فاز نخست فولاد سپیددشت احیای مستقیم با ظرفیت ۸۰۰هزار تن در سال است که در سال ۹۵ به بهرهبرداری رسید. محصول این واحد فولادی، آهن اسفنجی است که خوراک واحد فولاد را تامین میکند و مواد اولیه آن از گندله سنگآهن است و با ظرفیت ۱/۲میلیون تن در سال از معادن داخلی تامین میشود. سرمایهگذار این پروژه بهصورت مشترک ایمیدرو با ۳۵درصد و فولاد مبارکه با ۶۵درصد سهم است. هفته گذشته با حضور مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و مدیرعامل فولاد سپیددشت چهارمحال و بختیاری درباره طرحهای توسعهای این واحد فولادساز تصمیمگیری شد. ما درباره طرحهای توسعهای فولاد سپیددشت با محمود اربابزاده، مدیرعامل فولاد سپیددشت به گفتوگو نشسته یم که در ادامه میخوانید.
آبان سال گذشته واحد احیای مستقیم فولاد سپیددشت راهاندازی شد، این شرکت پس از بهرهبرداری از واحد انباشت و برداشت و احیای مستقیم، در حال ساخت کارخانه فولادسازی است و عملیات این واحد فولادسازی نیز در حال اجرا است. پروژه فولادسازی این شرکت شامل یک کوره قوس الکتریکی (EAF) به ظرفیت ۱۴۰ تن و یک ماشین ریختهگری تک خط Slab (تختال) است که عملیات اجرایی آن تاکنون همراه با ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی بوده و براساس پیشبینیها تا نیمه دوم سال ۹۷ راهاندازی میشود. از سوی دیگر برای اینکه تنوعی در محصولات فولاد سپیددشت ایجاد کرده و همچنین نیاز واحدهای همجوار به مواد اولیه را تامین کنیم، ۲ طرح بهعنوان طرح توسعهای در دست بررسی است که یکی از آنها نصب ماشین ریختهگری بلیتریزی است تا از این طریق بتوانیم محصولات شرکتهای اطراف مانند صبا زاگرس که در ۵ کیلومتری فولاد سپیددشت واقع شده است را تامین کنیم. طرح توسعهای دیگر فولاد سپیددشت، ایجاد یک واحد نورد سرد است تا بتوانیم نیاز واحد ورق گالوانیزه خودروی چهارمحال و بختیاری و ورق گالوانیزه تاراز را تامین کنیم و اگر بیش از ظرفیت مورد نیاز تولید داشته باشیم آن را به بازارهای منطقه صادر خواهیم کرد.
یکی از مواردی که همواره در فولاد سپیددشت در نظر گرفته شده، استفاده بهینه از منابع آب در این کارخانه است که با توافق و برنامهریزیهای انجام شده و حمایتهای استاندار و مقامهای استانی قرارداد تصفیهخانه صنعتی به منظور استفاده از پساب فاضلاب شهری بروجن در مرحله نهایی قرار گرفته است. با استفاده از این طرح، آب فازهای توسعهای فولاد سپیددشت بدون استفاده از منابع آبی طبیعی استان فراهم خواهد شد.
در فاز بعدی با توجه به سیاستهای ابلاغی دولت مبنی بر افزایش واحدهای فولادی تا ۲میلیون تن، طرحی در دست مطالعه است تا ظرفیت فولادسازی خود را به ۲میلیون تن افزایش بدهیم. البته این طرح همچنان در دست مطالعه است.
منابع مالی طرحهای توسعهای حدود ۱۰۰میلیون یورو هزینه ارزی است که معادل ۱۵۰میلیارد هزینه ریالی این طرحها بهشمار میرود.
با راهاندازی واحد احیای مستقیم برای حدود ۱۴۰ نفر بهصورت مستقیم و به شکل امانی و پیمانی اشتغالزایی شده است. درحالحاضر برای عملیات فولادسازی حدود ۳۰۰ نفر نیرو مشغول به کار هستند و زمانی که فولادسازی راهاندازی شود برای حدود ۴۰۰ نفر بهصورت مستقیم اشتغال ایجاد خواهد شد. در زمینه طرحهای بلیت و نورد سرد نیز در حال مذاکره با پیمانکاران هستیم که درباره طرح اشتغالزایی این طرحها بعدها گزارش ارائه خواهیم کرد.
در جلسهای که با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی در استان چهارمحال و بختیاری و همراه با رئیس هیاتمدیره ایمیدرو برگزار کردیم، قرار شد همراه با ایمیدرو و فولاد مبارکه جلسه مشترکی برگزار کرده و درباره نحوه مشارکت و حمایتها بین ایمیدرو و فولاد مبارکه تصمیمگیری شود.
به دلیل اینکه هماکنون توازنی بین بازارهای زنجیره فولاد برقرار نیست، درحالحاضر با کمبود گندله روبهرو هستیم. بنابراین یکی از موانعی که سبب شده نتوانیم ظرفیت احیای مستقیم را به ظرفیت اسمی برسانیم، کمبود گندله است اما امیدواریم با مذاکرهای که با کارخانههای گندلهسازی داشتیم، این مشکل برطرف شود. البته در زمینه برطرف شدن کمبود گندله معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو قولهای مساعدی به ما دادهاند که امیدواریم این مشکل بهزودی برطرف شود تا به ظرفیت اسمی احیای مستقیم در فولاد سپیددشت برسیم.
حدود ۲۳۰ هزار تن بوده که تمام آن به مصرف داخلی رسیده است.