به گزارش می متالز، عبدالناصر همتی عرضه شرکتها را در راستای ایجاد تعادل در تقاضا و عرضه در بازار سرمایه عنوان کرد. این روزها بازار سرمایه، سوژه اول اقتصاد ایران است، از وزیر اقتصاد تا دل جامعه صحبت از بورس میکنند. رئیسکل بانک مرکزی هم به نظر این فرصت را برای سبک کردن بانکها کشور غنیمت شمرده است. همتی در یادداشتی اینستاگرامی در روز جمعه، موضعش درخصوص جبران افت درآمدهای نفتی را هم مطرح کرد. به عقیده او، در این شرایط بهترین گزینه دولت برای پوشش کسری بودجه، استفاده از ظرفیت اوراق بدهی است.
رئیسکل این بانک در یادداشتی درخصوص ۳ موضوع، نکاتی را بیان کرد. موضوع اول، تسهیلات نظام بانکی برای جبران اثرات اقتصادی کرونا بود. به گفته او، در اجرای تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا، سیستم بانکی تاکنون بیش از ۳/ ۱۹ هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه به خانوارهای یارانهبگیر پرداخت کرده و درحال تدارک منابع لازم جهت اجرای مرحله دوم طرح و پرداخت تسهیلات ۱۲ درصدی به بنگاهها و واحدهای آسیب دیده از کرونا است. بانکها باید حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بنگاههای آسیبدیده از کرونا پرداخت کنند.
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به اقبال مردم به حضور در بازار سرمایه، نوشت: «عرضه سهام شرکتهای دولتی و بانکها و تکمیل سهام شناور شرکتهای بورسی از ضرورتهای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا و عمق بخشیدن به بازار سرمایه است.» همتی خبر داد که در راستاى اجرای ضوابط قانونی کاهش بنگاهدارى بانکها، بخشنامهای را درخصوص ضرورت واگذاری سهام شرکتهای وابسته به بانکها در بورس صادر کرده است. به گفته او، نحوه اقدام و عملکرد بانکها، شاخص مهم ارزیابی عملکرد مدیران بانکها در همراهی با سیاستهای اقتصادی دولت است. بنگاهداری بانکها یکی از معضلات شبکه بانکی کشور به حساب میآید. رئیسکل بانک مرکزی امیدوار است تا از فرصت بورسی ایجاد شده بتواند حداقل بخشی از نظام بانکی را از بنگاهداری دور کند. البته برخی این نگرانی را مطرح میکنند که در صورت عدمپیشبینیهای لازم، ممکن است این کار تنها منجر به تامین نقدینگی بانکها شود و در ساختار مدیریت بنگاهها تغییری ایجاد نشود.
سومین موضوع یادداشت همتی، نحوه تامین مالی کسری بودجه دولت است. دولت بودجه ۹۹ را با نفت ۵۰ دلاری بسته است، درحالیکه درحالحاضر بهای نفت سنگین ایران در سبد اوپک زیر ۱۵ دلار است. پیشنهاد همتی جبران این کسری با استفاده از اوراق است. او درخصوص کسری بودجه دولت، ناشى از سقوط شدید قیمت نفت و فرآوردههای نفتی، تاکید کرد: «در شرایط حاضر اقتصادی، انتشار اوراق بدهی روش مناسبتری برای تامین کسری و نیز جلوگیری از پولی کردن کسری بودجه و تورم است. بانک مرکزی آماده استفاده گسترده از عملیات بازار باز، برای کمک به دولت و رشد اقتصادکشور است.» به گفته او دولت با انتشار اوراق بدهی، نه تنها میتواند نیازهای خود را پوشش دهد، بلکه به تعمیق بازار بدهی و اصلاح ترازنامه بانکها نیز کمک کرده و ابزار کنترل بهتر تورم را در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد. از نظر رئیسکل بانک مرکزی، سطح پایین بدهیهای دولت نسبت به استاندارهای دنیا، و روند آتی نرخ سود حقیقی و رشداقتصادی، افق مناسبی در پیش روی دولت برای استفاده از این ابزار قرار داده است.
رئیسکل بانک مرکزی از تورم منفی تولیدکننده در اولین ماه سال خبر داد. عبدالناصر همتی با اشاره به روند کاهنده تورم درکشور اعلام کرد: خوشبختانه در فروردین ماه شاهد کاهش 4/ 2 واحد درصدی شاخص بهای تولیدکننده بودیم؛ بهطوریکه تورم تولیدکننده از 6/ 1 درصد اسفند ۹۸به منفی 8/ 0 درصد در فروردین ۹۹رسید. بر این اساس تغییر شاخص بهای تولیدکننده (تورم نقطهبهنقطه) در فروردین ماه نسبت به ماه مشابه در سال گذشته به 9/ 20 درصد رسید که نسبت به ماه پیش 9/ 2 واحد درصد کاهش داشت. همتی تاکید کرد: با توجه به پیشنگر بودن تورم تولیدکننده، این امر میتواند بیانگر کاهش تورم آتی مصرفکننده و موجب کاهش انتظارات تورمی باشد.