تاریخ: ۲۵ اسفند ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۹:۵۴
بازدید: ۲۶۳
کد خبر: ۹۱۹۳۶
سرویس خبر : آهن و فولاد

کرونا، صادرات فولاد را به خطر انداخت

می متالز - فعالان صنعت فولاد کشور بر این باورند که پس از اعمال «تحریم» و اقدام «اف‌ای‌تی‌اف» حالا «کرونا ویروس» بزرگ‌ترین خطر کاهش صادرات فولاد کشور شده است چراکه در صورت ادامه مسدود ماندن مرزها، احتمال ریزش شدید صادرات فولاد می‌تواند بزرگ‌ترین ضربه مهلک به این بخش ارزآور کشور باشد.
کرونا، صادرات فولاد را به خطر انداخت

به گزارش می متالز، شرایط جدید کارگروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) برای ایران و شیوع بیماری کرونا به کمک تحریم‌ها آمدند تا به راحتی فولاد ایران را در بازار جهانی خم و روند صادرات این محصول را به مخاطره بیندازند.
این روز‌ها تولید و صادرات فولاد تا حدی سخت شده که نیازمند راهکار‌هایی برای عبور از این شرایط است. در‏این‏ باره کارشناسان بازار فولاد اظهار می‌کنند تحریم‌هایی که به کشور تحمیل شده است، در دو بخش در حوزه فولاد تاثیر‌گذار بوده است؛ بخشی از آن در راستای تدارک و محدودیت‌های تجهیزات و قطعات و کالا‌های مصرفی مورد نیاز خط تولید و بخش دیگر در زمینه محدودیت‌های صادراتی است.
این در حالی است که صنعت فولاد در زمینه صادرات نیز به جایگاه قابل ‌توجهی در منطقه و حتی در سطح بین‌المللی دست یافته است. با توجه به تحریم‌های اخیر، ایران در ردیف دهم تولید فولاد قرار گرفته و نشان دهنده این موضوع بوده که این صنعت در اوج تحریم ها، به خوبی توانسته تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کند.
 این در حالی است که قابلیت‌های بسیاری در صنعت فولاد وجود دارد اما استفاده از این فرصت باید با تدابیر صورت بگیرد تا ناگهان به فاجعه‌ای در صادرات محصول ارزآور کشور منجر نشود.

 

پیش‌بینی بازار فولاد زود، اما قطعی!

حالا پس از شرایط جدید «اف‌ای‌تی‌اف »و «تحریم» به نظر می‌رسد، تاثیر منفی کرونا ویروس در اقتصاد بیمار ایران و صادرات بسیار بالا خواهد بود. بسته شدن مرزهای زمینی و توقف صادرات فولاد ایران به عراق و افغانستان و ترکیه مشکل جدی است، هرچند انتشار خبرهای ضد و نقیض از بازگشایی و یا مسدود شدن مجدد مرزها هنوز ادامه دارد.
این در حالی است که در بازارهای جهانی تقاضا ضعیف و طبق معمول کارخانجات برای حفظ پایه قیمت فعلی با اعلام قیمت‌های بالاتر از سفارشات قبلی در تلاش هستند ولی تقاضای کم محصولات نهایی و بحران کرونا منجر به کاهش قیمت‌ها می‌شود.
سید بهادر احرامیان، فعال حوزه فولاد در همین رابطه گفت: پیش‌بینی تبعات شیوع کرونا بر بازار فولاد به ویژه فولاد ایران کمی زود است اما برخی موارد قبل از شیوع کرونا ویروس، بازار این صنعت را برای فعالان فولادی در ایران تنگ کرده بود.
این کارشناس صنعت فولاد با بیان اینکه پیش‌بینی‌ها برای اقتصاد چین و ایتالیا منفی شده است و این احتمال برای اقتصادهای دیگر جهان نیز دور از انتظار نیست، گفت: اقتصاد ایران نیز به دلیل شکنندگی‌های زیاد، در معرض خطر جدی قرار دارد که صنعت فولاد نیز از این مخاطره در امان نخواهد ماند.
وی افزود: به طور قطعی تجربه سال‌های گذشته نشان داده است، برخی قوانین قدرت تخریبی بیشتری نسبت به کرونا ویروس برای صادرات محصولات فولادی کشور دارد. به گفته احرامیان، مدتی است که کشورهای همسایه برای فولاد ایران عوارض تنظیم کرده‌اند علاوه براین در داخل کشور نیز فقط شرکت‌ها امکان صادرات فولاد دارند.
این فعال در صنعت فولاد با بیان اینکه فعالان این عرصه با آزادسازی صادرات فولاد می‌توانند مازاد تولید خود را را با قیمتی معقول صادر کنند ادامه داد: همین موضوع باعث شده است که اکنون محصولات با قیمتی کمتر از قیمت جهانی در بازار صادراتی به فروش برسد تا فعالان فولادی بتوانند بازارهای خود را حفظ کنند.
وی ادامه داد: بیشتر صادرات ما به کشور عراق مواد مصرفی مانند میلگرد، تیرآهن، ورق فولادی و... است که اگر صادرات قطع شود صنعت فولاد ضربه بدی خواهد خورد. اگر مرزهای ترانزیت بسته شود دیگر به هیچ کشوری نمی‌توانیم صادرات داشته باشیم.
احرامیان، مهم‌ترین مشکل فعلی صنعت فولاد را صادرات عنوان کرد و گفت: بعد از صادرات باید به تشویق سرمایه‌گذاری در بخش معدن و تأمین مواد اولیه صنایع توجه کرد که این مهم می‌تواند بسیاری از کاستی‌ها را رفع کند.

 

خیز تولید ۳۰ میلیون تنی فولاد

این کارشناس صنعت فولاد در پاسخ به این سوال که طی ۱۱ ماه اخیر میزان صادرات فولاد کشور به چه میزان خواهد رسید؟ گفت: صادرات فولاد حدود ۱۰ میلیون تن بوده است و تا ماه گذشته صادرات، روند افزایشی داشته است.
وی تصریح کرد: البته برآوردهای صادراتی بر روی ۱۲ میلیون تن صادرات فولاد ارزیابی شده بود اما متاسفانه به دلیل بخشنامه‌های متعدد و بروکراسی‌های ضد صادراتی به این میزان نرسیده‌ایم. در حالی که فولادسازان معتقدند با توجه به ظرفیت بالا در این بخش عدم دستیابی به ۱۲ میلیون تن صادرات فولاد ضعف در اجرای برنامه‌های دولت است.
احرامیان در ادامه درباره پیش‌بینی از صادرات فولاد در سال آینده نیز گفت: برای سال ۱۳۹۹ تولید ۳۰ میلیون تن فولاد هدفگذاری شده است که با توجه به اینکه مصرف داخل به دلیل ادامه رکود اقتصادی تغییری نخواهد داشت این رقم صادر خواهد شد.
این کارشناس صنعت فولاد با تأکید بر اینکه درحال‌حاضر میزان تولید سنگ‌آهن کشور ۸۰میلیون تن است گفت: کارخانجات فولاد نیازمند ۱۵۰میلیون تن سنگ‌آهن هستند، برای حل این موضوع باید سرمایه‌گذاری در بخش معدن توسعه پیدا کند تا نیاز واحدهای تولیدی در تأمین مواد اولیه برقرار شود. وی با تاکید بر اینکه باید مسیر حرکت جهت توسعه تولید و صادرات فولاد برای فولادسازان تسهیل شود گفت: گذر از برخی سخت‌گیری‌های صادراتی به منظور رسیدن به اهداف صادراتی ضروری است و باید موانع برچیده شود تا فعالان این عرصه بتوانند در ادامه مسیر با توجه به برنامه‌ریزی‌ها، از تحقق برنامه‌ها جا نمانند.

عناوین برگزیده