اغلب دیدگاه‌های خود را درخصوص موضوعات سیاست‌ خارجی کشورش بیان می‌کند،آمده است: «اقتصاد درحال رشد چین، کشور را به زمینی حاصلخیز برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است، موضوعی که شرکت‌های خارجی نمی‌توانند آن را نادیده بگیرند.»

به گزارش «رویترز»، ماه گذشته بود که رئیس‌جمهوری آمریکا به‌دنبال تهدید چین مبنی بر تلافی تعرفه‌های دولت آمریکا، اعلام کرد تعرفه اضافی ۵ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی کشور از چین که معادل ۵۵۰ میلیارد دلار است وضع خواهد کرد.

البته چندی بعد ترامپ مدعی شد برای حمایت از فروش در تعطیلات سال نو کشورش، تعرفه ۱۵ درصدی بر ۱۵۰ میلیارد دلار از ۳۰۰ میلیارد دلار را تا تاریخ ۱۵ دسامبر به تعویق خواهد انداخت.

در این رابطه پنج‌شنبه هفته گذشته «اداره نماینده تجاری آمریکا» اعلام کرد پیش از اینکه تعرفه‌های ۳۰ درصدی بر ۲۵۰ میلیارد دلار را به اجرا درآورد- حجمی که تاکنون نیز مشمول تعرفه ۲۵ درصدی شده‌ است- یک دوره نظرسنجی عمومی در تاریخ ۲۰ سپتامبر برگزار خواهد کرد.

تنش‌های تجاری دو کشور درحالی است که رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید برنامه‌ریزی‌هایی شده است که تیم تجاری دو کشور در ماه سپتامبر گفت‌وگوهای رودررو داشته باشند. البته ترامپ تاکید کرده تعویقی برای تعرفه‌هایی که روز یکشنبه به اجرا گذاشته می‌شوند،‌ در کار نخواهد بود.

به گزارش «رویترز» برای مدت دو سال است دولت ترامپ تلاش می‌کند با فشار بر پکن، در سیاست‌های تجاری به اعتقادش ناعادلانه چین تغییراتی ایجاد کند، سیاست‌هایی شامل دزدی مالکیت معنوی، انتقال اجباری تکنولوژی برای شرکت‌های چینی، یارانه‌های دولتی به شرکت‌ها، و محدودیت در دسترسی بازار برای شرکت‌های خارجی. در این رابطه اما چینی‌ها تاکنون این اتهامات دولت آمریکا علیه خود پیرامون اتخاذ سیاست‌های تجاری ناعادلانه را رد کرده  و مدعی شده‌اند در برابر هر نوع سیاست‌ حمایت‌گرایانه واشنگتن تا آخر خواهند ایستاد.

به‌دنبال تنش‌های تجاری اخیر دو کشور نیز مقامات این کشور بر واشنگتن فشار آورده‌اند که دور جدید افزایش تعرفه‌ها را لغو کند. البته به گفته آنها صحبت‌هایی پیرامون گفت‌وگوهای رو در روی دو کشور در ماه سپتامبر صورت گرفته است.

به عقیده کارشناسان، تنش‌های تجاری روابط پکن و واشنگتن را که تاکنون زیر سایه مانورهای نظامی آمریکا حوالی جزایر تحت کنترل چین برای اطمینان از آزادی حمل‌ونقل دریایی قرار داشته، وخیم‌تر کرده است.

حمایت‌های آمریکا از تایوان و تظاهرات‌کنندگان هنگ‌کنگی نیز از دیگر عوامل تیرگی روابط دو کشور در ماه اخیر بوده است.  تنش‌های تجاری غول‌های اقتصادی دنیا درحالی است که اقتصاددانان متفق‌القول می‌گویند نه‌تنها تعرفه‌ها کارآیی لازم را برای پیشبرد اهداف مدنظر ندارند، بلکه صدماتی را متوجه اقتصادها می‌سازند.

بر این اساس، برآوردهای موسسه اعتبارسنجی «فیچ»، یکی از سه موسسه اعتبارسنجی معتبر جهانی، نشان می‌دهد تصمیم دولت آمریکا در هدف قرار دادن ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر از واردات محصولات چینی، رشد اقتصادی جهانی را تا 0.4 درصد کاهش خواهد داد.

«صندوق بین‌المللی پول» نیز ماه گذشته اعلام کرده بود نرخ رشد تجارت جهانی در فصل نخست ۲۰۱۹ به پایین‌ترین سطح خود از سال ۲۰۱۲ رسید. به گزارش صندوق، در صورت‌ تشدید تنش‌های تجاری ریسک‌های منفی شدیدتری متوجه جریان تجارت جهانی خواهد شد.

عناوین برگزیده