تاریخ: ۱۴ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۳:۴۵
بازدید: ۲۹۳
کد خبر: ۸۳۳۷۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سایه سنگین کرونا بر سر بورس‌های جهان

می متالز - روند ریزشی شاخص‌های بورسی جهان ادامه یافت.
سایه سنگین کرونا بر سر بورس‌های جهان

به گزارش می متالز، با وجود تلاش‌های مقامات چینی برای کنترل شیوع ویروس جدید کرونا، گزارش‌هایی از گسترش این بیماری مخابره شده است. تاکنون این ویروس بیش از ۱۲ هزار نفر را مبتلا کرده و جان بیش از ۳۶۰ نفر را گرفته است. علاوه بر آسیا، گزارش‌هایی از ابتلا به این ویروس در آلمان، فرانسه، کانادا و آمریکا نیز مخابره شده است.

ایریس پنگ، کارشناس اقتصاد چین در بانک "آی ان جی" گفت: روند اثرگذاری ویروس کرونا بر بازارهای جهانی تا مدتی ادامه خواهد داشت. هنوز مشخص نیست که کارگران کی می‌توانند به سر کار خود باز گردند. همچنین بخش های خرده فروشی نظیر رستوران ها و هتل‌ها احتمالا با کاهش شدید سود خود مواجه شوند.

انتظار می‌رود رشد اقتصادی نقاط مختلف به ویژه در شرق آسیا تحت تاثیر این ویروس در سه ماهه نخست امسال کاهش یابد. هنگ کنگ، چین، تایلند، مالزی و کره جنوبی از جمله کشورهایی هستند که احتمالا بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد.

کینکی کروزبی، استراتژیست ارشد بازار در موسسه "پرودنشیال فایننشیال" گفت: این ویروس روی همه چیز سایه انداخته است. اگر چه تاکنون شیوع این ویروس در سطح جهانی محدود بوده اما نگرانی‌ها از پیامدهای آن جدی است؛ به ویژه روی اقتصاد چین که کانون این ویروس بود.

از طرف دیگر اکنون انگلیس به نخستین کشوری تبدیل می‌شود که اتحادیه اروپا را ترک می کند. با وجود گذشت سه سال از زمان رای مردم انگلیس به خروج از این اتحادیه، دو طرف احتمالا یک دوره گذار یک ساله را در نظر خواهند گرفت. اگر چه انتظار نمی رود با توجه به در نظر گرفتن دوره گذار، برگزیت تاثیر محسوسی روی متغیرهای کلان اقتصادی کشورهای اروپایی در کوتاه مدت داشته باشد اما پیامدهای این خروج تاریخی به تدریج در حال آشکار شدن است. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در سخنانی به برگزیت واکنش نشان داد و گفت که این مساله بار دیگر ثابت می کند اتحادیه اروپا نیاز به اصلاحات ساختاری اساسی دارد.

در حوزه جنگ تجاری نیز پس از ۱۷ ماه اختلاف گسترده، نخست وزیر چین با سفر به واشنگتن فاز نخست توافق تجاری با آمریکا را امضا کرد. این پیمان که بخشی از یک توافق بزرگ‌تر خواهد بود چین را مکلف به افزایش خرید از آمریکا در ازای برداشته شدن بخشی از تعرفه های آمریکا روی محصولات چینی می‌کند. به نظر می رسد تا زمانی که چین موفق به مهار ویروس کرونا نشود، از سرگیری مذاکرات تجاری بین دو اقتصاد برتر جهان برای رسیدن به فاز دوم توافق دور از ذهن باشد.

آمریکا همچنین تهدید کرده است که در صورت عملی شدن لایحه جنجالی مالیات دیجیتالی در فرانسه که مشخصا درآمد برخی غول های فناوری آمریکایی نظیر آمازون و فیس بوک را هدف قرار می‌دهد، تعرفه سنگینی روی واردات بخشی از محصولات فرانسوی وضع کند. البته این تنها مشکل آمریکا با اروپایی‌ها نیست و آلمان و اتریش نیز اخیرا به دلیل تحریم پروژه انتقال گاز روسیه به کشورهایشان توسط آمریکا موضع تندی علیه این کشور گرفته‌اند.

یک منبع دیپلماتیک فرانسوی گفته است که امانوئل مکرون و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با یکدیگر بر سر تعلیق عملی کردن تهدیدات متقابل اعمال تعرفه‌های تجاری تا پایان سال جاری میلادی توافق کرده‌اند. قرار است به زودی نمایندگان فرانسه و آمریکا بر سر لایحه ، گفت‌وگو کنند.

در وال استریت، همه شاخص‌ها نزولی بودند تا جایی که هر سه شاخص مهم بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.

شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" با ۲.۰۹ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۸ هزار و ۲۵۶.۰۶  واحد بسته شد. شاخص "اس اند پی ۵۰۰" با ۱.۷۷ درصد کاهش تا سطح ۳۲۲۵.۵۲ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی " نزدک کامپوزیت" با ریزش ۱.۵۹ درصدی در سطح ۹۱۵۰.۹۴ واحدی بسته شد.

هم‌چنین در تحولات داخلی آمریکا، مجلس سنای آمریکا در حال رسیدگی به استیضاح دونالد ترامپ است. قرار است روز چهارشنبه این مجلس در خصوص استیضاح ترامپ رای گیری کند هر چند با توجه به اکثریت جمهوری خواهان در این مجلس، امید چندانی برای رای به استیضاح وجود ندارد.

در فرانسه لایحه جنجالی دولت برای اصلاح نظام بازنشستگی باعث رقم خوردن طولانی‌ترین اعتصابات تاریخ معاصر این کشور و استعفای وزیر بازنشستگی این کشور شده است. بانک مرکزی فرانسه هشدار داده است اعتصابات باعث کاهش محسوس رشد اقتصادی این کشور خواهد شد. برخی خبرها حاکی از تلاش احزاب مخالف دولت فرانسه برای استیضاح رئیس جمهور این کشور در مجلس است.

فیلیپ وی، استراتژیست موسسه " دی بی اس گروپ هولدینگز" گفت: تا زمانی که شرایط به حالت عادی برنگردد به نظر نمی‌رسد شاهد بازگشت آرامش به بازارها باشیم. اکنون با کمبود اخبار خوب مواجهیم و این شاخص ها را به عقب می‌راند.

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص‌ها تحت تاثیر برگزیت قرار داشتند تا جایی که شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۱.۳۵ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۲۸۶.۰۱ واحد بسته شد.

شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با ریزش  ۱.۱۱ درصدی در سطح ۵۸۰۶.۳۴ واحد بسته شد و شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۱.۳۳ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۹۸۱.۹۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۱.۱۶ درصد پایین رفت و به ۹۳۶۷.۹۰ واحد رسید.

از سوی دیگر در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مشابهی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با ریزش ۱.۰۱ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۹۷۱.۹۴ واحدی پایین رفت. شاخص " هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۰.۲۱ درصد صعود کرد و در سطح ۲۶ هزار و ۳۶۷.۸۷ واحد بسته شد.

در چین شاخص " شانگ‌های  کامپوزیت " ریزش شدید ۷.۹۷ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۳۶۸۴.۸۰ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۱.۳۴ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۶۹۲۳.۳۵ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود.

عناوین برگزیده