به گزارش می متالز، شهادت مظلومانه سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، در عملیات تروریستی دولت آمریکا، به اثرگذارترین عامل سیاسی و روانی بر بازارهای جهانی تبدیل شد و نگرش سرمایهگذاران در مورد میزان ریسکپذیری فعالیتهای اقتصادی خود تحت تأثیر قرار داد.
اولین اخبار مرتبط با حمله پهبادی ایالاتمتحده در حوالی فرودگاه بغداد، از زبان منابع آگاه در عراق و برخی مقامات مرتبط با حشد الشعبی منتشر شد که نشان میداد کاروان خودروهای حشد الشعبی که مورد اصابت قرار گرفته، حامل چند شخصیتها و فرماندهان این گروه نظامی بوده و جزئیات بیشتری در مورد قربانیان این حادثه نداشت؛ اما اهمیت این واقعه سریعاً روند قیمتگذاری در بازارهای جهانی را تغییر داد.
در اولین دقایق پس از انتشار خبر حمله تروریستی به کاروان حشد الشعبی، قیمت جهانی نفت جهش کرد و بهار هر بشکه نفت برنت (بهعنوان نفت شاخص بازار) ظرف یک ساعت 4.5 درصد رشد کرد و از 67 دلار به 70.12 دلار برای هر بشکه رسید.
در ادامه با فروکش کردن فضای هیجانی بازار، قیمت نفت تا 1.67 درصد از رشد خود را اصلاح کرد و بهای هر بشکه نفت به محدود 68.9 دلار رسید؛ اما از ساعت 8 صبح که بهتدریج هویت قربانیان این عملیات تروریستی مشخص شد و بازارها به اهمیت شخصیتهای شهید در این عملیات پی بردند دوباره رشد قیمت نفت تقویت شد و عاقبت در آخرین معامله هفته، بهای هر بشکه نفت برنت روی 69.52 دلار بسته شد.
بازار طلای جهانی نیز به دنبال انتشار اخبار مرتبط با عملیات تروریستی دولت آمریکا در بغداد با افزایش تقاضا و رشد قیمتها مواجه شد.
در معاملات دیروز بازار جهانی طلا، قیمت هر اونس طلای جهانی از 1529 دلار در ساعت یک بامداد تا 1552 دلار در آخرین معامله دیروز در ساعت 24 افزایش یافت.
این رشد 1.5 درصدی قیمت طلا، بیش از هر چیز از افزایش ریسک سرمایهگذاری در بازارهای جهانی حکایت دارد که باعث شده بخش بیشتری از سرمایهها به سمت دارایی طلا سوق پیدا کند.
در مقابل بازارهای نفت و طلا که با رشد قیمت مواجه شدند، بازارهای سهام آمریکا، اروپا و آسیا در واکنش به خبر ترور سردار سلیمانی شاهد نزول شاخصها بودند.
بررسیها نشان میدهد افت نسبی قیمت سهام در خرید و فروشهای روز جمعه موجب شد تا شاخص داوجونز که میانگین موزون قیمت سهام ۳۰ شرکت صنعتی برتر آمریکایی نشان میدهد، ۲۷۳ واحد و شاخص کل بورس آلمان (داکس) هم ۱۸۵ واحد کاهش یافت. در آسیا نیز شاخص بورس ژاپن (نیکی) ۱۸۱ واحد افت کرد.
پسازاین عملیات تروریستی و شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، ارزش دلار 0.4 درصد در برابر ین ژاپن کاهش یافت که پایینترین حد از اول نوامبر بود. همچنین ارزش یورو نیز در مقابل ین ژاپن به پایینترین حد در هفته گذشته رسید.
با توجه به موقعیت ژاپن بهعنوان بزرگترین کشور وامدهنده جهان، ین اغلب در زمان تنشهای جهانی، مأمنی برای سرمایهگذاران است و افت ارزش دلار و یورو نسبت به ین ژاپن از بیاعتمادی سهامداران به این ارزها حکایت دارد.
بررسیها نشان میدهد به دنبال حمله تروریستی آمریکا در بغداد، ارزش دلار در برابر یک سبد از ارزهای جهان کاهش یافته و به 96.770 واحد رسیده است.