به گزارش می متالز، گرچه فلز آلومینیوم در قیاس با بسیاری از فلزات اساسی و صنعتی دیگر، نیازمند مصرف انرژی بسیار پایینی برای شکلپذیری، آلیاژسازی و ساخت انواع قطعات پاییندستی است، ولی باید اعتراف کرد که تولید آلومیینوم از مواد معدنی خود مستلزم استفاده از انرژی بسیار زیادی است تا جایی که در زمره یکی از مهمترین صنایع انرژیبر در جهان قرار میگیرد. صنعت آلومینیوم در چین نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر شاهد رشد چشمگیری بوده است. چین در سال گذشته با مجموع 11.8 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی، دومین اقتصاد بزرگ دنیا، پس از ایالات متحده آمریکا بود. برای چنین اقتصاد بزرگی، تولید و مصرف بیش از نیمی از کل آلومینیوم اولیه تولید شده در جهان، دور از ذهن نیست.
همانطور که اشاره شد، صنعت آلومینیوم جزو یکی از مهمترین صنایع انرژیبر در جهان محسوب میشود. از حلقههای بالادستی این صنعت، تولید آلومینا و آلومینیوم اولیه، بیشترین سهم از مصرف انرژی در کل زنجیره تأمین این صنعت را دارند. در چین، به دلیل دسترسی وافر به زغالسنگ، عمده انرژی مورد نیاز صنایع از این منبع تأمین میشود. با این حال، استفاده از زغالسنگ بهدلیل انتشار گازهای سمی و گلخانهای بهشدت محیط زیست اطراف را مورد تهدید قرار میدهد. از همین رو، از اوایل سال جاری، قوانین سختگیرانه زیستمحیطی در چین وضع و اجرا شد که در آن از فعالیت هر واحد صنعتی که فاقد استانداردهای لازم برای مسائل زیستمحیطی باشد جلوگیری میشود.
با این حال، تولیدکنندگان آلومینا و آلومینیوم در چین سهم قابل توجهی از مصرف زغالسنگ را داشتند (تولیدکنندگان آلومینا بهدلیل نیاز به انرژی حرارتی برای پالایش بوکسیت و تولیدکنندگان آلومینیوم برای تأمین انرژی الکتریکی از طریق نیروگاههای حرارتی). دراین میان، تولیدکنندگان چینی آلومینیوم اولیه در سالهای اخیر تلاش کردند تا انرژیهای پاک و تجدیدپذیری را جایگزین منبع اصلی انرژی خود، یعنی زغالسنگ، کنند و به این ترتیب از سهم مصرف زغالسنگ کاسته شد. این در حالی بود که این رقم برای واحدهای تولیدکننده آلومینا با افزایش همراه شد.
نمودار 1، روند تولید آلومینیوم و آلومینای چین را در چند سال اخیر نشان میدهد. همانطور که در این نمودار قابل مشاهده است، رشد تولید آلومینا در چین با سرعت بیشتری نسبت به آلومینیوم افزایش یافته است و حتی در چند ماه گذشته نرخ رشد آن به مقدار چشمگیری نسبت به دورههای گذشته بیشتر شده است. البته باید اذعان کرد که بیشتر بودن رشد تولید آلومینا در چین، عمدتا در راستای تأمین تقاضای داخلی این کشور بوده است. همانطور که در نمودار نیز مشاهده میشود، مقدار تناژ تولید آلومینای چین تنها در ماههای گذشته جوابگوی تقاضای آن بوده است (بهطور متوسط برای تولید هر تن آلومینیوم، حدود 2 تن آلومینا مورد نیاز است).
همزمان با رشد تولید و ظرفیت آلومینا در چین، سهم زغالسنگ از تأمین انرژی مورد نیاز این واحدها افزایش یافت. با در نظر داشتن این امر که این منبع انرژی عمدتا در تکنولوژیهای سنتی پالایش بوکسیت استفاده میشود، میتوان گفت که بخش قابل توجهی از ظرفیت پالایش آلومینای چین از تکنولوژیهای سنتی استفاده میکنند. همانطور که در نمودار نیز قابل مشاهده است، از اوایل سال 2016 تولید آلومینا در چین با رشد قابل ملاحظهای مواجه شد که میتواند حاکی از افزایش ظرفیت فعال آن باشد. با توجه به اینکه ظرفیت جدید فعال شده در چین عمدتا از زغالسنگ برای تأمین انرژی استفاده میکند و همچنین شدت گرفتن بازرسیهای زیستمحیطی در چین انتظار کاهش تولید آلومینا دور از ذهن نیست؛ کما اینکه در 2 ماه پایانی نشان داده شده در نمودار نیز قابل رؤیت است.
از این رو، در صورتی که بازرسیهای زیستمحیطی در تمامی واحدهای صنعتی در سطح یکسانی اجرا شود، باید اذعان کرد که بازار آلومینای چین در کوتاه و میانمدت با کسری بالقوهای مواجه شود. این امر میتواند سبب افزایش قیمت آلومینا و به تبع آن آلومینیوم شود. گرچه در هفتههای اخیر، قیمت آلومینا رشد داشت، ولی علت اصلی این رشد، تأثیرپذیری غیر مستقیم آلومینا از قیمت آلومینیوم عنوان شد.