تاریخ: ۰۴ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۰۸
بازدید: ۲۴۳
کد خبر: ۶۸۱۹۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

اقتصاد جهانی و رکود اقتصادی

می متالز - در ماه های اخیر بحث و بررسی های زیادی در بین تحلیلگران بازارهای جهانی و اقتصاددانان در مورد احتمال وقوع رکود اقتصادی و ریزش بازارها وجود داشته است.
اقتصاد جهانی و رکود اقتصادی

به گزارش می متالز، یکی از اشخاصی که در این زمینه به وجود حباب در اکثر بازارهای سرمایه گذاری اعتقاد دارد، رابرت شیلر برنده نوبل اقتصاد سال ۲۰۱۳ است. وی یکی از پیش بینی کنندگان معروف سقوط بازار سهام در سال ۲۰۰۰ و سقوط بازار مسکن در سال ۲۰۰۷ بود. به نظر وی تمام بازارها هم اکنون دارای حباب هستند و لذا بازاری که حبابی نباشد تا سرمایه ها به آن بازار وارد شوند وجود ندارد. لذا سرمایه گذاران در هر بازاری ناچارند با شرایط کنونی کنار بیایند. به نظر وی هم اکنون بازار سهام، بازار اوراق قرضه و بازار مسکن آمریکا دارای حباب است.

به نظر وی متوسط بازده سالانه بازار سهام آمریکا طی ۳۰ سال آینده تنها ۴.۴% خواهد بود، که کمتر از نصف بازده تاریخی آن در بلند مدت است. نسبت CAPE (Cyclically Adjusted Price-To-Earnings Ratio) بازار سهام آمریکا هم اکنون به عدد ۲۹ رسیده است. مقدار این نسبت در زمان بحران مالی ۱۹۲۹ نیز به نزدیک ۳۰ رسیده بود، لذا عدد فعلی بسیار نگران کننده است. البته به نظر وی مقدار این نسبت همچنان می تواند بالاتر هم برود تا زمانی که موقع ترکیدن حباب فرا برسد. مقدار این نسبت قبل سقوط ۴۰ درصدی بازار سهام آمریکا در سال ۲۰۰۰ به عدد ۴۵ رسیده بود. نمودار زیر روند تاریخی نسبت CAPE را برای بازار سهام آمریکا نشان می دهد.

همانگونه که نمودار زیر نیز نشان می دهد شاخص S&P۵۰۰ ریزش های سال ۲۰۱۸ را جبران کرده و به بیشترین مقدار خود رسیده است.

رابرت شیلر به همان اندازه بازار سهام، نگران بازار اوراق قرضه آمریکا نیز هست. بازار اوراق قرضه آمریکا با افزایش تقاضا جهت حفظ سرمایه روبرو شده است. در مورد بازار مسکن به نظر وی هم اکنون در آمریکا در این بازار نیزحباب وجود دارد اما شرایط به بغرنجی سال ۲۰۰۵، زمانی که حباب بازار مسکن آمریکا شروع به شکل گیری کرد، نیست. در سال ۲۰۱۹ متوسط بازده سهام شرکت های ساختمانی از بازده کل بازار بیشتر بوده است. به نظر وی تنها نقطه امید دروضعیت فعلی، بازار سرمایه اروپا است که از سایر بازارهای جهانی عقب مانده است. لذا به نظر وی احتمالا در آینده سرمایه ها به سمت این بازار خواهند رفت.

در مورد چشم انداز کلی اقتصاد جهانی، صندوق بین المللی پول (IMF) در گزارش خود در اکتبر ۲۰۱۹ روند چشم انداز رشد اقتصادی چین و آمریکا را به شرح زیر پیش بینی کرده است.

براساس این پیش بینی نرخ رشد اقتصادی چین تا سال ۲۰۲۰ به زیر ۶درصد نزول خواهد کرد که اصلا برای اقتصاد جهانی مطلوب نیست. البته براساس نظر این موسسه، کاهش رشد اقتصادی چین توسط سایر کشورها تاحدی جبران خواهد شد؛ به گونه ای که رشد اقتصادی کل جهان در سال های آینده با افزایش ملایمی مواجه خواهد بود. در مورد آمریکا روند البته تاحدی مثبت است که خود به دلیل همزمانی سیاست های انبساطی فدرال رزرو آمریکا و بودجه انبساطی دولت آمریکا است. سیاست های انبساطی دولت آمریکا موجب شده است که کسری بودجه این دولت مجدداً به یک تریلیون دلار برسد.

در مورد نرخ تورم جهانی نیز براساس نظر این موسسه در حالی که نرخ تورم در آمریکا، چین و متوسط جهان در سال های آینده زیر ۵% باقی خواهد ماند، اما نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۹ ابتدا به ۳۶درصد رسیده و پس از آن می تواند تا سال ۲۰۲۴ به ۲۵ درصد کاهش یابد.

تغییرات وضعیت شاخص PMI اقتصادهای بزرگ جهان نشان می دهد که مقدار این شاخص در ماه اکتبر برای آمریکا ۵۱.۳ اعلام شد که نسبت به ماه قبل بهبود داشته است. این شاخص برای اروپا در ماه اخیر تغییری نداشته و همچنان در محدوده نامطلوب قرار دارد و بنظر می رسد که تا زمانی که موضوع برگزیت در این منطقه تعیین تکلیف نشود، همچنان وضعیت نامطلوب این شاخص ادامه داشته باشد. تصمیم گیری در مورد برگزیت نیز با توافق میان سران اتحادیه اروپا و انگلیس مجدداً به تعویق افتاده است. در مورد چین باتوجه به اخبار اخیر از مذاکرات این کشور با آمریکا مقدار شاخص در دو ماهه اخیر به وضعیت مطلوب خود بازگشته است.

شاخص VIX به عنوان یکی از شاخص‌های استرس بازار سرمایه است که انتظارات سهامداران از نوسانات سهام موجود در S&P۵۰۰  طی ۳۰ روز آینده را نشان می‌دهد. تغییرات این شاخص در ماه اکتبر ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که، در ماه اکتبر نیز مانند ماه سپتامبر نسبت به گذشته تاحدی کاهش داشته و به کمتر از متوسط چهار ساله خود میل کرده است. این امر نشان می دهد نگرانی سرمایه گذاران نسبت به وضعیت اقتصاد جهانی کمتر شده که عمده دلایل آن کاهش تنش ها بین آمریکا و چین بوده است.

تهیه کننده: شرکت سرمایه گذاری سامان مجد

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین