به گزارش می متالز، بررسی ردیفهای کالاهای وارداتی به کشور نشان میدهد که کالاهایی که جزو مزیتهای صادراتی ایران بهشمار میرود هم، در میان کالاهای وارد شده پیدا میشوند.
این تناقض لاینحل که چگونه ممکن است کالایی "همگن" همزمان هم واردات شود و هم صادرات، و برای واردکننده و صادرکننده سودمند باشد، زمانی قابل حل میشود که پای متغیر سومی در میان باشد.
"کاتد" مس که به دلیل قرار گرفتن در زنجیره تولید مس، جز مزیتهای صادراتی و ارزآوری کشور است، همزمان در حال صادر شدن و وارد شدن است، با این تقاوت که چندی است معاونت معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت بر آن تعرفه صادراتی 10 درصدی وضع کرده و مزیتهای آنرا بهشدت تقلیل داده است که نتیجه آن کاهش
صادرات و کاهش ورودی ارزی کشور بوده است.
در سایت سازمان توسعه تجارت (تصویر بالا) نشان داده شده است که "کاتد" جز کالاهای وارد شده به کشور است، اما چرا؟
واردات یک کالا به داخل؛ زمانی که همزمان صادرات آن صرفه اقتصادی دارد، زمانی منطقی است که با نوع متفاوتی از ارزشگذاری وارد کشور شود. یعنی با دلار 4200 تومانی(یا نرخ دیگری غیر از نرخ بازار) وارد شده و سپس صادر و یا به خریداران داخلی با نرخ آزاد فروخته شود.
نتیجه منطقی این اتفاق این است که عدهای در حال واردات کاتد به داخل و فروختن آن به شرکت ملی مس یا سایر خریداران داخلی و یا صادرات مجدد آن هستند.