به گزارش می متالز، شهریورماه ۱۳۹۸ ضمن افزایش حجم و ارزش معاملات و تداوم بازدهی مثبت شاخص کل، متغیر ارزش بازار فرابورس در مقایسه با ماه قبل، رشد ۵ درصدی را تجربه کرد تا این متغیر با افزایش ۵۱ درصدی از آغاز سال، روبهرو شود.
آخرین ماه از فصل تابستان در فرابورس ایران در حالی به پایان رسید که تمام متغیرها اعم از شاخص کل، ارزش بازار، حجم و ارزش دادوستدها روند صعودی را نشان میدهد؛ به طوری که شاخص کل نسبت به مردادماه بازدهی نزدیک به ۱۲ درصدی و نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بازدهی ۸۹ درصدی را کسب کرده و حجم و ارزش مبادلات در مقایسه با شهریورماه سال گذشته بیش از ۹۹ درصد افزایش یافته است.
طی یک ماه گذشته شاهد دو عرضه اولیه یعنی عرضه ۱۰ درصد از سهام شرکت جنرال مکانیک در بازار دوم و عرضه ۱۰ درصد از سهام شرکت مجتمع تولیدی نیلی صنعت کرمان در بازار شرکتهای کوچک و متوسط بودیم. همچنین اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا ۷۰۷» مربوط به تسویه بدهیهای ۳۲ دستگاه اجرایی کشور، سررسید و از طریق آن مطالبات ۱۶ هزار پیمانکار پرداخت شد.
طی روزهای معاملاتی آخرین ماه تابستان سال جاری در مجموع ۳۳ هزار و ۴۵ میلیون ورقه بهادار در ۵۱۸۳ نوبت دادوستدی نقلوانتقال یافته است که این حجم از مبادلات ارزش ۲۰۹ هزار و ۹۶۴ میلیارد ریالی را به ثبت رساند که به ترتیب نشانگر رشد ۲۴۰، ۲۶۲ و ۱۵۷ درصدی این متغیرها نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
به طور میانگین در ۲۰ روز کاری شهریورماه، روزانه ۱۶۵۲ میلیون ورقه به ارزش بالغ بر ۱۰ هزار و ۴۹۸ میلیارد ریال میان معاملهگران بازارهای فرابورس دست به دست شده است.
شاخص کل فرابورس ایران که در روز پایانی مردادماه ۹۸ در ارتفاع ۳۵۷۹ واحدی قرار داشت در شهریورماه کماکان روند صعودی را در پیش گرفت که در نهایت با ۴۳۸ واحد رشد توانست در سطح تاریخی ۴۰۱۷ واحدی قرار گیرد و سقفشکنی کند.
از این رو بازدهی آیفکس طی یک ماه به ۱۲ درصد رسید و بازدهی این نماگر از آغاز سال جاری نیز ۷۸ درصد شد.
با نگاهی به جداول حجم و ارزش معاملات سهام و اوراق بهادار به تفکیک بازارها مشاهده میکنیم که حجم دادوستدها در تمامی بازارهای فرابورس با افزایش روبرو شدند.
در جدول ارزش دادوستدها نیز بازارهای اول، دوم، شرکتهای کوچک و متوسط، پایه و ابزارهای نوین مالی به ترتیب با رشد ۳۱۷، ۳۳۶ ، ۳۶، ۶۰۶ و ۱۳ درصدی، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته عملکرد مثبتی را ثبت کردند. بدین ترتیب در بازار اول شاهد دست به دست شدن ۳۶۳۷ میلیون سهم به ارزش افزون بر ۲۰ هزار و ۲۲۲ میلیارد ریال بودیم.
در بازار دوم هم، طی شهریورماه ۱۵ هزار و ۸۰۴ میلیون سهم دست به دست شد که ارزش بیش از ۸۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریالی را به دنبال داشت. همچنین معاملهگران سهام به ثبت مبادله ۱۲ هزار و ۶۲۳ میلیون سهم به ارزش ۴۲ هزار و ۴۹۵ میلیارد ریال در سه تابلو مبادلاتی بازار پایه اقدام کردند.
طی شهریورماه اوراق بدهی و صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله بهترتیب به تعداد ۵۲ و ۸۸۱ میلیون ورقه دادوستد شدند که ارزش این مبادلات به ترتیب بیش از ۴۲ هزار و ۱۴ هزار میلیارد ریال بود.
همچنین خریداران و فروشندگان اوراق گواهی تسهیلات مسکن ۱.۴ میلیون ورقه تسه را دست به دست کردند که از این طریق ارزش ۵۵۰ میلیارد ریالی را به ثبت رساندند.
در این میان در حالی حجم و ارزش معاملات ETFها نسبت به شهریورماه ۹۷ بیش از ۲۷۱ درصد افزایش یافت که دادوستد اوراق بدهی با کاهش ۳ و ۷ درصدی حجم و ارزش مبادلاتی مواجه شد. همچنین رصد مبادلات اوراق تسهیلات مسکن نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت حدود ۴۱ درصدی ارزش معاملات این اوراق را نشان میدهد.
گروههای «فلزات اساسی»، «بانکها و موسسات اعتباری» و «انبوهسازی، املاک و مستغلات» بهترتیب سه صنعتی بودند که بیشترین سهم از ارزش معاملات خرد بازار سهام فرابورس در شهریورماه را به خود اختصاص دادند.
گروه فلزات اساسی با ارزش معاملاتی بالغ بر ۱۴ هزار و ۶۶۹ میلیارد ریال سهم ۱۱ درصدی، گروه بانکها و موسسات اعتباری با ارزش معاملاتی ۱۱ هزار و ۶۲۸ میلیارد ریال سهم ۸ درصدی و گروه انبوهسازی با ارزش دادوستدی ۱۰ هزار و ۹۳ میلیارد ریال، سهم ۷ درصدی را از مجموع ارزش معاملات خرد بازار سهام در اختیار گرفتند.
ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل مبادلات بازارهای اول، دوم، پایه، اختیار معامله خریدوفروش و SME در شهریورماه ۹۸ رقم بیش از ۱۳۷ هزار میلیارد ریال بوده است.
قوانین جدید بازار پایه فرابورس که از ۲۵ شهریورماه اجرایی شده بودند، در آخرین روز معاملاتی شهریورماه، با تغییری در تعداد حراج همراه شدند. روز سی و یکم شهریورماه فرابورس ایران اعلام کرد که از روز چهارشنبه مورخ ۰۳/۰۷/۱۳۹۸ تعداد حراج در تمامی تابلوهای بازار پایه به تعداد روزهای کاری در هفته و با رعایت دامنه نوسان مجاز هر یک از تابلوها (محدوده دامنه نوسانی ۳ درصد در تابلو پایه زرد، ۲ درصد در تابلو پایه نارنجی و ۱ درصد در تابلو پایه قرمز نسبت به قیمت پایانی در روز قبل) مطابق با مکانیسم حراج روزانه در بازار اول و دوم افزایش مییابد. بدین ترتیب قطار اصلاح قوانین بازار پایه حرکت خود را در مسیر اصلاحی ادامه داد.
از دیگر رخدادهای فرابورس در شهریورماه میتوان به برگزاری رویداد آنسایت ترینینگ در نخستین هفته شهریورماه اشاره کرد. این رویداد در تهران، به میزبانی فرابورس و با حضور ۲۰ نفر از ۶ کشور برگزار شد و در این دوره آموزشی نمایندگان ارمنستان، بورس مسقط، سپردهگذاری مسقط، بورس دمشق، بورس قزاقستان، بورس ملی تاشکند، بورس تهران، شرکت سپردهگذاری و مدیریت فناوری بورس تهران شرکت کردند.
فیاس، بورس یا نهاد مالی میزبان را در پی فرآیند خاصی از میان سایر نامزدها انتخاب میکند تا میزبان برگزاری دورههای آنسایت ترینینگ خود باشد. در این دوره، فرایندهای تخصصی کاری میزبان به صورت کلی و جزئی آموزش داده شد.
در سفر یک هفتهای اعضای این فدراسیون به تهران همچنین نشستهایی با موضوع نحوه عملکرد ارکان بازار سرمایه کشور شامل بورسها، شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و مدیریت فن آوری بورس تهران، ظرفیتها و امکانات متنوع تامین مالی بورسها در فرابورس ایران برگزار شد.