به گزارش می متالز، تا پایان برنامه ششم توسعه ظرفیت تولید برق باید به ۱۰۰ هزار مگاوات میرسد که سهم انرژیهای نو پنج هزار مگاوات پیشبینی شده است.
یارانهای که به تولید نیرو از انرژی فسیلی داده میشود، تولید برق از تجدید پذیرها با چالش جدی روبهرو میکند، ساختار کلی کشور نیز روند حرکت به سمت استفاده از انرژیهای نو را کند کرده است از جمله آن ساختمان هایی که تمهیدات نگهداشت انرژی، نصب و قرار گرفتن تجهیزات انرژیهای تجدید پذیر در آن وجود ندارد. لزوم توجه سازمان نظام مهندسی برای تدوین مقرارت لازم و جدی گرفتن مبحث ۱۹ و آموزش میتواند روند حرکت به سوی زندگی پاک را تسهیل کند.
عباس رحیمی، مجری پروژههای برق خورشیدی با اشاره به پیشرفت کشورهای جهان در استفاده از انرژی تجدید پذیر گفت: عملکرد ایران ۱۸۰ درجه با عملکرد کشورهای جهان در تولید نیرو متفاوت است. در زمینه تولید و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر با هیچ کشوری قابل مقایسه نیستیم چراکه حتی برخی کشورهای افریقایی که از نظر توسعه در سطح بسیار پایینی هستند، برای تولید برق و نیرو از پنلهای خوشیدی استفاده میکنند. در این کشورها پیشرفت بسزایی در این زمینه تولید برق از انرژیهای تجدید پذیر شده است.
عقب ماندن از قافله تجدید پذیرها. وی دلیل این عقب ماندن در حرکت به سمت تجدید پذیرها را نرخ انرژیهای فسیلی در کشور عنوان کرد و این گونه توضیح داد: در ایران برق از انرژی فسیلی تامین میشود و با توجه به وفور انرژی فسیلی در کشور در این روند هم به تولیدکننده و هم مصرفکننده برق یارانه داده میشود، مبلغی که مصرفکنندگان ایرانی برای خرید برق پرداخت میکنند قابل مقایسه با نرم جهانی نیست و این پایین بودن هزینه برق راهی برای حضور انرژیهای نو باز نمیگذارد، به همان دو دلیل که همه میدانند، یارانه دولت و وفور انرژی فسیلی.
رحیمی با بیان این موضوع که قرار گرفتن در ریل تجدید پذیرها نیازمند دو زیر ساخت است گفت: ظرفیت منطقهای به عنوان نخستین رکن حرکت به سمت تجدید پذیرها است که موقعیت ایران در این زمینه بسیار عالی است. ایران کشوری است که در بیشتر فصول سال از تابش خورشید برخوردار است و ظرفیت بسیاری خوبی در تولید برق از انرژی خورشیدی دارد. زیرساخت دوم اینکه آیا ساختمانهای ما میتواند متصل شود به این سامانه، نکتهای است که سازمان نظام مهندسی باید نسبت به آن توجه بیشتری داشته باشد، آیین نامه هایی در این زمینه وجود دارد باید این سازمان به گونهای رفتار کند تا تمهیدات نصب و قرار گرفتن تجهیزات انرژیهای تجدید پذیر در یک ساختمان دیده شود. ساختمانی که در ایران ساخته میشود با ساختمانی که در اروپا ساخته میشود تفاوت ظاهری چندانی ندارد، تفاوت اصلی در اجزاء و الزامات مهندسی ساخت بنا است. الزام به عایق بندی، توجه به تجدیدپذیرها از جمله الزامات ساختمانسازی در اروپاست در ایران نیز باید مبحث ۱۹ اجرایی شود.
مجری پروژههای برق خورشیدی در پاسخ به این پرسش که هزینه تجهیز یک واحد مسکونی به تجدید پذیرها چه میزان هزینه دارد، افزود: تجهیز یک واحد مسکونی تا ۲۰۰ متر در حدود ۶میلیون تومان هزینه در بر دارد. این تجهیز میتواند آب گرم یک واحد مسکونی را در طول ۷۰ درصد سال تامین میکند. هزینه پنل خورشیدی بسته به کیلو واتی است که نصب میکنند. به ازای هر کیلو وات تولید برق، یک ساختمان میتواند ماهیانه ۷۰۰ هزار تومان درآمد داشته باشد و در تهران قابلیت عملیاتی شدن دارد. اگر هزینه برق را افزایش دهند نصب این پنلها توجیه اقتصادی دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تجهیزات تولید انرژی تجدید پذیر را در کشور داریم، گفت: برخی از تجهیزات در ایران تولید میشود و برخی وارداتی است در ارتباط با انرژی خورشیدی بیش از ۸۰ درصد تجهیزات پنلهای خورشیدی، وارداتی است، اما ۸۰ درصد تجهیزاتی همچون آبگرمکنهای خورشیدی در کشور تولید میشود.
رحیمی با بیان این موضوع که سازمان نظام مهندسی دستورالعمل کاملی برای مبحث ۱۹ ندارد، گفت: آموزشها و دستورالعملهای بهتر میتواند روند عملیاتی شدن تجدید پذیرها را تسریع کند.
مجری پروژههای برق خورشیدی افزود: تولید نیرو از انرژی تجدید پذیر باید توجیه مالی داشته باشد، حمایتهای دولتی از نیروگاههای برق حرارتی بسیار زیاد است از طرفی سرمایهگذاری و تولید ابزار و تجهیزات باید تولید نیرو از انرژیهای تجدیدپذیر شرایط بسیار سختی دارد، سرمایهگذاران به دلار هزینه میکنند و بازگشت سرمایه به ریال است. نوسانات نرخ دلار از جمله مشکلاتی است که تولیدکنندگان بخش خصوصی را با مشکل روبهرو کند و تعطیلی برخی از این شرکتها نتیجه این موضوع است.