تاریخ: ۰۴ آبان ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۰:۳۰
بازدید: ۱۴۳
کد خبر: ۶۴۸۱۹
سرویس خبر : زمین شناسی

حیات مجدد در نواحی کم‌درآمد با توسعه گردشگری پایدار از طریق ژئوپارک‌ها

می‌متالز - با توجه به هزینه بر بودن مطالعات تخصصی و تفصیلی مربوط به شناسایی و پتانسیل‌یابی مناطق در زمینه ژئوپارک، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در رویکردی جدید بر اساس وظیفه حاکمیتی خود اقدام به تامین مالی مطالعات در قالب سرمایه‌گذاری مشارکتی در این زمینه خواهد کرد. این امر مستلزم اعلام آمادگی مناطق و تامین اعتبار سهم مشارکت‌کننده خواهد بود.
حیات مجدد در نواحی کم‌درآمد با توسعه گردشگری پایدار از طریق ژئوپارک‌ها

به گزارش می‌متالز، لازم به ذکر است؛ پیش از این مناطق درخواست‌کننده به‌طور یک طرفه به تامین اعتبار برای انجام مطالعات مبادرت کرده و این امر هزینه زیادی را برای مناطق در برداشت. طبق رویکرد جدید، در صورت انجام صحیح فرایندها با نظارت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به عنوان تنها مرجع حاکمیتی مربوط به مطالعات و شناسایی ژئوپارک‌ها در کشور،  مناطق می‌توانند پروسه ژئوپارک شدن را در مدت زمان کوتاهی به نتیجه برسانند.

حرکت به سوی معرفی و ثبت یک ژئوپارک ابتدا توسط بخش حاکمیتی منطقه میزبان صورت پذیرفته و این کار در مرحله اول با سرمایه‌گذاری بخش دولتی آغاز شده و در ادامه با جذب سرمایه‌گذار و فعال شدن جامعه محلی و بخش خصوصی ادامه خواهد یافت.

با توجه به لزوم حرکت منظم کشور در مقوله‌ انجام مطالعات ژئوپارک‌ها و پرهیز ازدوباره‌کاری‌ها و حرکت در مسیر درست فعالیتی، شایسته است فعالیت‌های تخصصی این حوزه به‌صورت هدفمند با نظارت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور دنبال شود. شکل‌گیری کارگروه ملی ژئوپارک‌های کشور با محوریت این سازمان و همکاری سازمان‌های حفاظت محیط‌زیست، وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و کمیسیون ملی یونسکو، با تدوین برنامه‌های اصولی در خصوص شناسایی و معرفی پدیده‌های منحصربه‌فرد مناطق و نظارت بر اجرای پروژه‌های مرتبط با ژئوپارک در کشور (شناسایی/آموزش و پژوهش/بهره برداری/حفاظت) به این فعالیت‌ها نظام خواهد بخشید.  مناطق مستعد پس از طی کردن مراحل مقدماتی و آماده‌سازی به‌عنوان ژئوپارک مطابق با برنامه اصولی و صحیح، می‌توانند برای ثبت ملی و سپس جهانی اقدام کنند.

بدون شک، توسعه گردشگری تخصصی و پایدار از طریق ژئوپارک‌ها با فراهم کردن فرصت‌های جدید برای بسیاری از روستاها و مناطق کم‌درآمد حیات دوباره می‌دهد و موجب توسعه‌ این نواحی شده و این سکونتگاه‌ها را پابرجا نگه می‌دارد. دارا بودن طرح جامع مدیریتی، حفاظتی و بهره‌برداری، ارائه تسهیلات و خدمات در سطح استاندارهای ملی و فراملی و مدیریت یکپارچه و هماهنگ و درگیر کردن جوامع محلی در این زمینه می‌تواند این مناطق را به مقصدی برای توسعه زمین‌گردشگری (ژئوتوریسم) و طبیعت‌گردی تبدیل کند. 

نازنین بدری

مسئول مطالعات میراث زمین‌شناختی

عناوین برگزیده