به گزارش می متالز، مصوبه هیاتمدیره سازمان بورس درباره کاهش دامنه نوسان به دو درصد به خواست وزیر اقتصاد و رئیس شورایعالی بورس کنسل و اعلام شد براساس مشورت به عمل آمده با اکثریت اعضای شورایعالی بورس به رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار دستور داده، به دلیل لزوم مدیریت و تعادل بازارهای مالی در حوزههای اقتصادی کشور، فعلا این تصمیم منتفی شود و از روز شنبه (۱۷ اسفند جاری)، دامنه نوسان در بورس و فرابورس از ۲ درصد به روال عادی بازگشت، هرچند نوساناتی در بازار ایجاد کرد، با این حال کارشناسان معتقدند روند در روزهای آینده دوباره مثبت میشود.
کامران ندری، اقتصاددان با اشاره به اینکه در چند وقت گذشته بازار بورس مورد هجوم نقدینگی جدید قرار گرفته است، اظهار کرد: در شرایط کنونی تصمیم گیریها در راستای مدیریت بازار و کنترل نقدینگی بوده است، زیرا این نقدینگی اگر به هر بازار دیگری وارد شود نوسانات زیادی به جای میگذارد و به اقتصاد کشور آسیب وارد میکند.
ندری با بیان اینکه میزان ریسک سرمایهگذاری بورس بالا رفته است، افزود: با توجه به اینکه رشد بورس در ماههای گذشته در نتیجه هجوم نقدینگی جدید بوده تغییر این میزان نقدینگی میتواند بورس را با نوسانات جدیدی همراه کند، از این رو سیاست گذاریها باید در راستای ثبات بازار و کاهش نوسانات باشد.
در ماههای گذشته نوسان در برخی بازارها همچون مسکن کاهش یافته و بسیاری از سرمایهها از این بازارها خارج شده و به سمت بورس سرازیر شدهاند و از آنجایی که در شرایط کنونی بستری برای جذب این سرمایهها در بخشهای مولد وجود ندارد حفظ نقدینگی در بورس میتواند روش موثرتری برای مدیریت بازار باشد، از این رو سیاستگذاری در مسیر ادامه روند گذشته نوسان گیری ۵ درصد میتواند به چرخش سرمایه در بازار پویای بورس کمک کند.
مبین کسایی، کارشناس مالی با اشاره به اینکه در یک دوره زمانی نقدینگی زیادی وارد بورس شده، گفت: در شرایطی که بازار سرمایه تحت تاثیر عواملی، منفی میشود و ضرر بیشتری به سرمایه داران تحمیل میکند، از این رو کاهش نوسان گیری بازار به ۲درصد میزان ریسک سرمایهگذاری در بورس و میزان سوددهی را نیز کاهش میدهد. این مصوبه شورای بازار سرمایه با مخالفت سهامداران مواجه شده، زیرا آنها متعتقد این مصوبه منجر میشود میزان سوددهی سهام کاهش یابد، به طوری که با نوسان ۲ درصد به صورت خوشبینانه سهامداران در ماه میتوانند ۲۰ درصد سود کنند، این در حالی است که با نوسان گیری ۵ درصد میزان سود دهی ۲۰ درصد در طول یک هفته انجام میشود.
کسایی با بیان اینکه روز ۱۸اسفند بیشتر سهام شرکتها منفی شده است، افزود: بازار سرمایه هیجانی است و شاید اگر مصوبه نوسانگیری ۲ درصد اجرایی میشد میزان ریزش شاخص بیشتر بود. به عبارت دیگر روز ۱۸اسفند بازار ۵هزار ریزش داشته و اگر مصوبه به حالت ۵درصد بر نمیگشت به طور قطع ریزش شاخص بیشتر بود.
او با تاکید بر اینکه همین منفی شدن بازار برای برخی سهامداران مناسب است، تصریح کرد: برای نمونه برخی شرکتهای دارویی در هفتههای گذشته با صف خرید روبهرو بودند و امکان خرید سهام از این شرکتها وجود نداشت و درحالحاضر که بازار منفی شده صف خرید این شرکتها کاهش یافته و باعث شده معاملهگران حرفهای بتوانند سهام این شرکتها را بخرند.
این کارشناس مالی تصریح کرد: خبر استعفای مدیرعامل بورس اوراق بهادر هرچند تکذیب شد روی شاخصهای بورس نیز تاثیر منفی گذاشت، زیرا برخی سهامداران تازه وارد به صورت هیجانی نسبت به بازار واکنش نشان میدهند و نوسانات بازار را بیشتر میکنند.
کسایی با تاکید بر اینکه روند رشد بازار در فروردین بیشتر خواهد بود، اظهار کرد: در پایان سال کارگزاریها سهام خود را عرضه میکنند و همین مسائل باعث میشود برخی معاملهگرها بتوانند سهامهای جدیدی خریداری کنند در این بازه زمانی قاعدتا شاخصها کمی منفی است و دوباره روند صعودی میگیرد.
براساس این گزارش، بورس ایران در یک بازه زمانی حساس به سر میبرد، زیرا از یک سو ثبات اقتصادی کافی وجود ندارد و نقدینگی سرگردان این بازار را تحتتاثیر قرار میدهد، از سوی دیگر سیاستگذاریهای در بورس کوتاهمدت و آنی اتفاق میافتد و همین مسئله به هیجانات بورس افزوده است.