به گزارش می متالز، با این وجود، شاهد هستیم که بسیاری از سازندگان وقتی حرف از قیمت بالای مسکن به میان میآید از رشد قیمت مصالح ساختمانی بهعنوان علت اصلی افزایش هزینه تمامشده ساختمان نام میبرند. آهنآلات و محصولات فولادی ساختمانی یکی از مهمترین مصالحی هستند که سهم بسزایی از قیمت تمامشده ساختمان را به خود اختصاص میدهند. با این وجود، اغلب تولیدکنندگان محصولات فولادی و فعالان این صنعت اعتقاد دارند که رشد قیمت مسکن هیچ تناسبی با افزایش نرخ این محصولات ندارد. درواقع این رشد تنها بهانهای را در اختیار سازندگان مسکن قرار میدهد تا از آن برای افزایش هرچه بیشتر قیمت مسکن بهره بگیرند.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد اظهارکرد: محصولات فولادی که در ساختمانسازی کاربرد دارند، تولید داخل هستند. با توجه به وجود ظرفیتهای متعددی که صنایع فولادی کشور ما در اختیار دارند؛ قیمت تمام شده این محصولات در مقایسه با تولیدات مشابه در سایر کشورها به مراتب پایینتر است. توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که تولید آهن و فولاد نهتنها کفاف نیاز کشور را میدهد، بلکه مازاد نیاز هم داریم. درنتیجه برای تامین این محصولات ارزبری وجود ندارد. چنانچه ساختوساز افزایش یابد، همچنان تولیدات داخلی پاسخگوی نیاز کشور خواهد بود.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد در ادامه افزود: فولاد یکی از مصالح اصلی در ساختوساز بهشمار میرود. درواقع، قیمت آهن آلات سهم مهمی از قیمت تمام شده یک ساختمان را به خود اختصاص میدهد. با این وجود، در طول چند سال گذشته قیمت ساختمان تحتتاثیر قیمت محصولات فولادی یا سایر مصالح افزایش نیافته است، چراکه این رشد به مراتب بیشتر از قیمت تمام شده یک ساختمان است و باید آن را حبابی کاذب دانست. در کشور ما به مسکن مانند کالایی سرمایهای نگاه میشود و درواقع قیمت آن براساس مصرف و تقاضای واقعی نیست. رستگار افزود: البته در ۲ ماه گذشته قیمت نهادههای ساختوساز مانند محصولات فولادی و آهنآلات افزایش یافته است، اما این رشد با افزایش قیمت مسکن قابل مقایسه نیست. توجه به این نکته ضروری است که جو روانی حاکم بر کشور و انتظار برای رشد قیمتها و افزایش تورم نیز نقشی اساسی در رشد قیمت مسکن دارد. بنابراین افراد در تلاش هستند پول نقد خود را به مسکن تبدیل کنند و تقاضایی کاذب برای آن ایجاد میشود. وی افزود: در امسال و بهویژه اردیبهشت ماه، قیمت محصولات فولادی ساختمانی نوساناتی داشت و افزایش یافت. اما با این وجود رشد قیمت مسکن را نمیتوان به این موضوع نسبت داد. بهعلاوه آنکه گرانی محصولات فولادی را نیز میتوان تابعی از رشد سایر قیمتها و مصالح ساختمانی عنوان کرد. درواقع قیمت فولاد از سایر دادههای بازار پیروی میکند. درحالحاضر، منطقی بر گرانیها حاکم نیست و فولاد نیز از این قضیه مستثنا نیست. رستگار افزود: تولیدکنندگان و توزیعکنندگان محصولات فولادی در کشور نیازمند آرامش هستند. مطلوبترین خواسته ما ایجاد شرایط پایدار است. چنانچه شرایط بهگونهای رقم بخورد که در وضعیت پایدار همه فعالان این زنجیره سودی منطقی کسب کنند، همه ذینفعان از آن استقبال میکنند. در این میان، تغییر مداوم قوانین و نبود ثبات را باید از عوامل اصلی رشد قیمتها دانست.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تصریح کرد: همکاران ما در اتحادیه آمادگی دارند تا کنترل بازار آهنآلات و قیمتها را بر عهده بگیرند. این هدف فقط در شرایطی محقق میشود که توزیع آهن و فولاد از مسیر اتحادیه انجام شود. اما متاسفانه گاهی شاهد آن هستیم که این توزیع در اختیار افرادی خاص قرار میگیرد و کنترل بازار را از دست ما خارج میکند. درواقع با آنکه نظام توزیع در کشور وجود دارد، اما اجرایی نمیشود.
کریم رحیمی، مدیرعامل شرکت فولاد ناب تبریز اظهارکرد: قیمت محصولات فولادی ساختمانی مورد استفاده در صنعت ساختوساز، تاثیر اساسی بر قیمت مسکن ندارد. درواقع نباید دلایل نوسان قیمت مسکن را از این بعد مورد توجه قرار داد، چراکه پارامترهای کلان اقتصادی اثرگذاری بسیار بیشتری بر نرخ خرید و فروش مسکن دارند؛ یعنی قیمت خرید و فروش مسکن در اولویتهای بعدی قرار دارد. محصولات ساختمانی بسیار متفاوتی در ساخت مسکن کاربرد دارند و تغییرات قیمت فولاد بهتنهایی آنقدرها هم اثرگذار نیست.
رحیمی تاکید کرد: البته در یک ماه گذشته، قیمت محصولات فولادی ساختمانی افزایش یافته است، اما رشد قیمت مسکن را نباید متاثر از افزایش قیمت آهنآلات بدانیم. در عین حال باید تاکید کرد رشد قیمت محصولات فولادی ساختمانی نیز تحتتاثیر رشد قیمت مواد اولیه آن است. درصد قابلتوجهی از هزینه واحدهای نورد به تامین مواد اولیه تولید باز میگردد. وقتی قیمت مواد اولیه افزایش مییابد ما هم چارهای جز رشد قیمت نداریم. مدیرعامل شرکت فولاد ناب تبریز افزود: حضور دلالان نیز تاثیر بسزایی در رشد قیمت محصولات فولادی ساختمانی در بازار داشته و البته این پدیده در کشور ما به مراتب گسترش یافته است. یعنی عدهای به قصد دلالی و کسب سود به خرید و فروش محصولات مختلف روی میآورند. در گذشته بازار خرید و فروش ارز، طلا، مسکن و خودرو گرم بود. حال در این بیثباتیهای اقتصادی خرید و فروش آهنآلات نیز به مقصد دلالان تبدیل شده است. سفته بازی در این بازار به روالی عادی تبدیل شده و زمینه رشد بیش از اندازه قیمتها را فراهم میکند.
رحیمی در پاسخ به سوالی مبنی بر پیشبینی آینده بازار آهنآلات ساختمانی گفت: چنانچه شرایط به همین منوال باقی بماند، احتمال رشد قیمت محصولات فولادی وجود دارد. این افزایش قیمت به ضرر تولیدکننده و خریداران نهایی است. تولیدکنندگان شرایط ثبات قیمتی را ترجیح میدهد، چراکه سهم قابلتوجهی از بازار را از آن خود میکنند. زمانی که مشتری یا سازنده با رشد قیمت روبهرو میشود، فعالیت خود را با تردید و آهستگی جلو میبرد؛ یعنی تردید نسبت به آینده بازار، روند فعالیت را کند میکند. این موضوع تاثیر مستقیمی بر میزان تولید و مصرف محصولات فولادی دارد. درواقع تنها برنده این شرایط دلالان و سفتهبازان هستند.