تاریخ: ۱۸ مهر ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۴:۲۶
بازدید: ۷۱۸
کد خبر: ۶۷۰۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

زلزله شیلی، بازار فلز سرخ را گرم کرد

می متالز - قیمت فلز مس که در هفته‌های گذشته روند نزولی به خود گرفته بود، بار دیگر بالا رفت؛ این افزایش در پی وقوع زلزله‌ای رخ داد که ۵شنبه گذشته شمال شیلی را لرزاند و در پی این رویداد نرخ مس به بیش از ۶۷۰۰ دلار در تن رسید.
زلزله شیلی، بازار فلز سرخ را گرم کرد

به گزارش می متالز، این در حالی است که در ماه گذشته نرخ مس به بیشترین میزان در ۳ سال گذشته رسیده و تا مرز ۷۰۰۰ دلار در تن پیش رفته بود. با این حال و در پی اخبار جدید از چین درباره وضع قانون ممنوعیت واردات قراضه به این کشور، نرخ مس افت کرد. حالا اما با وقوع زلزله در شیلی، نگرانی‌ها درباره کاهش عرضه مس در جهان، سبب افزایش نرخ آن شده است. برخی از بزرگترین معادن این کشور در نزدیکی شهر کالاما در منطقه آنتوفاگاستا واقع شده‌اند که این زمین‌لرزه ۵/۴ ریشتری در آن رخ داده است.
به گزارش می متالز، به نقل از ماینینگ، شیلی نزدیک به یک سوم مس جهان را تولید می‌کند. شرکت دولتی کودلکو در شیلی بزرگترین تولیدکننده مس جهان و مالک معادن «رادومیروتومیک» و «مینیستروهالِس» در منطقه زلزله‌زده اعلام کرده هیچ‌گونه صدمه چشمگیری به دارایی‌ها یا فعالیت‌های عملیاتی آن وارد نشده و فعالیت‌های آنها طبق معمول ادامه دارد، ولی بازار نسبت به این اتفاق با افزایش نرخ مس واکنش نشان داده است. گروه معدنی آنتوفاگاستا که صاحب معدن «سِنتینِلا» در این منطقه است نیز آسیبی را به تاسیسات خود گزارش نکرده است.
براساس برآورد گروه پژوهش‌های بین‌المللی مس (ISCG) تولید مس در شیلی در نیمه نخست سال ۹ درصد برابر با ۲۴۵ هزار تن کاهش یافته و این اتفاق بیش از همه برآمده از اعتصاب گسترده در معدن اسکوندیدای این کشور بود که بهره‌برداری از آن را شرکت بی‌اچ‌پی‌بیلتون برعهده داشت. این معدن بزرگترین تولیدکننده مس در جهان و یکی از معادن اصلی کودلکو است.
معدن اسکوندیدا سود خالص خود در ۶ ماه نخست امسال را برابر با ۵۰ میلیون دلار گزارش کرد؛ در حالی که سود خالص معدن یادشده در دوره مشابه سال گذشته در سطح ۵۲۷ میلیون دلار گزارش شده بود. این شرکت در نیمه امسال میلادی نیز ۳۲۷ هزار و ۸۶۳ تن مس تولید کرد که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته افت ۳۹ درصدی نشان می‌دهد. کنسانتره مس، ۲۳۷ هزار و ۸۹۱ تن از این مقدار را به خود اختصاص داده و باقی‌مانده آن متعلق به تولید کاتد بوده است.


افزایش مقطعی است

در همین رابطه پرویز امانیان، تحلیلگر بازار فلزات پایه این افزایش نرخ را مقطعی دانست و در توضیح بیشتر اشاره کرد: بازار مس از آن دسته بازارهایی است که کوتاه و بلندمدت به حوادث واکنش نشان می‌دهد؛ رویدادهایی مانند زلزله شیلی نیز از آن دسته حوادث است که نرخ فلز سرخ را به طور مقطعی بالا برده است.
اما به طور کلی آنچه در بازار امروز به طور بنیادی باعث افزایش نرخ مس می‌شود، پیش‌بینی افزایش تقاضا در دهه آینده میلادی است که این افزایش از رشد تولید خودروهای برقی برمی‌آید. این خودروها نیاز زیادی به مس دارند. این افزایش در شرایطی اتفاق می‌افتد که حجم کنونی عرضه نمی‌تواند پاسخگوی آن حجم از تقاضا باشد.
مبحث خودروهای برقی برجسته‌ترین نکته‌ای است که اکنون در بازار مس وجود دارد و کارشناسان بین‌المللی به آن می‌پردازند. تولید مس دنیا حدود ۲۰ تا ۲۱ میلیون تن است قرار است ۵ میلیون تن هم از راه بازیافت به این رقم اضافه شود و در شرایطی که در آینده نزدیک تقاضای مس جهان ۲ میلیون تن رشد خواهد کرد که از رشد تولید خودروهای برقی ناشی خواهد شد. همه اینها از کمبود عرضه و افزایش نرخ مس در آینده حکایت دارد.
او در پاسخ به پرسشی درباره مدت زمان تاثیرپذیری نرخ مس از حادثه زمین‌لرزه گفت: در طول سال‌ها این نخستین بار نیست که حادثه‌ای طبیعی معادن شیلی را متاثر می‌کند. شیلی کشوری سیل‌خیز است و بارها شده که نرخ مس از آسیب‌های برآمده از سیل، بسیار بیشتر از پدیده‌ای مانند زلزله تاثیر پذیرفته، اما پیش‌بینی من این است که در کوتاه‌مدت نرخ مس در محدوده ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ دلار تثبیت خواهد شد و تجربه‌های این چنینی نشان می‌دهد تغییر نرخ برآمده از این زلزله مانند سایر پدیده‌های طبیعی چندان پایدار نیست.
امانیان در نهایت افزود: از طرفی دیگر باید به یاد داشت چین از سال آینده واردات قراضه مس را ممنوع می‌کند که این خبر در ماه‌های پیش بر جو روانی بازار بسیار تاثیر گذاشت.
وی در پایان درباره تاثیرپذیری احتمالی بازار داخلی از این تغییر نرخ گفت: وضعیت آن بخش از مس تولیدی ایران که در بازار داخلی مصرف می‌شود، در بورس کالا تعیین می‌شود و چندان متاثر از آسیب‌های جهانی نیست، اما درباره بخشی از محصول که صادر می‌شود در هر صورت افزایش نرخ جهانی می‌تواند برای کشور افزایش نقدینگی داشته باشد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده