به گزارش می متالز، جداول آماری مربوط به طرح های یاد شده گویای آن است که شماری از طرح های زیر 500 هزار تن تولید فولاد در مجموع به ظرفیت 1.8 میلیون تن هم در برنامه است که در مجموع 19.1 میلیون تن ظرفیت جدید در دستور کار قرار دارد.
ایران در چارچوب طرح جامع فولاد دستیابی به ظرفیت 55 میلیون تن را پیش بینی کرده و امسال انتظار میرود به ظرفیت 36.8 میلیون تن رسیده و حداقل تولید به 26 میلیون تن برسد.
پارسال بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن وتجارت، ظرفیت فولاد سازی کشور به حدود 35 میلیون تن رسید و میزان تولید هم به رقم 25 میلیون تن نزدیک شد.
مرور آمارهای مستند در ارتباط با طرح های در دست اجرا فولاد گویای آن است که از مجموع 16 طرح، استانهای یزد و کرمان در مجموع 6 طرح (هریک سه طرح) را در اختیار دارند و در واقع 37.5 درصد از مجموع این طرح ها در در دو استان قرار گرفته اند که از نظر ارزیابی های سازمان هواشناسی، استان یزد بر روی کمربند خشک جهانی واقع است و کرمان هم از لحاظ اقلیمی در نواحی شمال، شمال غربی و مرکزی آب و هوا خشک و در جنوب و جنوب شرقی گرم و مرطوب است.
براساس طرح انتقال آب خلیج فارس به استان های شرقی کشور، علاوه بر سیستان و بلوچستان، یزد و کرمان هم تحت پوشش قرار گیرند که پیش بینی شده قطعه اول انتقال آب خلیج فارس به صنایع جنوب شرقی کشور برای تامین چهار متر مکعب آب برثانیه با سرمایه گذاری 295 میلیون دلار امسال به بهره برداری برسد.
براساس بررسی انجام شده استانهای خراسان رضوی (تربت حیدریه)، هرمزگان (بندرعباس)، خوزستان (شادگان)، زنجان (ابهر)، چهارمحال و بختیاری (سپید دشت)، فارس (نی ریز)، آذربایجان شرقی(میانه)، خراسان جنوبی (قائنات)، قزوین (بوئین زهرا) هریک با یک طرح از جمله نقاطی است که فولاد سازیها در مراحل مختلف اجرایی قرار دارند.
مجتمع فولاد البرز ناب آرش (زنجان - ابهر) با ظرفیت یک میلیون تن در مدت منتهی به آبان 98 از پیشرفت 97 درصدی برخوردار شد و پیش بینی شده در سال 1398 تکمیل و به بهره برداری برسد.
ذوب آهن آریان بوئین زهرا (استان قزوین - بوئین زهرا) با ظرفیت 600 هزار تن و میزان پیشرفت فیزیکی در منتهی به آبان 98 بالغ بر 85 درصد است و انتظار می رود امسال زمان اتمام این طرح باشد.
آمارهای مورد بررسی نشان می دهد که پیش بینی شده در سال 99 تعداد چهار طرح فولادی، در 1400 هشت طرح، 1401 یک طرح و 1402 هم یک طرح تکمیل و وارد مدار شود.
همچنین در برنامه پیش بینی شده، طرح های استانی فولاد نیز قرار دارند که سفید دشت، میانه، قائنات و شادگان که هریک ظرفیت 800 هزار تنی دارند.
روند توسعه در بخش فولاد سازی کشور، امروز یک دغدغه اصلی دارد و آن تامین خوراک برای آنهاست که از سال 98 آغاز و در سالهای آتی نیز تداوم خواهد یافت و احتمال اینکه ایران به وارد کننده سنگ آهن تبدیل شود، دور از انتظار نیست.
برخی صاحب نظران معتقدند: بدلیل صدور مجوزهای دستوری طرح های توسعه جدید خارج از چارچوب طرح جامع فولاد باعث خواهد شد، بخشی از منابع مالی کشور که بوسیله صندوق توسعه ملی در این طرحها صرف شده، بدون استفاده بماند.
پیش بینی شده که تامین خوراک واحد های فولاد سازی جدید و حتی قدیمی ناگزیر از واردات سنگ آهن باشند و در عین حال موضوع خروج دولت از چرخه قیمت گذاری زنجیره فولاد مورد تاکید است تا مکانیزم بازار در این چرخه حاکمیت پیدا کند.
جمهوری اسلامی اکنون در جمع 10 تولیدکننده شاخص جهانی جای گرفته و پیش بینی شده در افق 1404 ایران به رتبه هفتمین فولاد ساز دنیا برسد.