تاریخ: ۲۳ فروردين ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۶:۲۰
بازدید: ۲۲۳
کد خبر: ۹۶۰۹۲
سرویس خبر : انرژی

ترامپ سکان توافق تاریخی کاهش تولید جهانی نفت را به دست می‌گیرد

می متالز - با شیوع ویروس کرونا و سقوط بازار نفت، رئیس‌جمهور ترامپ برای ایجاد آتش‌بس ورود کرد. هم‌اکنون بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به یک توافق برای کاهش تولید نفت نزدیک می‌شوند.
ترامپ سکان توافق تاریخی کاهش تولید جهانی نفت را به دست می‌گیرد

کاهش بی‌ سابقه ۱۰ درصدی تولید نفت در جهان

به گزارش می متالز، زمانی که برای نخستین بار دونالد ترامپ ایده کاهش ۱۰ میلیون بشکه‌ای تولید نفت را مطرح کرد، انجام آن بسیار بعید به نظر می‌رسید. حالا قرار است امروز (شنبه) رئیس‌ جمهور امریکا با کشورهای آمریکای لاتین و عربستان سعودی گفتگو کند. روسیه نیز پیش از این اعلام کرده است که این موضوع را یک توافق انجام‌ شده قلمداد می‌کند.

بقای هزاران تولیدکننده نفت خام، میلیون‌ها شغل و اقتصاد کشورهای وابسته به نفت به تعادل نیاز دارد، چراکه همه‌گیری جهانی، تقاضا را از بین برده و جهان لبریز از نفت خام است.

چندین هزار تولیدکننده نفت شیل در آستانه ورشکستگی قرار دارند. روسیه با خطر نداشتن جا برای ذخیره نفت خام خود و تولید کم‌هزینه آن مواجه است. عربستان سعودی نیز برای تأمین بودجه مورد نیاز پادشاهی به قیمت بالاتری از نفت نیاز دارد.

بنابراین پس از آنکه ترامپ با ولادیمیر پوتین و سلمان بن عبدالعزیز صحبت کرد، این دو رقیب موافقت کردند که در جلسه اوپک‌پلاس که پنج‌شنبه هفته گذشته برگزار شد، مشارکت کنند. یک روز پس از آن جلسه G20 نیز به میزبانی عربستان سعودی و با حضور روسیه و سایر کشورهای عضو برگزار شد.

اختلال در روند مذاکرات توسط مکزیک

رسیو نهل، وزیر انرژی مکزیک اعلام کرد که این کشور تنها امکان کاهش ۱۰۰ هزار بشکه در روز را دارد. یعنی چیزی کمتر از ۳۰۰ هزار بشکه از سهم ۲۳ درصدی هر یک از اعضای اوپک پلاس.

صبح روز جمعه آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، رئیس‌جمهور مکزیک اعلام کرد که این موضوع را در تماس تلفنی با ترامپ حل کرده است و ایالت متحده ۲۵۰ هزار بشکه اضافی بابت سهم مکزیک از تولید خود کم می‌کند.

نفت شیل که امریکا را به بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان تبدیل کرده است در هفته گذشته کاهش حدود ۶۰۰ هزار بشکه از رکورد ۱۳ میلیون بشکه نفت شیل را تجربه کرد. این میزان چیزی معادل محو کردن تولید فعلی ونزوئلا است.

دن برولیت، وزیر انرژی ایالت متحده در سخنرانی خود در جلسه G20 گفت: پیش‌بینی می‌کنم که تا پایان سال میلادی، تولید نفت ایالت متحده آمریکا ۲ میلیون بشکه در روز کاهش یابد.

به نظر می‌رسد که روسیه از این ریاضیات غیرمعمول که بخشی از آن را به عنوان سهم مکزیک قلمداد کند، رضایت دارد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین در جمع خبرنگاران در مسکو گفت: پوتین توافق اوپک‌ پلاس را توافق کامل می‌داند و آن را مثبت ارزیابی می‌کند.

در حالی که هنوز نشانه‌ای مبنی بر موافقت عربستان سعودی با این پیشنهاد وجود ندارد و خود ترامپ هم نمی‌تواند با اطمینان بگوید که آینده توافق چگونه خواهد بود. مانعی که مکزیک در راه توافق تاریخی قرار داد، در مقایسه با دیگر ناامیدی‌های پادشاهی عربستان، نسبتا کوچک به نظر می‌رسد.

عربستان سعودی پیش‌ بینی کرده بود که در نشست کروه ۲۰ حداقل تعهد کاهش ۵ میلیون بشکه در روز را از کشورهای خارج از اوپک‌ پلاس به‌ دست بیاورد که در حال حاضر هیچ کدام محقق نشد.

آنچه قضیه مکزیک را پیچیده‌تر می‌کند این است که این کشور جزو اوپک‌ پلاس است و اعطای امتیاز به کشور امریکای لاتین از نظر تئوری یک سابقه برای این کشور در گروه ایجاد می‌کند.

کاهش تولید قابل توجه

با نهایی شدن این توافق، هر گونه مداخلات قبلی در بازار کاهش می‌یابد. به جنگ مخرب قیمت نفت بین عربستان سعودی و روسیه که سیل نفت خام را روانه بازار کرد، پایان می‌دهد، درست همانطور که تقاضای جهانی در پی شیوع ویروس کرونا فرو می‌ریزد.

لوئیز هیتل، نایب‌ رئیس شرکت ماکرو اویلز و مشاور موسسه وود مکنزی گفت: حتی اگر این توافق ضعیف اجرا شود، توافق قابل ملاحظه‌ای به شمار می‌رود چرا که باعث ایجاد تفاوت در بازار خواهد شد. پایبندی جزئی که مکزیک به دنبال آن است، مانع نمی‌شود که این توافق تولید، تأثیر سریع و وسیعی بر اصول عرضه و تقاضا داشته باشد.

اگر عربستان سعودی موفق شود که موانع را با شرکای گروه ۲۰ برطرف کند و جهان را به سمت کاهش تولید ۱۵ میلیون بشکه در روز سوق دهد، یک دستاورد تاریخی خواهد بود.

با وجود این، این تنها بخشی از ۲۰ تا ۳۵ میلیون بشکه نفتی است که از کاهش تقاضای جهانی تخمین زده می‌شود، چرا که میلیون‌ها انسان در خانه‌های خود محدود و کسب و کارها با هدف کند شدن شیوع ویروس کرونا تعطیل شده‌اند.

جیوانی استانوو، تحلیلگر بازار انرژی می‌گوید: با احتمال کاهش ۲۰ درصدی تقاضا در این سه ماه، به نظر می‌رسد که این توافق برای جلوگیری از افزایش ناگهانی موجودی نفت در طی هفته‌های آینده، کافی نخواهد بود.

عناوین برگزیده