به گزارش می متالز، در پی هجوم پولهای خرد نماگر اصلی فرابورس در پایان معاملات دیروز ۲۴۹ واحد دیگر صعود کرد و به رقم بیسابقه ۶ هزار و ۴۶۲ واحد رسید. تقریبا سهام تمام بنگاههای فرابورسی با رشد قیمت به معاملات خود پایان دادند.
نگرانی از کاهش ارزش پول ملی به ویژه پس از تصمیم FATF در قبال ایران و افزایش محدودیت مبادلات خارجی را باید مهمترین عامل ورود مستمر پولهای خرد به فرابورس ایران دانست که رشد همهجانبه قیمتها را طی روز گذشته به دنبال داشت. این اتفاق در حالی افتاد که مازاد تقاضا در سهام بازار پایه فرابورس از شدت نسبتا بیشتری برخوردار بود. در عین حال، در بازار اوراق خزانه قیمتها تغییر محسوسی نشان ندادند و نرخ سود حوالی ۲۰ درصد به نوسان خود ادامه داد. از طرفی، بازار اوراق مسکن با یک افت دستهجمعی همراه شدند.
تداوم رشد دستهجمعی تقاضا در کنار عقبنشینی محسوس فروشندگان طی معاملات روز گذشته سبب شد تا سهام ۱۱۴ بنگاه از میان ۱۱۵ بنگاه حاضر در بازارهای اول و دوم فرابورس با رشد قیمت همراه شوند. ارزش معاملات هم روی این دو تابلو به رقم چشمگیر ۱۲۰۰ میلیارد تومان رسید که با وجود عقبنشینی از اوج همچنان عدد قابل توجهی بهشمار میرود. البته میزان تقاضا برای سهام فرابورسی بیش از سهام مورد معامله بود. دیروز حدود ۵۰۰ میلیارد تومان پول در پشت صف ۵۸ نماد معاملاتی مجال خرید سهام را در این دو بازار نیافت. باید افزود که نیمی از این تقاضای مازاد متعلق به صف خرید دو نماد تازهوارد «فروی» و «ومهان» بود. به بیان دقیقتر حدود ۲۷۵ میلیارد تومان پول در پایان معاملات دیروز در صف خرید این دو نماد منتظر سهم ماند. انجماد حجم نسبتا انبوه پولها پشت صفهای خرید خاصه برای عرضهاولیههای اخیر به خوبی ماهیت تقاضای جدید را آشکار میکند. در واقع، چنین تقاضایی برای عرضههای اولیه نه تنها دماسنجی از ورود پولهای جدید است بلکه سیگنالی به سیاستگذار جهت تسهیل عرضه مضاعف سهام یا ارتقای بیش از پیش سطح شناوری سهام شرکتها است.
از نکات جالب توجه معاملات دیروز، بازگشایی نماد معاملاتی شرکت ذوب آهن اصفهان بود. «ذوب» در این بازگشایی ضمن جهش ۱۰ درصدی قیمت، حدود ۳۰ واحد از رشد شاخص کل را رقم زد. سنگ آهن گهرزمین، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه و پتروشیمی زاگرس از این لحاظ در رتبههای بعدی قرار گرفتند و در رکوردشکنی شاخص کل بیشترین تاثیر را بر جا گذاشتند. ضمن اینکه سهام ذوب آهن اصفهان با استقبال کم سابقه معامله حدود ۱۳۷ میلیارد تومان از کل ارزش معاملات این دو بازار (۵/ ۱۱ درصد از کل) را به خود اختصاص داد. سهام تازهوارد «ومهان» و «چکاپا» نیز از لحاظ ارزش معاملات در ردههای بعدی این فهرست ایستادند.
فضای مثبت حاکم بر کل معاملات به نفع بازگشاییهای دیروز هم شد. در این میان، استقبال چشمگیر معاملهگران فرابورسی از سهام ذوب آهن اصفهان را باید از روی سامانه کدال رصد کرد. این شرکت با وجود تحمل فشار عرضه در روزهای قبل، طی روز شنبه اقدام به شفافسازی درخصوص فروش ۵ هزار تن ریل به مبلغ ۴۹ میلیارد تومان به قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا کرد. بر اساس اطلاعیه این شرکت،۳۰ درصد مبلغ قرارداد به میزان ۶/ ۱۴ میلیارد تومان بهعنوان پیش پرداخت در ازای تضمین معتبر بانکی از سوی فروشنده به نفع خریدار که غیرمشروط، غیرقابل برگشت، حداقل مدت اعتبار سه ماهه و قابل تمدید باشد، توسط خریدار پرداخت خواهد شد و بقیه بهای مورد معامله پس از تحویل موقت کالا و تایید کتبی خریدار و ارائه صورت حساب و تایید آن در وجه فروشنده پرداخت می شود. همین اطلاعیه سبب شد تا بازگشایی دیروز نماد معاملاتی ذوب آهن با استقبال چشمگیر فعالان فرابورسی همراه شود. معاملات سهام بیمه کوثر نیز طی روز گذشته بهدلیل افشای اطلاعات باوقفه همراه شد. «کوثر» در اطلاعیه دیروز از دریافت مجوز اتکایی قبولی از داخل به مدت یک سال خبر داد.
فعالان حقیقی فرابورس طی روز گذشته هم نبض خریدها را در دست داشتند. در این روز مالکیت ۹۲ میلیارد تومان از سهام شرکتهای فرابورسی به نام سهامداران حقیقی بازار به ثبت رسید. درست ۸ روز متوالی است که فعالان حقیقی بازارهای اول و دوم در سمت خرید حضور پررنگتری دارند و برآیند تغییر کل مالکیتها را به نفع خود رقم زدهاند. با احتساب تغییر مالکیتهای دیروز میزان کل خالص خرید از سوی سرمایهگذاران حقیقی در ۸ روز اخیر به رقم ۵۷۵ میلیارد تومان رسیده است. که به خوبی از تداوم ورود پولهای خرد به فرابورس خبر میدهد.
همزمان که بخش عمده پولها در بورس و بازارهای اول و دوم فرابورس در حال گردش است، سهام بازار پایه نیز با وجود محدودیت بیشتر در دامنه نوسان، با استقبال سرمایهگذاران و فعالان فرابورسی به کار خود ادامه میدهند. دیروز از بین ۱۳۴ بنگاه فعال در بازار پایه فرابورس، معاملات سهام ۱۲۸ شرکت با رشد قیمت پایان یافت. مازاد نسبی تقاضا در این بازار بیش از سایر بازارها بود. ارزش معاملات بازار پایه در روز گذشته به رقم قابل توجه ۵۸۰ میلیارد تومان رسید در حالی که مجموع صفهای خرید در پایان معاملات بازار پایه رقم ۲۹۰ میلیارد تومان را نشان میدهد. به بیان دیگر، به اندازه نیمی از ارزش معاملات این بازار صف خرید تشکیل شده است. در حالی که در تابلوهای بازار اول و دوم شاهد چنین نسبتی از تقاضای مازاد(ارزش صفهای خرید به ارزش معاملات) نبودیم.
میانگین تسهها هم طی روز گذشته ۴/ ۱ درصد کاهش یافت و به کانال ۴۷ هزار تومان تنزل یافت. میانگین قیمت تسهها طی روز شنبه رقمی معادل ۴۸ هزار تومان بود. سقف قیمت «تسه»ها طی روز گذشته ۴۸ هزار تومان و کف قیمت این اوراق ۴۶ هزار تومان بود. و نکته جالب اینکه ارزش معاملات «تسه»ها در روز گذشته به رقم جالب توجه ۱۷ میلیارد تومان رسید. پیش از رونق هفتههای اخیر، ارزش معاملات «تسه»ها به زحمت به ۵ میلیارد تومان میرسید. رونق «تسه»ها طی هفتههای گذشته را باید مرهون سیاست افزایش سقف اعتباری وامهای مسکن دانست که طی دو سال اخیر بر اثر تثبیت سقف وام و جهش قیمت مسکن عملا بیاثر مانده و از سوی متقاضیان وام توجهی جلب نمیکرد.