تاریخ: ۲۹ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۲۹
بازدید: ۱۸۱
کد خبر: ۶۳۱۴۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
خداحافظی سهام با ابرکانال سوم؟

دیده‌بان بورس دوشنبه (29 مهر)

می متالز -شاخص کل بورس تهران افت‌های پی در پی را تجربه می‌کند. گرچه روز گذشته نیز شاخص سهام افت بیش از 8 هزار واحدی را به ثبت رساند اما افت بیشتر شاخص سهام را می‌توان با توجه به پایداری صف‌های فروش به خصوص در نمادهای کوچک‌تر در پایان معاملات دیروز انتظار داشت.
دیده‌بان بورس دوشنبه (29 مهر)

به گزارش می متالز، در چنین مسیری احتمال این‌که امروز ابرکانال 300 هزار واحد را ترک کند وجود دارد. گرچه چنین افت پرشتابی به ناامیدی عده زیادی از معامله‌گران ختم می‌شود اما نباید نادیده گرفت که پس از موج هیجانی ریزش سهام فرصت مناسبی برای حرفه‌ای‌ها جهت کسب دوباره سود فراهم می‌شود.

 شاخص سهام ریزش‌های متوالی را به ثبت می‌رساند؛ فضای ناامیدی بر سهام‌داران سایه انداخته و هر روز استرس بیشتری را به معامله‌گران وارد می‌کند. حتی افرادی که در تصور خود زیان را کم‌اهمیت تلقی می‌کردند با افت‌های متوالی ارزش پرتفوی خود استرس بالایی را تجربه می‌کنند که می‌تواند بر رفتار روزانه آن‌ها نیز اثرگذار بوده باشد. در چنین شرایطی برخی از معامله‌گران همه زیان خود را ناشی از بدشانسی می‌دانند و اما برخی دیگر برای بقا در بازار تلاش می‌کنند و به دنبال کسب دانش بیشتر جهت پی بردن به دلایل زیان خود خواهند بود.

به صورت مشخص می‌توان گفت بسیاری از افراد و معامله‌گران سهام، آشنایی با رویه اصلاح مداوم نداشتند. پیش از آغاز اصلاح شدید قیمت‌‌ها در گزارشی به بی‌تجرگی معامله‌گران بورس تهران از مسیر اصلاح اشاره شده بود. همین بی‌تجربگی و توهم از صعود همیشگی سهام باعث شد که با وجود افت‌های پی در پی اما همچنان صف‌های فروش سنگین در بازار باقی بماند. در چنین شرایطی ادامه روند شاخص جالب توجه خواهد بود. ریزش‌های متوالی زیان‌های سنگینی را برای بسیاری از سهام‌داران به دنبال داشته است با این حال نمی‌توان از فرصتی که پس از فروکش نسبی هیجان ایجاد می‌شود چشم‌پوشی کرد.

در این میان چند نکته را می‌توان مهم ارزیابی کرد که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود. ادامه رویه کنونی ترک کانال 300 هزار واحد را در معاملات امروز برای سهام به دنبال دارد. جمع شدن صف‌های فروش در نمادهای کوچک‌تر احتمالا به زمان بیشتری نیاز داشته باشند و همین موضوع می‌تواند فضای معاملات را همچنان منفی نگه دارد. بر این اساس تا زمانی‌که بخش خوبی از صف‌های فروش از بازار حذف نشوند نمی‌توان به پایان موج اصلاح قیمت امیدوار بود، در چنین شرایطی آمارهای معاملاتی که در کانال تلگرامی یا سایت «دنیای بورس» از وضعیت کلی بازار منتشر می‌شوند  از اهیمت بالایی برخوردار هستند و می‌تواند برآوردی از فضای حاکم بر بازار به معامله‌گران ارائه کند.

لزوم توجه به روند پیشین

یکی از مشکلاتی که سهام با آن دست و پنجه نرم می‌کند این‌که همیشه در تغییر روند، معامله‌گران روند قبلی را فراموش می‌کنند. برای مثال در نزول پرشتاب کنونی سهام، هیچ‌کس به میزان رشد پیش از آغاز مسیر تند نزولی  توجه نمی‌کند. برای مثال شاخص صنعت زراعت، محصولات چرمی و محصولات کاغذی به ترتیب همچنان رشد 335، 334 و 300 درصدی را با وجود اصلاح شدید روزهای اخیر نسبت به ابتدای سال نشان می‌دهند. در چنین شرایطی می‌توان متوجه شد که اصلاح کنونی سهام منطقی است. البته نمی‌توان هیجان شدید معاملاتی را در نزول مداوم سهام منکر شد با این حال باید عنوان کرد که پس از رشدهای هیجانی سهام باید انتظار تکرار این رفتار در مسیر نزولی را نیز داشت.

سهام تا کجا می‌ریزد؟

این‌که سهام تا کجا می‌ریزد اهمیت ویژه‌ای دارد. مطرح کردن عددی برای شاخص سهام و خلاصه کردن تک تک نمادها در یک عدد شاخص را می‌توان اشتباه دانست. زیرا نه شاخص کل و نه شاخص کل هم‌وزن می‌توانند وضعیت دقیقی از همه اجزا بازار ارائه دهند. در این‌جا نکته دیگری که در ادامه بحث بالا می‌توان به آن اشاره کرد احتمال ایجاد ارزندگی پس از فروکش کردن موج هیجان در سهام است. سقوط یکپارچه سهام می‌تواند بار دیگر جذابیت را برای سهام به دنبال داشته باشد گرچه این پتانسیل بنا نباشد که در کوتاه‌مدت در بازار خودنمایی کند. همچنان نباید انتظار داشت که صف‌های خرید با دوامی در سهام ایجاد شود و به یک‌باره فضای منفی از سهام برداشته شود. با این حال به صورت مشخص می‌توان گفت همان‌طور که در موج صعود هیجانی معامله‌گران کمتر به فکر محاسبات از سقف قیمتی بودند در موج نزول هیجانی سهام نیز معامله‌گران کمتر به فکر کف قیمتی برای یک سهم هستند و تنها به دنبال راه فرار از بازار می‌گردند. در چنین شرایطی حرفه‌ای‌ترهای بازار می‌توانند بار دیگر از موقعیت‌های ایجادشده استفاده ببرند.

گزارش‌های فصلی و ماهانه

«دنیای بورس» در کانال تلگرامی به بررسی لحظه‌ای عملکرد تابستان شرکت‌ها پرداخته است. این بررسی با یک جدول از سودآوری و درآمد 5 فصل اخیر و همچنین توضیحات مختصر از ریسک و فرصت‌هایی که سهام شرکت مزبور را تهدید می‌کند همراه است. عملکرد فصلی تابستان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و حتی اگر بازار  به صورت آنی به آن واکنش نشان ندهد (که بعضا در روزهای اخیر خلاف آن را شاهد بودیم) مطابق با آن‌چه در پاراگراف قبل گفته شد فرصتی را برای معامله‌گران حرفه‌ای فراهم می‌کند تا با فروکش هیجان منفی بار دیگر به دنبال اهداف مناسب سرمایه‌گذاری باشند اما احتمالا تجربه اخیر را با دقت بیشتری دنبال کرده و به سمت سهام بنیادی می‌روند و در چنین شرایطی عملکرد فصلی و ماهانه شرکت‌ها مهم می‌شود. در ادامه گزارش‌های فصلی گزارش ماه مهر نیز منتشر می‌شود و می‌تواند تصویر روشن‌تری از وضعیت بنیادی بازار سهام ارائه دهد. در خصوص گزارش‌های روز گذشته می‌توان به عملکرد مناسب «فملی» در تابستان اشاره کرد.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) ‌کلان: منابع دیپلماتیک در ریاض اعلام کردند که «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا، تور اروپایی و خاورمیانه‌ای خود را روز یکشنبه با ورود به عربستان سعودی آغاز کرد. در دیگر رویدادهای مرتبط با ایران هم ژاپن و فرانسه طرح مشترکی برای دادن وامی به ایران برای تامین مواد غذایی و دارویی ارائه داده‌اند که شرط آن پایبندی کامل تهران به برجام است.

در داخل نیز، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در جمع فعالان اقتصادی از تصمیمات ارزی یک‌ساله خود در مدیریت و تامین ارز دفاع کرد و مهم‌ترین نکته‌ای که به آن اشاره داشت عدم دخالت بانک مرکزی در تعیین نرخ  ارز بود؛ چراکه به گفته او، بانک مرکزی فقط می‌تواند در خصوص عوامل عرضه و تقاضا دخالت کند نه نرخ ارز. طبق گفته امیدعلی پارسا، رئیس کل سازمان امور مالیاتی اعلامی حدود ۲۰۰ هزار مودی بالغ بر ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان مالیات خود را پرداخت کردند و از حدود ۸ هزار میلیارد تومان بخشودگی برخوردار شدند.

ب)‌ صنایع: امیر رستمی، مدیرکل نظارت بر محصول‌های کشاورزی و موادغذایی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با اشاره به تازه‌ترین تصمیم‌های گرفته شده در چهلمین جلسه کارگروه تنظیم بازار گفت: سقف قیمت کیفی‌ترین شیر خام و همچنین ۱۴ قلم فرآورده‌های لبنی تعیین و ابلاغ شده است. همچنین درحالی که خبری از پرداخت تسهیلات ارزی به فعالان صنعت خودرو نیست، رئیس کل بانک مرکزی می‌گوید تسهیلات موردنظر پیش‌تر به‌صورت ال‌سی خارجی به خودروسازان پیشنهاد شده، اما آ‌ن‌ها نپذیرفته‌اند.

ج)‌ شرکت‌ها: 5 شرکت سرمایه‌گذاری کوه نور، هیات مدیره کشاورزی مکانیزه اصفهان، ماشین‌های اداری ایران، سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی ایران و شیرپاستوریزه پگاه خراسان برنامه افزایش سرمایه خود را اعلام کرد.

عناوین برگزیده