تاریخ: ۰۸ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۶:۲۲
بازدید: ۲۴۱
کد خبر: ۸۲۵۵۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
دلار وارد محدوده ۱۳۶۰۰ تومان شد

مرزشکنی در بازار سکه تمام

می متالز - در سومین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی از مرز ۵ میلیون تومان عبور کرد تا رکورد جدیدی در بازار فلزهای گرانبها به ثبت برسد. روز دوشنبه، سکه ۶۰ هزار تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به ۵ میلیون و ۱۰ هزار تومان رسید. آخرین بار فلز گرانبهای داخلی در تاریخ ۱۸ دی ماه بالای مرز ۵ میلیون تومانی نوسان کرده بود.
مرزشکنی در بازار سکه تمام

به گزارش می متالز، به گفته فعالان، سکه دیروز به‌طور مستقیم از دو کانال تحریک شد و حرکت به سوی قیمت‌های بالاتر را آغاز کرد. اولین عامل افزایشی دربازار سکه، رشد ابتدای روز طلا در بازارهای جهانی بود. دیروز طلای جهانی در نزدیکی محدوده هزار و ۵۸۰ دلار، معاملات خود را آغاز کرد و در مقطعی حتی تا نقطه هزار و ۵۸۵ دلار نیز رشد کرد. حداقل تا ساعت بعدازظهر نیز طلا در محدوده هزار و ۵۸۰ دلاری نوسان می‌کرد که فاصله‌ای تقریبا ۱۰ دلاری با قیمت بسته‌شده هفته گذشته داشت.

در کنار عامل خارجی اونس، سکه از کانال بازار داخلی و افزایش قیمت دلار نیز تاثیر پذیرفت. در سومین روز هفته، سرعت رشد قیمت دلار کمی بیشتر شد و این ارز از محدوده ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومانی با قدرت عبور کرد. گفته می‌شد که حدود ساعت ۵ بعدازظهر، دلار در میان معامله‌گران بازار آزاد، با قیمت ۱۳ هزار و ۶۸۰ تومان معامله می‌شد که ۱۴۰ تومان بالاتر از روز یکشنبه بود. دلار در روزهای اخیر درست است که بعضا افزایش قیمت را تجربه کرده بود، ولی نتوانسته بود نوسانات خود را سه رقمی کند. آخرین بار در تاریخ ۱۴ دی ماه دلار رشد بیشتری را در مقایسه با روز دوشنبه انجام داده بود. در آن مقطع زمانی بازار شاهد رشد ۳۰۰ تومانی بود و دلار از قیمت ۱۳ هزار و ۵۵۰ تومان به ۱۳ هزار و ۸۵۰ تومان رسید. همچنین از ۱۸ دی ماه، دلار همواره زیر محدوده ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومانی نوسان کرده بود؛ در نتیجه رشد روز دوشنبه تا حدی انتظارات معامله‌گران فنی را در بازار ارز افزایشی‌تر کرد.  در روزهای اخیر،‌ قیمت دلار در سطح ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی گرفتار شده بود و دامنه نوسانات نیز زیر ۱۰۰ تومان بود. باید دید افزایش روز دوشنبه، آغازی بر تند شدن روند افزایشی دلار بوده است یا فرصتی برای نوسان‌گیران که دلار خود را در قیمت‌های بالا به فروش برسانند و آماده خرید در قیمت‌های پایین‌تر شوند. به نظر می‌رسد، کسانی که دلیل افزایش قیمت روز دوشنبه دلار را درست حدس بزنند،‌ از روند روزهای آتی بازار نیز ضرر نخواهند کرد. کسانی که تصور می‌کنند،‌ دلار به واسطه رشد عوامل بنیادی مانند افزایش قیمت حواله درهم، به سوی قیمت‌های بالاتر حرکت می‌کند، اعتقاد داشتند شاخص ارزی به افزایش قیمت خود ادامه خواهد داد. در مقابل کسانی که افزایش قیمت دلار را وابسته به جوسازی پیرامون اخبار سیاسی می‌دانستند، باور داشتند که رشد قیمت پایدار نخواهد بود.

 

اثر اخبار در بازار ارز

برخی از معامله‌گران باور داشتند، بازار در واکنش به برخی اخبار سیاسی در روز دوشنبه روند افزایشی به خود گرفت. یکی از خبرهایی که فعالان باور داشتند، با جوسازی نوسان‌گیران مواجه شد، اعلام موضع دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد لوایحی بود که به نظر می‌رسد تصویب آنها از الزامات پیوستن به FATF  بود. به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی گفت: زمان بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام سپری شده لذا نظر شورای نگهبان درباره لوایح، مُحَکَم است. برخی نوسان‌گیران سعی کردند با برجسته کردن این خبر دو تصور را در بازار تقویت کنند؛ اولین تصوری که معامله‌گران افزایشی سعی می‌کردند بر روی آن مانور کنند، این بود که تصویب نشدن این لوایح (FATF) ایران را در لیست سیاه قرار خواهد داد. تصور دومی که در بازار توسط آنها برجسته می‌شد، ‌این بود که با رفتن ایران به لیست FATF تبادلات مالی با دشواری‌های بیشتری مواجه خواهد شد و قیمت دلار نیز تحت تاثیر آن قرار خواهد گرفت.  عده‌ای نیز باور داشتند با حمله به سفارت آمریکا در بغداد، برخی از معامله‌گران بازار داخلی احتمال افزایش تنش‌ها در خاورمیانه را دادند. همین موضوع زمینه‌ساز افزایش خریدها شد. با این حال، برخی از فعالان باور داشتند هیچ‌کدام از عوامل و اخبار سیاسی،‌ نقشی در افزایش قیمت دلار نداشتند. از نظر این گروه، آنچه بیشتر موجب افزایش قیمت دلار شد، رشد نرخ حواله درهم بود. دیروز نرخ حواله درهم تا نقطه هزار و ۷۱۵ تومانی بالا رفت و همین موضوع، انتظارات معامله‌گران در بازار داخلی را تحت تاثیر قرار داد. نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر نسبت مستقیم دارند و به‌طور سنتی افزایش یکی منجر به رشد دیگری می‌شود. افزون بر این، به گفته فعالان، نرخ بالای سطح ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی، انتظارات معامله‌گران فنی برای افزایش قیمت را نیز بالا برده بود.

 

چرا سکه از دلار سبقت گرفت؟

قیمت دلار در مقایسه با انتهای هفته گذشته ۱۵۰ تومان افزایش را به ثبت رسانده است؛ این در حالی است که سکه رشد بسیار بیشتری را تجربه کرده است. فلز گرانبهای داخلی در این بازه زمانی،‌۱۲۰ هزار تومان رشد را تجربه کرده و با عبور از مرز ۵ میلیون تومانی به بالاترین سطح قیمتی ۱۷روز اخیر رسیده است. پیش‌تر «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی به بررسی عواملی پرداخته بود که منجر به سبقت گرفتن سکه از دلار شده‌اند و به نظر می‌رسد این عوامل همچنان در بازار وجود دارند. فعالان بازارها۴ دلیل مهم را برای سبقت سکه از دلار مطرح کرده بودند؛ اولین دلیل که بر آن تاکید زیادی می‌شود، نفوذ بازارساز ارزی و مقابله فعالانه او با نوسان‌گیران است، حال آنکه در بازار سکه چنین امکانی از نگاه فعالان وجود ندارد. در واقع در بازار ارز، بانک مرکزی از طریق صرافی‌های منتخب سمت عرضه ارز را به خوبی تقویت می‌کند و از این طریق می‌تواند در برابر رفتارهای سفته بازانه واکنش مناسب از خود نشان دهد.  گروه دیگری معتقد بودند، نوسانات افزایشی طلای جهانی سرعت رشد قیمت سکه در بازار داخلی را بالا برده است. طلای جهانی در نزدیکی بالاترین قیمت ۷ سال اخیر در حال نوسان است و در صورتی که به بالای مرز هزار و ۶۰۰ دلاری برود، انتظارات معامله‌گران بازار داخلی را بیشتر تحت تاثیر قرار خواهد داد.  دسته سوم به این نکته اشاره داشته‌اند که حساسیت کمتری نسبت به معاملات سکه وجود دارد و این موضوع موجب می‌شود خریداران بزرگ به این فلز گرانبها نسبت به دلار تمایل بیشتری داشته باشند. آنها حتی عنوان می‌کنند سکه به واسطه ارزش مصرفی طلای آن بعضا برای قاچاق به کشورهای همسایه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع به نظر می‌رسد تمایل معامله‌گران بزرگ به خرید سکه در مقایسه با دلار بیشتر شده است. البته به نظر می‌رسد بیشتر بازیگران بزرگ همچنان تمایل بیشتری دارند که سرمایه خود را در بازار سهام قرار دهند.  در این میان، دسته چهارمی نیز در بازار حضور داشتند که معتقدند افزایش قیمت سکه طبیعی است و حتی با در نظر گرفتن حباب آن، این فلز گرانبها امکان رشد بیشتری را نیز داشته است. در واقع این گروه باور دارند سکه ظرفیت درونی افزایش قیمت را به واسطه حباب خود دارد و هر زمان که کوچک‌ترین تحریک قیمتی ایجاد می‌شود، نسبت به دلار از خود واکنش هیجانی بیشتری نشان می‌دهد.

عناوین برگزیده