به گزارش می متالز، دادهها نشان میدهند چین نیمی از مس دنیا را مصرف میکند و دادههای روز یکشنبه نشان دادند میزان واردات این کشور بهصورت غیرمترقبه به بالاترین مقدار از سپتامبر ۲۰۱۸ تاکنون رسیده است.
طبق آمار دفتر آمار چین، این کشور در نوامبر ۴۸۳ هزار تن محموله مس وارد کرده که ۶ درصد از ماه مشابه سال گذشته بالاتر است. این در حالی است که در ۱۱ ماه سال ۲۰۱۹ در مجموع آمارهای واردات مس از کاهش ۵/ ۸ درصدی حکایت دارد و به این ترتیب میزان واردات مس در این مدت به ۴۵/ ۴ میلیون تن رسید در حالیکه سال گذشته این رقم ۳/ ۵ میلیون تن بوده است. بررسیها نشان میدهند موجودی انبارهای چین نیز برای این کالا از ماه ژوئن کاهشی بوده و در پایان ماه گذشته به حدود ۲۴۵هزار و ۵۰۰ تن رسیده است که کمترین میزان از ژوئن ۲۰۱۳ تاکنون محسوب میشود. به عبارتی سادهتر پیش بینی میشود واردات چین با سرعت بیشتری افزایش یابد که این سیگنال بسیار مهمی برای بازارهای جهانی مس تلقی میشود و نشان میدهد سطح مصرف با افزایش روبهرو شده است.
در این بین همین منابع آماری نشان میدهند میزان واردات کنسانتره مس با شدت بیشتری افزایش یافته و با رشد ۲۷ درصدی روبهرو شده است. چین اکنون رکورد واردات ۱۶/ ۲ میلیون تنی را در ماه گذشته ثبت کرده و در ۱۱ ماه امسال بیش از ۲۰ میلیون تن کنسانتره وارد کرده که ۱۰ درصد از مدت مشابه ۲۰۱۸ بالاتر است. حتی واردات کنسانتره در حال حاضر بالاتر از رکورد تعیین شده در سال ۲۰۱۸ یعنی رقم ۷/ ۱۹ میلیون تن است. چین در ابتدای سال ۲۰۱۹ نرخ ۲۵ درصد تعرفه واردات مس قراضه از ایالات متحده را اعمال کرد. این کشور یکی از تامینکنندگان اصلی مس قراضه برای پکن محسوب میشود. در این بین گسترش کارخانههای ذوب باعث افزایش تقاضا و رقابت برای سنگ مس در چین شده است که با ایجاد ارزش افزوده توسط نیروی کار چینی به فلز تصفیه شده تبدیل میشود، اما وضع تعرفه روی واردات مواد اولیه باعث شده تا واردات آن نیز در ۱۱ ماه امسال کاهش یابد.
البته گفتوگوهای دو کشور در ماه گذشته نوسانات زیادی داشته اما در مجموع با افزایش واردات چین برای مس همراه بوده است؛ هرچند باز هم نشانههایی از تهدید چین توسط ترامپ بروز کرده است. رئیسجمهوری آمریکا در چند روز گذشته دستکم دوبار اعلام کرده است که اگر دو کشور نتوانند به توافق مقدماتی مرحله اول دست یابند تعرفه روی کالاهای وارداتی ازچین را افزایش خواهد داد. او تاکید کرده لازم است دو کشور از این مرحله عبور و به یک توافق مقدماتی دست پیدا کنند در غیر این صورت تعرفه روی کالاهای چینی بیشتر خواهد شد.
یک مسوول چینی روز دوشنبه اعلام کرد دولت چین امیدوار است به رغم بحثهای شدید ناشی از وضع تعرفههای جدید ایالاتمتحده روی واردات برخی محصولات چینی که قرار است از ۱۵ دسامبر آغاز شود یک توافق تجاری با آمریکا در اسرع وقت امضا شود. در این بین اما همین عوامل باعث شدند تا قیمت مس در روزهای اخیر با شدت بیشتری به خصوص در مورد قراردادهای بلندمدت با رشد قابلتوجهی روبهرو شود. دلیل این امر نیز بهبود انتظارات برای تقاضا است که نشانههای مثبتی از خود نشان داده است. به این ترتیب قیمت مس در معاملات روز سهشنبه به ۶ هزار و ۵۴ دلار رسید که البته در مقایسه با روز دوشنبه ۲۰ دلار کاهش داشت، اما نفس مقاومت در کانال ۶ هزار دلاری برای این فلز مهم از اهمیت بالایی برخوردار است. در بازار لندن فروش ۳ماه مس ۶ هزار و ۸۷ دلار و مس تحویل ۲۰ دسامبر ۶ هزار و ۱۲۵ دلار در هر تن قیمت خورد که از پتانسیلهای رشد قیمتی در این بازار حکایت دارد. پیتر فرتیگ، یک کارشناس بازارهای کالایی میگوید محرکهای پولی و مالی توسط چین میزان تقاضا را برای این کشور افزایش میدهد و دلیل رشد واردات نیز همین است که باعث شده پیش بینیها به قیمت مس امیدوارکننده باشد.
هفته گذشته یک نظرسنجی از بخش خصوصی نشان داد که فعالیتهای کارخانهای در چین نشانههای شگفتانگیزی از پیشرفت را در ماه نوامبر نشان میدهند بهطوریکه رشد فعالیتهای صنعتی به حدود سه سال گذشته نزدیک شده است. کارشناسان تکنیکال میگویند اکنون قیمت مس بالاتر از متوسط قیمت ۲۰۰ روزه آن یعنی ۵ هزار و ۹۹۵ دلار قرار گرفته است و این از منظور بررسیهای تکنیکی سیگنال مهمی برای بازار است که در افزایش بیشتر قیمت میتواند نقشآفرینی کند. در این بین اما تحلیلهای بدبینانه هم برای مس وجود دارد. بهعنوان مثال موسسهS&P Global در این رابطه در گزارشی نوشت قیمت مس میتواند در سال آینده بهطور متوسط ۵ هزار و ۷۰۰ دلار در هر تن باشد که از ۶ هزار دلار در سال ۲۰۱۹ پایینتر است. این گزارش افزود تلاشهای آمریکا و چین برای بهبود سطوح روابط تجاری هرچند قبل از تجدید تعرفهها بازار مس را با افزایش روبهرو ساخت اما هشدارها و تهدیدهای مرتب ترامپ ممکن است این رویه را کند کند.
برخی تحلیلگران معتقدند هر نوع توافق بین دو کشور تا بعد از انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا بعید است و به همین دلیل تغییرات صعودی بازار مس نیز ممکن است موقتی باشد و نمیتوان چندان به آن دل خوش کرد. علاوه بر این موضوع ترس از بروز رکود اقتصادی هنوز بهطور کامل برطرف نشده است. این موضوع نیز سد مهمی در برابر بازار فلزات به خصوص مس محسوب میشود، بنابراین به عقیده S&P Global نمیتوان به صراحت از پایداری رشد قیمت مس در آینده اطمینان داشت.
در این رابطه موسسه فیچ معتقد است نگرانیهای طولانی از سقوط رشد اقتصاد جهانی در ماههای آینده همچنان ادامه خواهد یافت و حتی بعید نیست به رکود اقتصادی که این امر باید باعث افزایش میشود پروسه رشد قیمتها باز هم به تاخیر بیفتد. فیچ حتی پا را فراتر گذاشته و میگوید اتفاقا چین بنیه قوی برای رشد اقتصادی ندارد و احتمالا به دلیل مسائل تجاری دچار نزول شود. فیچ پیش بینی رشد ناخالص داخلی واقعی چین در سال ۲۰۱۹ را از ۳/ ۶ درصد به ۱/ ۶ درصد کاهش داده و انتظار دارد رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۰ به ۹/ ۵ درصد کاهش یابد. بر اساس این گزارش انتظار میرود در سال ۲۰۲۰ تولید و فروش خودرو در چین راکد بماند در حالی که تقاضا برای بخش برق نیز کند خواهد شد. در نتیجه انتظار داریم که تقاضا برای مس پایین بماند.