به گزارش می متالز، ماجرای اعتراض برخی از مردم منطقه «برخوردار» در شهرستان دلفان به دلیل فعالیت یک واحد شن و ماسه و مشکلاتی که این واحد برای اهالی این منطقه به وجود آورده موجب شد تا موضوع را از طریق دستگاههای متولی در این رابطه جویا شویم.
وارد شدن خسارت به مزارع کشاورزی مردم به دلیل عبور و مرور متعدد خودروهای سنگین معدن شن و ماسه مستقر در منطقه «برخوردار»، ایجاد آلودگی صوتی و آلودگی زیست محیطی برای مردم و… از جمله مسائلی است که منجر به اعتراض اهالی این منطقه شده است.
اهالی «برخوردار» طی روزهای اخیر با تجمع خود نسبت به فعالیت این معدن شن و ماسه اعتراض کرده و خواستار پیگیری نهادهای مسوول شده اند.
محمدرضا صفی خانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه واحدهای شن و ماسه کوهی که برای فعالیت مجوز گرفتهاند استعلامات خود را از منابع طبیعی، محیط زیست، فرمانداری و… اخذ میکنند، اظهار داشت: تا این استعلامات کسب نشود جواز کشف و پروانه بهره برداری به آنها داده نمیشود.
وی با بیان اینکه حتی دو بار این استعلامات انجام میشود، عنوان کرد: این واحدها در هنگام گرفتن پروانه اکتشاف و پروانه بهره برداری استعلام میگیرند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر اینکه تا این استعلامات اخذ نشود، شرایط و مسائل منابع طبیعی و زیست محیطی را لحاظ نکنند به هیچ عنوان مجوز به آنها داده نمیشود، بیان داشت: از مشکلات مربوط به این واحد شن و ماسه روستای «برخوردار» نیز من زیاد اطلاع خاصی ندارم و فرمانداری و شورای تأمین تأمین شهرستان باید تشخیص بدهند که چه اتفاقی رخ داده است.
صفی خانی در ادامه با تاکید بر اینکه اما به لحاظ فعالیت و پروانه، تمام شرایطی را که باید داشته باشد و استعلامات لازم را اخذ کردهایم و بر اساس این استعلامات برای این واحد شن و ماسه آن زمان پروانه صادر کردهایم، بیان داشت: مردم هم اگر بابت آلودگی و مشکلات این واحد بحثی دارند میتوانند از مراجع قانونی اقدام کنند.
وی با بیان اینکه اگر مردم در این رابطه اعتراضی دارند باید اعتراض خود را به سازمان محیط زیست اعلام کنند و به طور قطع کارشناسان این سازمان نیز بررسی خواهند کرد و اگر مشکل زیست محیطی داشته باشد قطعاً برخورد خواهند کرد، افزود: به گونهای نیست که اغماض و کوتاهی صورت گیرد و اگر واقعاً مردم منطقه اعتراض دارند به محیط زیست مراجعه کنند و کارشناسان نیز در این رابطه بررسی خواهند کرد و برخورد قانونی را هم لحاظ میکنند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه برای فعالیت واحدهای شن و ماسه مجوزهای چند گانه داریم که باید اخذ شوند، تصریح کرد: برای فعالیت این واحدها باید از امور اراضی، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و همچنین محیط زیست باید مجوز و استعلام اخذ شود.
صفی خانی با اشاره به اینکه تمام صنایع استان دائماً چک و بررسی میشوند و خیلی از صنایع ما به سامانه آنلاین محیط زیست متصل هستند، افزود: صنایع آلاینده استان بر اساس استانداردهای محیط زیست به صورت آنلاین بررسی میشوند و هر وقت میزان آلایندگی آنها افزایش پیدا کند بلافاصله مورد برخورد قرار میگیرند.
مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیط زیست لرستان نیز با بیان اینکه من هم این موضوع را از رسانهها شنیدهام، اظهار داشت: متولی معادن شن و ماسه سازمان صنعت، معدن و تجارت است و متولی معادن شن و ماسه رودخانهای نیز آب منطقهای است.
وی با بیان اینکه به طور معمول برای فعالیت واحدهای شن و ماسه خارج از مناطق حفاظت شده، از محیط زیست استعلام اخذ نمیکنند و میتوانند استعلام نگیرند، بیان داشت: به همین دلیل ما دخالتی در صدور مجوز این واحدها نداشتهایم و کار خاصی نمیتوانیم انجام دهیم.
مدیرکل محیط زیست لرستان با تاکید بر اینکه سازمان صنعت، معدن و تجارت باید در این رابطه پاسخگو باشد و اعلام کنند که علت اعتراض مردم چه چیزی است، افزود: به دلیل اینکه ما در صدور مجوز دخالتی نداشتهایم نمیتوانیم ورود پیدا کنیم.
فتحی بیرانوند با بیان اینکه برای فعالیت این واحدهای شن و ماسه چه در داخل و چه خارج از مناطق حفاظت شده باید از محیط زیست استعلام بگیرند، ادامه داد: اما متأسفانه وزارت صنعت، معدن و تجارت از قبل بخشنامههایی داده و با توجه به سخت گیری های محیط زیست استعلامی در این رابطه اخذ نشده و ما هم زیاد در جریان این موضوع نیستیم.
وی با بیان اینکه برای بررسی موضوع آلودگیها از سوی محیط زیست باید یک سری شاکی بخش خصوصی و دولتی داشته باشیم که ما ورود پیدا کنیم، افزود: فعلاً در این رابطه شکایت خاصی برای ما نیامده که ورود پیدا کنیم، چون این واحد تا کنون شاکی خاصی نداشته و ما گزارش خاصی نداشتهایم تا کنون ورود به این موضوع نداشتهایم، اگر کسی هست که شکایت کند ما بررسی میکنیم و اگر ۱۰۰ درصد بحث آلودگی آن محرز شود ما برخورد خواهیم کرد.
مدیرکل محیط زیست لرستان، بیان داشت: یک زمانی آلودگی محرز هست به دلیل اینکه دستگاه حاکمیتی هستیم ورود پیدا میکنیم اما در این رابطه گزارش خاصی را نداشتهایم، ما نظارتها را داریم و باید در حوزه شهرستان هم بپرسم که آیا گزارشی در این رابطه داشتهایم یا نه و اگر بررسیها نشان داد که آلودگی داشتهایم به عنوان نماینده حاکمیت و دستگاه نظارتی ورود پیدا میکنیم.
حشمت الله بهمنی فرماندار دلفان نیز در این رابطه با تاکید بر اینکه این کارخانه که مورد اعتراض مردم است دارای مجوز قانونی بوده و بر اساس قانون و شرح وظایفی که داریم ما باید از همه دفاع کنیم، اظهار داشت: ما باید هم از سرمایه گذار و هم از مردم دفاع کنیم.
وی با بیان اینکه عدهای از مردم معتقد هستند که از جاده دسترسی این کارخانه آسیب دیدهاند، گفت: این عده معتقد هستند که کشت، کشاورزی و زمین آنها در کنار این جاده آسیب دیده است.
فرماندار دلفان با تاکید بر اینکه ما هم از مردم دعوت کردیم و برای آنها جلسه برگزار کردیم، گفت: در این جلسه مقرر شد که از طریق مجاری قانونی پیگیری کنند که متأسفانه برخی یک سری اجتماعاتی تشکیل دادند و افرادی در این رابطه ورود پیدا کردند که اصلاً ساکن «برخوردار» نیستند، در این منطقه زمین و منافعی ندارند و اوضاع را متشنج کردند.
بهمنی با بیان اینکه خوشبختانه ما نگذاشتیم که شرایط بد شود، بیان داشت: مردم منطقه «برخوردار» از مردم ولایی استان لرستان هستند، رزمندگان، شهدا و علمای زیادی دارند و برای مردم این منطقه احترام خاصی قائل هستیم و اجازه هم نخواهیم داد که حق مردم به هیچ وجه پایمال شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر با بزرگان این منطقه در حال صحبت و رایزنی هستیم، عنوان کرد: اگر مردم هم به دستگاه قضائی اعتماد دارند موضوع را از این طریق و مجاری قانونی پیگیری کنند.
فرماندار دلفان، تاکید کرد: ما هم قول میدهیم که در حداقل زمان مشکلات آنها را پیگیری و رفع کنیم.