تاریخ: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۱۱
بازدید: ۲۸۳
کد خبر: ۸۷۵۷۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
تامین بازار داخلی سنگ‌آهن با بهای کمتر به نفع کیست؟

سنگ‌آهن داخل را ارزان‌تر از قیمت جهانی می‌خرند

می متالز - گفته می‌شود قیمت سنگ‌آهن در بازارهای صادراتی بالاتر از بازار داخل است و با وجود وضع عوارض ۲۵درصدی بر صادرات معدنی‌ها، بازهم صادرات جذابیت دارد.
سنگ‌آهن داخل را ارزان‌تر از قیمت جهانی می‌خرند

به گزارش می متالز، این گفته برخی کارشناسان و دست‌اندرکاران سنگ‌آهن و کنسانتره سنگ‌آهن است که فروش این ماده معدنی پرطرفدار را در ایران ارزان‌تر از بازارهای خارجی می‌دانند. آنان معتقدند، نسبت سنگ‌آهن به فولاد باید افزایش یابد.
اختلاف قیمت فولاد با سنگ‌آهن در بازار داخلی، آغازگر برخی واکنش‌ها و لابی‌گری‌ها در سطح وزارتخانه است تا این اختلاف کمتر شود؛ اتفاقی که بعید به نظر می‌رسد لابی‌های قوی فولادی چندان به آن اجازه عرض اندام دهند.
شنیده‌ها حاکی از آن است که ممکن است در یکی دو هفته آینده، جلسه‌ای برگزار شود تا در آن نظرات فعالان بخش سنگ‌آهن و فولاد شنیده و در این‌باره تصمیم گرفته شود.
اخیرا فولادسازها به شدت بر کمبود سنگ‌آهن تاکید داشتند و دولت را تحت‌فشار قرار دادند تا تامین سنگ‌آهن ارزان را برای آنها تامین کند، اقدامی که مورد انتقاد شدید سنگ‌آهنی‌ها قرار گرفت.

 

قیمت سنگ‌آهن ایران در بازار داخلی

قیمت سنگ‌آهن داخلی ارزان‌تر از بازار جهانی است؟ یک تولیدکننده بخش خصوصی کنسانتره سنگ‌آهن که دستی نیز بر صادرات آن در سال‌های گذشته داشت گفت: بیماری کرونا در بازار جهانی، سنگ آهن را تحت تاثیر قرار داد و قیمت‌ها کلا افزایش یافت به طوری که بین ۱۰۰ تا ۱۰۵دلار قیمت‌گذاری شده و نوسان پیدا کرده است. اما کنسانتره سنگ‌آهن و سنگ آهن دانه‌بندی شده براساس فوب بندرهای مختلف محاسبه می‌شود و سنگ‌آهن ایرانی تفاوت قیمت چندانی با قیمت‌های جهانی ندارد.
مدیرعامل شرکت اسم‌ایران، ادامه داد: سنگ‌آهن ایرانی بسته با ارز آزاد ۱۵۴۰۰تومانی یک‌میلیون و 500هزار تومان در هر تن قیمت دارد که اگر کرایه را از آن کم کنیم ۷۰دلار خالص برای هر تن سنگ‌آهن تمام می‌شود و بازهم هر تن بالای یک‌میلیون تومان در می‌آید. اگر با نرخ نیمایی و مثلا ۱۳۵۰۰تومان حساب کنیم باز هم یک‌میلیون تومان به فروش می‌رسد درحالی که قیمت کنسانتره سنگ‌آهن در داخل حدود ۸۰۰هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شود.
مشتاقی اظهار کرد: البته معمولا سنگ‌آهن ایران را در بازارهای جهانی 3،2دلار ارزان‌تر خرید می‌کنند چراکه پرداخت‌ها از طریق بانکی امکان‌پذیر نیست و باید پول نقد بیاورند. در بازارهای جهانی فعلا سنگ‌آهن ایران چندان بد نیست مگر تحت‌تاثیر کرونا در چین قرار بگیرد. البته به دلیل وضعیت فعلی بخش‌های مختلف چین، میزان استپ و موجودی کارخانه‌های فولادی چین بالا رفته و شاید در آینده نزدیک تاثیر منفی بر قیمت سنگ‌آهن بگذارد و قیمت را به سمت پایین، پوش کند.
وی درباره صادرات سنگ‌آهن و کنسانتره سنگ‌آهن در ایران گفت: با وضع عوارض ۲۵درصدی سنگ‌آهن در ایران بعید به نظر می‌رسد که کسی به فکر صادرات این ماده معدنی بیفتد هرچند هنوز صادرات سنگ‌آهن با وجود عوارض ۲۵درصدی ممکن است برای برخی و با افزایش قیمت جهانی، توجیه اقتصادی داشته باشد اما در کنسانتره دچار کمبود هستیم و اجازه صادرات داده نمی‌شود.
این فعال معدنی ادامه داد: تفاوت بین فوب صادراتی بندرعباس و داخل ۱۰ تا ۱۵دلار است. البته در بازارهای بین‌المللی سنگ‌آهن ایران به شرط صادرات، چندان اختلافی با سایر سنگ‌آهن تولیدی سایر کشورها ندارد و تنها میزان سولفوره یا اکسیدی بودن آن یا عیار باعث اختلاف قیمت می‌شود.

 

وقتی قیمت فوب خلیج‌فارس بی‌خاصیت می‌شود!

سعید عسگرزاده دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران نیز درباره وضعیت سنگ‌آهن و انتقادات مطرح شده از سوی فولادی‌ها بیان کرد: افزایش قیمت محصولات فولادی ارتباطی با صادرات سنگ‌آهنی‌ها ندارد چراکه بعد از وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن، صادرات محصولات سنگ‌آهنی به حداقل ممکن رسید و افزایش قیمت محصولات فولادی ناشی از عوامل دیگری است که شاید بخشی از آن، قیمت تمام‌شده بالای این صنعت باشد.
وی افزود: قیمت سنگ‌آهن در کشور ما همواره از قیمت‌های فوب خلیج‌فارس کمتر بوده است. شرکت‌های فولادی در چین، عملا سنگ‌آهن را با قیمتی تقریبا ۱۰۰دلار و بالاتر از فولادسازان ما تامین می‌کنند و اینکه فولادسازان گاهی می‌گویند ما سنگ آهن را با قیمتی بالاتر از قیمت‌های جهانی خریداری می‌کنیم، اصلا صحیح نیست.
عسگرزاده افزود: اگر قیمت سنگ‌آهن ایران ارزان نبود، نیازی به وضع عوارض بر صادرات نبود و اگر قیمت‌ها در بازار داخل مناسب باشد، قطعا تولیدکنندگان سنگ‌آهن ترجیح می‌دهند محصولات خود را در بازار داخلی عرضه کنند و دردسرهای صادرات و هزینه‌های حمل و بازگرداندن ارز و... را متحمل نشوند اما، مشکل اصلی اینجاست که با وضع بخشنامه‌های مختلف، نرخ سنگ‌آهن را به صورت دستوری تعیین کرده‌ایم و معادن مجبور به عرضه محصولات خود با قیمت‌های دستوری هستند.  دبیر انجمن سنگ آهن ایران در ادامه اظهار کرد: صادرات محصولات سنگ آهنی ریشه مشکلات فولادی‌ها نیست. به نظر می‌رسد باید تدابیری اندیشید که صنعت فولادسازی ما به سرنوشت صنعت خودروسازی دچار نشود. اعمال فشار و قیمت‌گذاری دستوری سنگ آهن، کل زنجیره را دچار مشکل خواهد کرد و این مشکلات در دو جا نمایان خواهد شد؛ عدم تعادل در عرضه و تقاضا و نیز کاهش بهره‌وری فولادی‌ها.

 

خرید از سوی فولاد‌سازان

محمود نوریان مدیرعامل مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو نیز بر ارزان خریدن سنگ‌آهن داخلی از سوی فولادسازان تاکید کرد و گفت: قیمت سنگ‌آهن داخلی باید ۱۹درصد فوب خلیج‌فارس باشد که در عمل ۱۶درصد نرخ فوب خلیج‌فارس محاسبه می‌شود این درحالی است که این 2 تا 3درصد افزون‌بر ۱۲ تا ۱۵درصد قیمت سنگ آهن تمام می‌شود.
وی با بیان اینکه درحال‌حاضر تولیدکننده‌ها سنگ‌آهن با توجه به عوارض ۲۵درصدی صادرات، سنگ‌آهن صادر نمی‌کنند افزود: مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو نیز بنا به دستور دولت تامین فولادسازان داخلی و تعادل در بازار داخلی را مدنظر قرار داده است.

عناوین برگزیده