تاریخ: ۰۹ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۱۷
بازدید: ۱۷۷
کد خبر: ۵۹۶۰۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

توقف نماد دو بانک و ۱۵ شرکت در بورس

می متالز - آخرین لیست منتشر شده از سوی بورس اوراق بهادار تهران نشان می‌دهد که نماد دو بانک و ۱۵ شرکت دیگر حاضر در بازار سهام در وضعیت توقف معاملاتی قرار دارد.
توقف نماد دو بانک و ۱۵ شرکت در بورس

به گزارش می متالز، بورس اوراق بهادار تهران با بروزرسانی فهرست نمادهای متوقف شده، اعلام کرد که ۱۷ شرکت در تالار شیشه ای ممنوع المعامله هستند که در بین آنها دو بانک «انصار و ملت» نیز وجود دارد.

جزییات این اطلاعات منتشر شده مشخص می کند که تا پایان روز یکشنبه ۸ مهر ماه ۹۸ نماد دو بانک «ملت و انصار» از  به دلیل تعلیق و ۱۵ شرکت دیگر با دلایلی همانند «تغییرات بیش از ۵۰ درصد در ۱۵ روز متوالی، افشای اطلاعات، برگزاری مجمع و ... در تالار شیشه ای متوقف شده است.

۴۰ ماه توقف نماد

همچنین بررسی‌های ‌ایبِنا نشان می‌دهد که نماد معاملاتی کنتورسازی ایران «آکنتور» که در معاملات بازار اول  بورس حضور دارد به عنوان قدیمی‌ترین نماد متوقف شده از ۱۳ شهریور ماه ۹۵ در تالار شیشه‌ای در وضعیت ممنوع‌المعامله قرار دارد و نزدیک به ۳ سال از توقف این نماد می‌گذرد.

فشار نوسان شدید قیمت

افزون بر این جزییات این اطلاعات منتشر شده و ارزیابی های ایبِنا نشان می‌دهد که نماد شرکت های «نوسازی و ساختمان تهران، داروسازی زاگرس فارمد پارس، داروسازی زهراوی، شیمی دارویی داروپخش، کیمیدارو، سیمان ارومیه، لبنیات پاک، بیمه ما، لیزینگ رایان سایپا و لیزینگ ایران» به دلیل تغییرات بیش از ۵۰ درصد در ۱۵ روز متوالی از سوی ناظر بازار دچار سکته معاملاتی شده اند.

حاشیه های افشای اطلاعات مهم

لازم به ذکر است بر مبنای آمار منتشر شده از سوی بورس اوراق بهادار تهران، نماد شرکت های «گروه بهمن، داروسازی ابوریحان و سرمایه گذاری ساختمان ایران» به علت افشای اطلاعات با اهمیت دچار توقف معاملاتی شده اند.

برزخ تعلیق

این گزارش می افزاید: تا پایان روز ۸ مهر ماه سال جاری، نماد شرکت «نفت پارس» به علت تعلیق از سوی بورس اوراق بهادار تهران متوقف شده است.

توقف نماد معاملاتی در بورس چیست؟

عمدتاً در بورس زمانی نماد یک شرکت متوقف می شود که رویدادی حائز اهمیت در خصوص آن شرکت اتفاق افتاده باشد، به نحوی که این رویداد بتواند موجب افزایش یا کاهش بیش از اندازه قیمت سهام شرکت شود.

گاهی اوقات معاملات سهام برخی شرکت ­ها در بورس به صورت موقتی، متوقف می ­شود. در این حالت، اصطلاحاً می ­گویند نماد شرکت متوقف شده است.

برای مثال، قبل از برگزاری مجامع سالیانه شرکت، نماد آن شرکت متوقف می ­شود، زیرا در مجمع عمومی سالیانه، سود سهامداران مشخص خواهد شد و این موضوع، می ­تواند بر قیمت سهم بعد از مجمع، تاثیر زیادی داشته باشد. طبیعتاً توقف نماد در اینگونه موارد، به سرمایه ­گذاران اجازه می ­دهد تا پس از انتشار اطلاعات کامل و شفاف شدن وضعیت شرکت، در شرایط یکسان و عادلانـه، درخصوص خرید، فروش و یا نگهداری آن سهم تصمیم گیری کنند. این موضوع به نحوی دیگر برای مجامع فوق ­العاده شرکت­ ها نیز صدق می­ کند.

بر این اساس نماد معاملاتی اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس در شرایط زیر متوقف می ­شود:

  1. قبل از برگزاری مجامع عمومی شرکت­ های پذیرفته شده و قبل از برگزاری جلسه هیات مدیره ­ای که باید در خصوص اختیارات تفویض شده توسط مجمع عمومی فوق ­العاده در خصوص افزایش سرمایه تصمیم ­گیری شود. همچنین قبل از سررسید پرداخت سود علی ­الحساب و سررسید نهایی اوراق مشارکت هم نماد متوقف می شود.
  2. درصورتی که اوراق بهادار، مطابق مقررات، مشمول تغییر طبقه ­بندی از تابلو یا تالاری شود که در آن فعال است.
  3. درصورتی که ناشر اوراق بهادار، مطابق مقررات سازمان، ضوابط اطلاع ­رسانی را رعایت نکرده باشد.
  4. درصورتی که حسابرس و بازرس قانونی نسبت به صورت ­های مالی شرکت­ های پذیرفته شده یا حساب ­های اوراق بهادار اظهار نظر «مردود» یا «عدم اظهار نظر» ارائه کرده باشد.
  5. در صورتی ­که معاملات اوراق بهادار مظنون به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت توسط برخی از افراد باشد.

لازم به ذکر است که به استثنای بند «یک» که شرکت موظف به اعلام مراتب مطابق ضوابط مربوطه است، سازمان در سایر موارد، اطلاعیه توقف معاملات اوراق بهادار را حداکثر تا پایان همان روز پس از توقف نماد معاملاتی، با ذکر علل توقف، زمان توقف و شرایط بازگشایی نماد، برای عموم منتشر می ­­کند و حسب مورد به صورت کتبی به اطلاع شرکت رسانده می ­شود.

گفتنی است به تازگی با هدف کوتاه شدن زمان توقف و بازگشایی نمادها اصلاحاتی در دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات صورت گرفت. بر اساس این دستورالعمل در صورتی ­که قیمت پایانی سهم طی پنج روز معاملاتی متوالی بیش از ۲۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، نماد معاملاتی متوقف و ناشر ملزم به ارائه اطلاعیه شفاف ­سازی در خصوص علت نوسان قیمت سهم بوده و نماد معاملاتی روز معاملاتی بعد گشایش می ­یابد.

در این حالت حتی اگر ناشر اطلاعیه شفاف ­سازی منتشر نکند، بورس تهران با انتشار اطلاعیه عدم شفاف ­سازی ناشر در خصوص این نوسان، نماد متوقف شده را در روز معاملاتی بعد بازگشایی خواهد کرد. که این موضوع بر نقدشوندگی بازار سرمایه تأثیر بسزایی دارد.

همچنین اگر قیمت سهام شرکتی در ۱۵ روز با نوسان قیمت ۵۰ درصد افزایش یا کاهش همراه شود، نماد معاملاتی متوقف شده و سرمایه­ گذاران و تحلیل­ گران می ­توانند از طریق شرکت ­های کارگزاری و مشاور سرمایه گذاری، سوالات خود را در مورد وضعیت شرکت در سایت «تدان»، مطرح کنند و ناشر در اطلاعیه شفاف ­سازی به این سوالات پاسخ می ­دهد. در خصوص نوسان ۵۰ درصد، نماد معاملاتی ناشر حداکثر پس از دو روز کاری با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می­ شود.

توقف نمادها به علت انتشار اطلاعات با اهمیت در قالب دو گروه «الف» و «ب» دسته­ بندی شده ­اند. در مورد گروه «الف» نماد معاملاتی در اولین جلسه معاملاتی بعد، بدون محدودیت در دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد و اگر اطلاعات مربوط به گروه «ب» باشد؛ با توجه به ساعت انتشار این گونه اطلاعات، نماد بازگشایی خواهد شد و بازگشایی حداکثر تا روز معاملاتی بعد انجام می­ شود.

درخصوص توقف نماد به علت برگزاری مجمع مطابق دستورالعمل نحوه انجام معاملات در بورس تهران، توقف نماد معاملاتی یک روز کاری قبل از برگزاری مجامع عمومی صاحبان سهام بر اساس اطلاعیه دعوت به مجمع منتشره توسط ناشر در سایت کدال متوقف و حداکثر دو روز کاری پس از برگزاری مجمع عمومی عادی، بازگشایی می ­شود.

عناوین برگزیده