تاریخ: ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۳:۴۶
بازدید: ۴۷۵
کد خبر: ۱۰۲۰۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

صادرات صنایع پایین‌دستی آلومینیوم در سال جاری به صفر نزدیک شده است

می متالز - ظرفیت احداث شده در صنایع پایین‌دست آلومینیوم، بیش از نیاز کشور برآورد می‌شود؛ چراکه آمار دقیقی از صنایع و ظرفیت‌های احداث شده به‌صورت متمرکز وجود ندارد.
صادرات صنایع پایین‌دستی آلومینیوم در سال جاری به صفر نزدیک شده است

به گزارش می متالز، درنتیجه هدایت آن‌ها با کاستی و ضعف همراه است و در نهایت نیز این صنایع با شکست در سرمایه‌گذاری مواجه می‌شوند. در چنین شرایطی، برای بهبود در عملکرد تولید باید الزاماتی همچون تنوع محصولات، استفاده از تکنولوژی‌های نوین، افزایش بهره‌وری و کاهش تلفات مورد توجه قرار گیرند. علاوه بر این باید افزود که این صنعت با مصرف انرژی بسیار بالایی همراه است؛ درنتیجه تلاش برای به‌حداقل رساندن این انرژی نیز ضروری به‌نظر می‌رسد. چراکه با کاهش قیمت تمام شده، زمینه رقابت‌پذیری فراهم می‌شود.

در یادداشتی از «آریا‌صادق نیت‌حقیقی» عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران نوشته است: ظرفیت احداث شده صنایع پایین‌دست آلومینیوم در کشور پاسخگوی نیاز داخلی است و حتی می‌توان گفت برای برخی محصولات، این ظرفیت بیش از نیاز بازار برآورد می‌شود و این موضوع موجبات رقابت مخرب را در صنایع فراهم می‌آورد. احداث واحدهای صنعتی، نیاز به سرمایه عظیمی دارد. بنابراین قبل از آغاز چنین فعالیت‌هایی باید توجه کافی صورت گیرد تا این سرمایه به‌نحوی هدایت شود که در مواجهه با تقاضای بازار و فروش تولیدات نهایی، مشکلی پیش نیاید و سرمایه‌گذاری‌ انجام شده را به خطر نیندازد.

 

مشکل کمبود اطلاعات

عدم وجود کنترل صحیح نسبت به واحدهای صنعتی کشور و نبود آمار دقیق از صنایع را باید دلیل اصلی برای ایجاد ظرفیت مازاد در صنایع پایین‌دستی خواند. چراکه تاکنون این صنایع به‌درستی رصد نشده‌اند و درنتیجه هدایت آن‌ها با کاستی و ضعف مواجه شده است. در چنین شرایطی، گردآوری اطلاعات جامع از صنایع در حوزه‌های مختلف، ضرورتی اساسی برای کشور به‌شمار می‌رود. این داده‌ها باید در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت استان‌ها قرار گیرد تا در هنگام صدور مجوز برای احداث واحدهای جدید، از این آمار استفاده کنند. البته لازم به‌ذکر است که ضعف یاد شده در تمامی صنایع کشور به‌چشم می‌خورد و این کاستی، بسیاری از فعالان صنعتی را متحمل ضررهای سنگین کرده است. در چنین شرایطی طرح‌های توجیهی یا امکان‌سنجی‌های انجام گرفته برای شروع یک فعالیت تولیدی به نتیجه نمی‌رسند و در نهایت طرح با شکست روبرو می‌شود. در ادامه نه‌تنها سرمایه بازنمی‌گردد بلکه صنایع در جهت رقابت مخرب قدم برمی‌دارند و با تضعیف یکدیگر، از چرخه رشد خارج خواهند شد.

 

تولید با صرفه اقتصادی

توسعه و تنوع محصولات، استفاده از تکنولوژی‌های نوین، افزایش بهره‌وری و کاهش تلفات، مواردی هستند که زمینه‌ساز تولید با صرفه اقتصادی خواهند شد و شرایط را برای رقابت‌پذیری هرچه بیشتر مهیا می‌سازند. آلومینیوم میل ترکیبی بالایی با اکسیژن دارد، درنتیجه تولید آن با پرت بسیاری همراه خواهد بود. در چنین شرایطی لزوم کنترل فرآیندهای مختلف تولید اعم از ذوب، ریخته‌گری، دایکست و .... ضروری به‌نظر می‌رسد. علاوه براین میزان مصرف انرژی اعم از برق و سوخت‌های فسیلی در صنعت آلومینیوم، بسیار بالا برآورد می‌شود. بنابراین تلاش برای کنترل مصرف انرژی، اثر چشمگیری بر کاهش قیمت تمام شده و افزایش بهره‌وری خواهد داشت. همچنین باید افزود که بهره‌گیری از تکنولوژی‌های نوین عامل مهم دیگری در مسیر تولید با صرفه اقتصادی است. هرچند که متاسفانه در شرایط کنونی و به‌ویژه پس از افزایش قیمت دلار و کاهش سرمایه در گردش، امکان یا توان سرمایه‌گذاری جدید و نوسازی ماشین‌آلات قدیمی در کشور وجود ندارد.

عناوین برگزیده