تاریخ: ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۸:۱۵
بازدید: ۳۷۹
کد خبر: ۹۷۵۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
براساس گزارش عملکرد ۹ ماه سال ۹۶ وزارت صنعت، معدن و تجارت

تامین نیاز داخلی، صادرات فولاد را کاهشی کرد

می متالز - عملکرد ۹ ماه نخست امسال صنایع معدنی‌فلزی نشان از تحقق برنامه‌های این صنایع در زمینه تولید و صادرات دارد. البته میزان صادرات برخی کالاهای صنایع‌فلزی نسبت به سال گذشته با کاهش روبه‌رو شده که این اتفاق در راستای تامین نیاز داخلی رخ داده است.
تامین نیاز داخلی، صادرات فولاد را کاهشی کرد

به گزارش می متالز، گزارش ۹ ماه نخست امسال صنایع معدنی‌فلزی شامل فروآلیاژها، شمش فولادی، محصولات تخت نوردشده، محصولات طویل، کنسانتره مس، مس کاتد، شمش آلومینیوم و شمش سرب است. درباره میزان صادرات صنایع معدنی‌فلزی، با میکائیل عظیمی، مدیرکل دفتر صنایع فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


صادرات فروآلیاژها و محصولات فولادی در ۹ ماه نخست امسال چه میزان بوده است؟

برنامه صادرات فروآلیاژها در سال ۹۶ به ۲۳ هزار تن رسیده که نسبت به سال گذشته که ۳۲ هزار تن بود ۲۹ درصد کاهش داشته است. ارزش ارزی این حجم صادرات در سال ۹۶ به میزان ۳۷ میلیون دلار و در مقایسه با سال گذشته که ۴۴ میلیون دلار بوده با ۱۶ درصد کاهش روبه‌رو شده است. در ۹ ماه نخست سال ۹۶ میزان صادرات شمش فولادی به ۴۶۶۱ هزار تن رسیده که نسبت به سال گذشته که ۲۲۷۴ هزار تن بوده، رشد ۱۰/۵ درصدی داشته است. ارزش ریالی این حجم صادرات در سال ۹۶ معادل ۱۵۵۶ میلیون دلار و نسبت به سال ۹۵ با ۷۵۷ میلیون دلار با ۱۰۶ درصد رشد همراه بوده است. صادرات تخت نوردشده نیز در سال ۹۶ به میزان ۴۹۵ هزار تن بوده که نسبت به سال گذشته با ۱۱۷۰ هزار تن، ۵۸ درصد کاهش داشته است. ارزش ارزی این حجم صادرات در سال ۹۶ به میزان ۲۲۰ میلیون دلار و نسبت به مدت مشابه سال گذشته آن، که ۷۰۱ میلیون دلار بوده با ۶۹ درصد کاهش روبه‌رو شده است. در ۹ ماه نخست سال ۹۶ صادرات محصولات طویل فولادی معادل ۵۷۸ هزار تن بوده که نسبت به مشابه سال پیش از آن که ۴۰۰ هزار تن بود با ۴۵ درصد رشد همراه بوده است. ارزش ارزی این حجم صادرات به ۲۸۰ میلیون دلار رسیده و نسبت به سال گذشته با۱۸۴ میلیون دلار، ۵۲ درصد رشد داشته است.


مهم‌ترین دلایل این کاهش صادرات به چه عواملی برمی‌گردد؟

یکی از سیاست‌هایی که امسال در پیش گرفتیم بر این اساس بود که برای صادرات برخی کالاها محدودیت ایجاد شود تا تامین نیاز داخلی در اولویت قرار گیرد. برای مثال در حوزه ورق چند سال گذشته با افزایش صادرات روبه‌رو بوده‌ایم، اما به‌دلیل تامین نیاز داخل امسال کاهش صادرات داشته‌ایم. محصولات صنایع معدنی‌فلزی در بخش تولید و صادرات روند رو به رشدی را آغاز کرده است و در بازار داخلی نیز شاهد تحرکاتی هستیم، البته روند این تحرکات داخلی بستگی به موضوع ساخت‌وساز و رونق آن دارد.


صادرات مس در ۹ ماه نخست امسال کاهشی بوده است یا افزایشی؟

در ۹ ماه نخست سال ۹۶ میزان صادرات کنسانتره مس به ۲۱۷ هزار تن رسیده که نسبت به سال گذشته با۴۸۳ هزار تن، ۵۵ درصد کاهش داشته که حجم ارزش ارزی آن معادل ۱۸۷ میلیون دلار و نسبت به سال گذشته با ۸۷ میلیون دلار، با ۱۱۴ درصد رشد همراه بوده است. صادرات مس کاتد نیز در ۹ ماه نخست سال ۹۶ برابر با ۲۴ هزار تن بوده که نسبت به سال گذشته با ۸۶ هزار تن، ۷۲ درصد کاهش داشته است. ارزش ارزی این میزان صادرات ۱۱۷ میلیون دلار بود که نسبت به سال گذشته آن با ۴۱۶ میلیون دلار، با افزایش ۶۶ درصدی روبه‌رو شده است.


صادرات شمش آلومینیوم تا کنون محل مناقشه با صنایع پایین‌دستی بود؛ آیا این محصول در ۹ ماه گذشته روند افزایشی داشته است؟

بله. شمش آلومینیوم نیز روند افزایشی به خود گرفته است. شمش آلومینیوم امسال ۱۳۳ هزار تن صادرات داشته که نسبت به سال گذشته با ۹۸ هزار تن با ۳۵ درصد افزایش روبه‌رو بوده است. ارزش ارزی آن نیز معادل ۲۲۳ میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته با ۱۵۵ میلیون دلار، ۴۴ درصد افزایش داشته است.


ایران یکی از دارندگان صنایع تولیدی سرب و روی است، آمار در این زمینه چه می‌گوید؟

میزان صادرات سرب هم روند افزایشی داشته است. البته میزان صادرات سرب در ۹ ماه امسال معادل ۸۱ هزار تن بوده که نسبت به سال گذشته با ۷۴ هزار تن، ۱۰ درصد افزایش را ثبت کرده است. ارزش ارزی این حجم صادرات سرب ۱۵۵ میلیون دلار است که نسبت به سال گذشته با ۱۳۷ میلیون دلار، ۱۳ درصد افزایش داشته است. صادرات روی نیز در ۹ ماه امسال ۱۱۶ هزار تن بوده که نسبت به سال گذشته با ۹۵ هزار تن ۲۲ درصد رشد داشته است و ارزش ارزی آن معادل ۲۷۹ میلیون دلار و نسبت به سال پیش از آن که ۱۵۳ میلیون دلار بوده، با ۸۲ درصد رشد همراه بوده است. سایر تعرفه‌های معدنی نیز در ۹ ماه نخست امسال به۱۳۲۰ هزار تن رسیده که در مقایسه با سال گذشته با ۷۱۵ هزار تن، رشد ۲۹۹ درصدی داشته که ارزش ارزی آن به ۲۹۹ میلیون دلار رسیده و نسبت به سال گذشته با ۲۸۱ میلیون دلار با ۶ درصد رشد همراه بوده است.


در کل تا چه اندازه برنامه‌های ۹ ماه امسال در صنایع معدنی فلزی تحقق یافته است؟

امسال برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای حوزه صنایع معدنی‌فلزی تحقق یافته است. در کل این صنایع روند رو به رشدی را طی کرده‌اند. البته در این مدت سعی ما بر این بوده تا تامین نیاز داخلی را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهیم. سیاست اصلی وزارتخانه به این سمت‌وسو است که از فروش و صادرات خام‌فروشی پیشگیری به‌عمل آید.

منبع: صمت
عناوین برگزیده