به گزارش می متالز، مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص راه اندازی بازار قراردادهای آتی قیر گفت: برای راه اندازی فیوچرز هر محصولی نیازمند وجود یک بازار نقد مستمر روزانه هستیم که راهکار مناسب در این حوزه شروع به کار معاملات گواهی سپرده کالایی به عنوان یک بازار مستمر و روزانه پیش از بازار قراردادهای آتی است.
حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران درباره راه اندازی بازار فیوچرز قیر توضیح داد: راه اندازی فیوچرز قیر فعلا مشکل بازار دارد. این قرارداد برای هر بازاری که قرار باشد راه اندازی شود ابتدا باید یک بازار نقد مستمر روزانه وجود داشته باشد. در حال حاضر قیر به این صورت است که یک هفته توسط عرضهکننده عرضه میشود و یک هفته ممکن است عرضه نشود.
وی با تاکید بر اینکه باید یک بازار مستمر قیر وجود داشته باشد، اظهار کرد: باید این بازار وجود تا قیمتهای آن بتواند به قیمتهای آتی کمک کند. به همین دلیل باید بازار گواهی سپرده که بازاری با مبادلات روزانه است، راه اندازی شود. اما بحث معافیت مالی ارزش افزوده راه اندازی بازار گواهی سپرده محصولاتی غیر از محصولات کشاورزی هنوز در گیر و دار بخشنامههای سازمان امور مالیاتی است و در این راستا در حال مذاکره با سازمان امور مالیاتی هستیم که معافیت مالیاتی گواهی سپرده کالایی را برای کالاهای غیر از کالاهای کشاورزی که مالیات ندارند، تثبیت کنیم و این موضوع توسط سازمان مالیاتی تایید شود.
مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه مذاکره با سازمان امور مالیاتی در مورد موضوع مذکور حدود دو سال است که در جریان است، ادامه داد: با اینحال هنوز به نتیجه نرسیدهایم. البته هر اوراق بهاداری که سازمان بورس به عنوان ابزار مالی شناسایی کند، معافیت مالیاتی را دارد که گواهی سپرده هم همینطور است. در همین زمینه شورای عالی بورس و سازمان بورس آن را به عنوان ابزار مالی گواهی سپرده شناسایی کرده و از مالیات هم باید معاف باشد اما اتفاقی که افتاده این است که سازمان امور مالیاتی باید بخشنامهاش را صادر کند که این اتفاق هنوز نیفتاده است.
سلطانی نژاد ادامه داد: اگر بخشنامه توسط سازمان امور مالیاتی صادر شود دست ما برای اینکه روی محصولات دیگر هم مشتقات را تعریف کنیم باز است. به طور کلی بورسهای کالایی در دنیا بیش از آنکه به بازار نقد بپردازند، بازارهای مشتقه در آنها فعال هستند اما نرخ تورم بسیاری از کشورهایی که بورسهای کالای پیشرفته مبتنی بر بازار مشتقه دارند با کشور ما متفاوت است. در کشوری که تورم رو به رشد است سخت میشود بازار مشتقه را راه اندازی کرد.
وی با تاکید بر اینکه توسعه بورسهای کالایی باعث رشد اقتصادی یک کشور میشود، گفت: با توسعه بورس های کالا، پیش بینی پذیری نسبت به آینده قیمت کالاها به وجود میآید، صنایع رشد میکند و میتوان در سایه تامین کالا و مواد اولیه مورد نیاز در بازار مستمر، برای تولید برنامه ریزی کرد. در کشور ما هم باید بورس کالا توسعه پیدا کند اما گاهی مسئولان به تناسب اقتضای زمانی به سمت قیمت گذاری میروند و نحوه تخصیص کالایی که قیمت گذاری می شود جامعه هدف را محدود می کند.
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: در برهههای تاریخی پس از جهشهای ارزی دچار قیمت گذاری شدهایم و این باعث شده رشد بورس مخصوصا بورسهای کالایی متوقف شود. هرچند بازار صادراتی وجود دارد و میتوان روی این بازارها کار کرد. یکی از دلایل موفقیت فرآوردههای نفتی چه در بورس کالا و چه در بورس انرژی این است که در رینگ صادراتی عرضه میشوند و بازارهای صادراتی در تکانههای ارزی بازار جذابی برای مخاطبین خود است.