به گزارش می متالز، بیژن زنگنه پس از دیدار با روسا و استادان دانشگاههای طرف قرارداد طرحهای میدانمحور صنعت نفت، در جمع خبرنگاران گفت: امروز رئیس دانشگاه تهران یک خبر خوب داد و اعلام کرد این دانشگاه تعهد میکند، میزان بازیافت نفت در میدان آزادگان را که پیش از این ۵ تا ۶ درصد بود، تا ۱۰ درصد اضافه کنند که این موفقیت یعنی اضافه شدن چیزی حدود ۳ ونیم میلیارد بشکه نفت به ذخایر قابل استحصال این میدان که عدد قابل توجهی است.
وی درباره علت برگزاری این نشست گفت: این جلسه تشکیل شده است تا در جریان مشکلات و چالشهای پیش روی این طرحها قرار بگیریم، بنابراین از روسای دانشگاهها خواسته شد تا مشکلات خود را بگویند تا برای رفع آن اقدام شود.
زنگنه از دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه سهند تبریز، دانشگاه آزاد و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان حاضران در این جلسه نام برد و افزود: مهمترین بحث برای انجام فعالیتهای پژوهشی در نفت، بحث افزایش ضریب بازیافت نفت است، زیرا میدانهای موضوع قرارداد با دانشگاهها میدانهای بزرگی هستند که ذخیره نفت درجای قابل توجهی دارند و از این رو افزایش ضریب بازیافت در آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با بیان اینکه یکی از اهداف اجرای این طرحها، حضور دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در بطن کار بوده است، گفت: تلاشها برای ایجاد ظرفیت علمی صنعت نفت در بخش آموزش عالی کشور که از حدود ۲۱ سال پیش آغاز شد، آنچه امروز شاهدیم نشان میدهد در این ظرفیتسازی موفق عمل شده است و نیروهای خوبی در این عرصه پرورش یافتهاند.
وی ابراز امیدواری کرد که مرحله دوم این جهش نیز با ارتقا و توسعه فناوریهای بخش بالادست صنعت نفت با همکاری دانشگاهها دنبال شود.
بر اساس این گزارش، طبق قراردادهای توسعه فناورانه ۹ میدان نفتی کشور که بین شرکت ملی نفت ایران و دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی برتر کشور امضا شده است، میدان آزادگان به انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران، میدان نفتی دارخوین به دانشگاه امیرکبیر، میدان نفتی سروش به دانشگاه سهند تبریز، میدان اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت، میدان کرنج به دانشگاه آزاد اسلامی، میدان کوپال به دانشگاه صنعتی شریف، میدان منصوری به دانشگاه شیراز، میدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت و میدان بیبیحکیمه به پژوهشکده ازدیاد برداشت (پژوهشگاه صنعت نفت) واگذار شده است.
وزیر نفت گفت: در صورتی که تجهیزات فناورانه مورد نیاز فاز ۱۱ پارس جنوبی را وارد کنیم پیش بینی میشود از این فاز تا پایان سال ۱۴۰۰ تولید اولیه گاز داشته باشیم.
بیژن زنگنه پس از دیدار با رؤسا و اساتید دانشگاهها، در جمع خبرنگاران در باره آخرین وضعیت فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: در این فاز شرکت ایرانی پتروپارس که در این کنسرسیوم حضور داشت فعالیت خود را آغاز کرده است. جکت مورد استفاده در این فاز در حال اصلاح است. البته این شرکت ایرانی پیش از این جکت این فاز را ساخت، اما به دلیل تغییر حجم و وضعی که قرار است این جکت متحول شود باید آن را اصلاح میکرد.
وی افزود: قراردادهای مورد نظر و مناقصات مربوطه در این فاز در حال پیگیری است. کالاهای فناورانه مورد استفاده در این طرح نیز باید از طریق واردات تأمین شود.
وزیر نفت افزود: در حال حاضر گزینههای مختلفی را برای فاز ۱۱ مطالعه میکنیم که از جمله آنها فشار افزایی در دریا و خشکی است. هر کدام از این گزینهها به سه زیر گزینه تقسیم میشود و از نظر مفهومی مطالعه خواهند شد.
اقای زنگنه با بیان اینکه در دریا مشکل ما فقط این نیست که توربین و کمپرسور بسازیم گفت:کمپرسور را بهراحتی میتوانیم با استفاده از ظرفیت داخل بسازیم، اما جنبههای دیگر هم دارد که باید همه با هم دیده شود. همه گزینهها مطالعه خواهد شد و مشاور استخدام میکنیم حتی ممکن است فشار افزایی در خشکی انتخاب شود. در مجموع برای هر گزینهای باید تصمیم اتخاذ شود.
وزیر نفت با بیان اینکه امیدواریم تولید اولیه از این فاز تا پایان فعالیت دولت کنونی داشته باشیم افزود: البته رقم تعیین شده برای تولید این فاز یک میلیارد فوت مکعب است. البته اگر تجهیزاتی را که باید برای این فاز از خارج کشور تأمین کنیم بتوانیم وارد کنیم.
وی درباره اقدامات لازم برای دستیابی به اهداف توسعه پتروشیمیها در شرایط تحریم گفت: ما دو جهش در صنعت پتروشیمی تعریف کردیم که در جهش دوم تا سال ۱۴۰۰ به تولید ۱۰۰ میلیون تن به ارزش ۲۷ میلیارد دلار و در جهش سوم از ۱۴۰۰ به بعد به تولید حدود ۱۳۷ میلیون و به ارزش ۳۷ میلیارد دلار خواهیم رسید.
زنگنه با اشاره به برنامه تولید گاز هم گفت: در حال حاضر روند تولید بسیار خوب است و بهزودی رکورد هزار میلیون مترمکعب را میشکنیم و مراسمی هم برای اعلام آن برگزار خواهد شد. هر چند مردم هم در مصرف کوتاهی نمیکنند.
وزیر نفت درباره تامین گاز نیروگاهها گفت: طراحی ما برای تامین گاز به این شکل است که ابتدا باید گاز خانگی، سپس گاز عمومی صنایع کوچک و عمده پتروشیمیها صادرات و در اولویت آخر نیروگاهها قرار دارد بنابراین اولین جایی که زمانی با کاهش گاز مواجه میشویم باید قطعی داشته باشیم نیروگاهها هستند، چون سوخت دوم دارند.
وی افزود: در حال حاضر نیروگاهها ۱۷۰ میلیون واحد معادل مترمکعب یا لیتر سوخت مصرف میکنند که ۷۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی و بقیه سوخت مایع است. با توجه به افزایش مصرف گاز بخصوص در بخش خانگی از نیروگاهها خواستیم صادرات را نه تنها اضافه نکند بلکه کاهش دهند.
زنگنه درباره جایگزینی گاز به جای مازوت در نیروگاهها گفت: اکنون هرچه گاز تولید میکنیم در بخش خانگی مصرف میشود. در حال حاضر بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب در بخش خانگی مصرف گاز داریم. بیش از ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه تزریق و بیشترین میزان آن در منازل مصرف میشود. هیچ قانونی برای جریمه نداریم، اما میتوان قانون این کار را درست کرد. البته در ادارات دولتی اگر بیش از میزان مقرر مصرف داشته باشند گازشان قطع خواهد شد.
وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره افزایش قیمت گازوییل گفت:: فعلا درباره افزایش قیمت گازوییل برنامهای به ما اعلام نشده است.
وی درباره احتمال برگزاری جلسه اضطراری کاهش قیمت نفت در پی شیوع ویروس کرونا نیز گفت: بعید است در این خصوص جلسه تشکیل شود فقط طبق روال اسفندماه جلسه فوقالعاده خواهیم داشت.
وزیر نفت درباره کمفروشی بنزین در جایگاههای عرضه سوخت نیز گفت: چنانچه تخلفی رخ دهد باید به شرکت پخش منعکس شود.
وی با بیان اینکه کم فروشی بنزین جنبه کیفری دارد و شرکت پخش فرآوردههای نفتی برخورد و جرایمی اعمال خواهد شد تاکید کرد: البته مردم نیز باید در زمان سوختگیری دقت کنند.
زنگنه درباره سهمیه بنزین سفرهای نوروزی هم گفت:: هنوز تصمیمی به وزارتنفت ابلاغ نشده است. در دولت و مجلس مباحثی مطرح شد، اما هنوز نمیدانیم به نتیجه برسد یا خیر.
وزیر نفت درباره علت کاهش صادرات ۲۷ درصدی گاز به عراق گفت: علت این کاهش مشکلات فنی بود و ایران محدودیتی در تأمین گاز برای صادرات به عراق ندارد.
زنگنه با بیان اینکه افزایش مصرف گاز به صادرات نیز لطمه نزده است گفت: به دلیل افزایش مصرف گاز مشکلی در صادرات به وجود نیامد، اما به دلایل فنی صادرات به عراق کم شد، اما در مورد صادرات به ترکیه مشکلی نداریم.