تاریخ: ۲۱ دی ۱۳۹۸ ، ساعت ۰۸:۳۰
بازدید: ۱۱۷
کد خبر: ۷۹۵۱۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

دلار به زیر مرز ۱۴ هزار تومانی بازگشت / عقب‌نشینی سکه از مرز ۵ میلیون تومان

می متالز - برخی از معامله‌گران باور داشتند، سقوط قیمت‌ها در انتهای هفته به ابتدای هفته جاری نیز سرایت خواهد کرد و بازارها از این پس وارد فاز نزولی خواهند شد.
دلار به زیر مرز ۱۴ هزار تومانی بازگشت / عقب‌نشینی سکه از مرز ۵ میلیون تومان

به گزارش می متالز، روز پنج‌شنبه، بازار شاهد افزایش فروش‌ها در معاملات سکه و دلار پس از چند روز رشد متوالی بود. در ششمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی نه تنها از مرز ۵ میلیون تومانی عقب‌نشینی کرد، بلکه از چند کانال دیگر پایین رفت؛ حدود ساعت ۴ بعدازظهر هر سکه در بازار آزاد با قیمت ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسید که ۳۵۰ هزار تومان کمتر از قیمت بسته شده روز چهارشنبه بود؛ چنین سقوط آزادی در بازار سکه در سال ۹۸ بی‌سابقه بود و تنها در مهر ۹۷ فلز گران بهای داخلی شاهد افت‌های به این شدت بود.

ریزش آخر هفته‌ای بازار ارز و سکه

حتی عنوان می‌شد که در معاملات پشت خطی روز پنج‌شنبه و جمعه، سکه با قیمت‌های پایین‌تری نیز معامله شده است و همین عامل، انتظارات کاهشی را برای ابتدای روز جاری را فعا‌ل‌تر کرده بود. سکه در نوزدهمین روز دی ماه، از سوی دو متغیر کاهشی تحت فشار بود؛ یکی نزول بهای طلای جهانی که به یکباره از قیمت‌های بالای هزار و ۶۰۰ دلار پایین رفته و به محدوده هزار و ۵۵۰ دلار رسیده و حتی احتمال افت‌های بیشتری نیز برای آن متصور بود. با این حال، متغیر کاهشی دیگر قوی تر بود و آن نزول بهای دلار در بازار داخلی بود. شاخص ارزی نیز در روز پنج شنبه نتوانست از مرز ۱۴ هزار تومانی حمایت کند و حتی به زیر سطح حمایتی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی رفت. ساعت ۴ بعدازظهر دلار در بازار داخلی حدود ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان قیمت داشت که ۶۰۰ تومان کمتر از قیمت بسته شده روز پنجم هفته بود. به گفته برخی بازیگران مطلع بازار، افت قیمت دلار از چهارشنبه شب شروع شده بود و می‌توان گفت بخشی از سقوط آن بدون معامله خاصی صورت گرفت.

می توان گفت، عده‌ای از فعالان باور داشتند عامل اصلی سقوط قیمت‌ها کاهش تنش‌های سیاسی بود که سمت و سوی انتظارات معامله‌گران را تحت تاثیر قرار می‌داد. البته به‌رغم افت قیمت‌ها در انتهای هفته، بازدهی ارز و سکه در هفته گذشته همچنان مثبت باقی ماند. شاخص ارزی در هفته گذشته ۱/ ۱ درصد و سکه ۳/ ۱ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساندند. دو هفته پیش نیز هر دو بازدهی مثبت ۸ دهم و ۹ دهم درصدی را تجربه کرده بودند.

چشم‌انداز بازار

برخی از معامله‌گران باور داشتند، سقوط قیمت‌ها در انتهای هفته به ابتدای هفته جاری نیز سرایت خواهد کرد و بازارها از این پس وارد فاز نزولی خواهند شد. در مقابل دسته دیگری در بازار حضور داشتند که معتقد بودند مهم ترین مساله‌ای که در هفته جاری وجود دارد، نقطه‌ای است که به‌عنوان کف برای بازار شناخته می‌شود. در میان کاهشی‌ها دو نگاه متفاوت در مورد کف احتمالی قیمت وجود داشت. عده‌ای باور داشتند، بازار در شرایط فعلی به ابتدای کانال ۱۳ هزار تومانی می‌خورد و پس از آن طی یک فرآیند تدریجی به سوی کانال ۱۲ هزار تومانی حرکت خواهد کرد. در واقع تصور این دسته این بود که کف کوتاه مدت قیمت دلار ۱۳ هزار تومان است و انتظار نداشتند که این ارز در هفته جاری از این قیمت پایین تر برود. البته آنها انتظار افزایشی خاصی را نیز برای دلار نداشتند و باور داشتند بازار برای یک مدت در یک دامنه محدود زندانی خواهد شد و پس از آن به آرامی به کانال ۱۲ هزار تومان خواهد رفت.

در مقابل، گروه دیگری از کاهشی‌ها انتظار افت بیشتر و با سرعت بالاتر قیمت‌ها را دارند. از نظر آنها، بازار ارز از مقاطع سخت و دشوار خود عبور کرده است و از این پس از آن جایی که خبری نمی‌تواند بازارها را نوسانی کند، معامله‌گران تمایل بیشتری به فروش ارز از خود نشان خواهند داد. به باور آنها، هم تقاضای فصلی آذر و ابتدای ژانویه از بازار خارج شده و هم ریسک جنگ کاهش پیدا کرده است. در نتیجه طبیعی است که معامله‌گران بیشتر موقعیت فروش به خود بگیرند. در مقابل این دیدگاه‌ها، معامله‌گران افزایشی نیز در بازار وجود دارند که معتقدند دلار در بهمن ماه نیز می‌تواند به افزایش خود ادامه دهد و به‌رغم سقوط قیمت‌ها در انتهای هفته ریسک‌هایی در مقابل بازار ارز وجود دارد. یکی از ریسک‌هایی که این عده‌ای از افزایشی‌ها بر آن تاکید دارند، عدم تصویب لوایح مربوط به FATF است. از نظر آنها، رفتن ایران به لیست سیاه FATF می‌تواند انتظارات معامله‌گران را تا حدی تحت تاثیر قرار دهد.

در این میان، برخی کارشناسان نیز به تحقق درآمدهایی که در بودجه برای دولت پیش‌بینی شده است، خوشبین نیستند و معتقدند این موضوع نیز می‌تواند بر انتظارات معامله‌گران دلار بازار موثر باشد. عامل دیگری که برخی از آنها بر آن تاکید دارند نزدیک شدن به تعطیلات چینی است؛ از نظر آنها پیش از این تعطیلات تقاضا برای خرید ارز افزایش خواهد یافت. با این اوصاف می‌توان گفت هر چند انتظارات برای شوک‌های قیمتی پایین آمده است، ولی همچنان نگاه‌های متناقضی در بازار وجود دارد که پیش‌بینی آینده قیمت‌ها را دشوار می‌کند.

۴ روز افزایشی و یک روز کاهشی

هفته گذشته در بازار ارز ۴ روز افزایشی داشتیم و یک روز کاهشی. می‌توان گفت بازار از روز شنبه تا سه‌شنبه بیشتر با انتظارات افزایشی همراه بود و از روز چهارشنبه به تدریج از قوت این انتظارات کاسته شد. دلار در ۲ روز ابتدایی هفته به شدت هیجانی بود و طی این بازه زمانی ۵۵۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند. روز دوشنبه تعطیل اعلام شد و روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه بازار به دو رشد ۱۰۰ تومانی اکتفا کرد. در حالی برخی فعالان انتظار داشتند عبور دلار از مرز ۱۴ هزار تومانی منجر به بالا رفتن بیشتر خریدها شود، از انتهای پنجمین روز هفته فروش‌ها در معاملات پشت خطی بالا رفت و به یکباره در روز پنج‌شنبه با سقوط قیمتی مواجه شد.

در این میان، شاید عجیب‌ترین روز بازار همان روز چهارشنبه بود. جایی که حتی اقدام تقابلی و شلیک چندین موشک از سوی ایران به سوی پایگاه‌های آمریکایی در عراق منجر به افزایش قیمتی خاصی نشد. در واقع، برخلاف بازارهای جهانی که بعد از خبر حمله موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکایی در عراق واکنش هیجانی نشان داده بودند، در بازارهای داخلی، معاملات نوسان زیادی نداشت. به گفته فعالان، سه دلیل مهم وجود داشت که بازارهای داخلی در مجموع واکنش خونسردانه‌ای نسبت به حمله موشکی ایران داشتند.

به باور برخی بازیگران باتجربه بازار ارز، برخی افراد عادی از همان ابتدا تمایل زیادی به فروش سکه نشان دادند و همین موضوع موجب شد که سمت عرضه در این بازار تقویت شود. در این میان، عده‌ای از معامله‌گران اعتقاد داشتند، فروکش التهاب در بازارهای جهانی عامل دیگری بود که موجب شد قیمت‌ها در بازار داخلی نیز واکنش جدی نسبت به اتفاقات بامداد چهارشنبه نداشته باشند. در این میان، عامل سومی نیز وجود داشت که زمینه‌ساز آن شد که نوسان بازارهای داخلی قابل توجه نباشد و آن هم عرضه بازارساز بود. به گفته فعالان، صرافی‌های بانکی با قیمت بسیار پایین‌تری نسبت به بازار آزاد همچنان به عرضه خود ادامه دادند.

عناوین برگزیده