تاریخ: ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۱:۳۰
بازدید: ۳۶۲
کد خبر: ۱۲۱۳۴۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
روز شمار سومین همایش صنایع غیرآهنی

فرصت‌ها و تهدیدهای صنعت آلومینیوم

می متالز - آلومینیوم با توجه به کاربردهای فراوان آن در صنایع مختلف، همواره مورد توجه سیاست‌گذاران اقتصادی در ایران و جهان قرار گرفته و جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد و صنعت به خود اختصاص داده است. کارشناسان و فعالان صنعت آلومینیوم تلاش دارند با تجزیه و تحلیل همه‌جانبه وضعیت گذشته و حال صنعت آلومینیوم و مواد اولیه اصلی آن یعنی آلومینا و بوکسیت، به یک جمع‌بندی منطقی از آینده این صنعت در ایران و جهان دست یابند. جایگاه استراتژیک صنعت آلومینیوم باعث شده بسیاری از کشورهای دنیا چالش‌ها و گلوگاه‌های توسعه این صنعت را زیر ذره‌بین قرار دهند.
فرصت‌ها و تهدیدهای صنعت آلومینیوم

به گزارش می متالز، صنعت آلومینیوم ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و این روزها با برخی چالش‌ها روبه‌رو است. این موضوع بهانه‌ای شد تا در جلسه هم‌اندیشی «سومین همایش چشم‌انداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری‌های وابسته با نگاهی به تولید و بازار» عمده‌ترین مشکلات این صنعت استراتژیک مورد بررسی قرار گیرد. فعالان حاضر در این جلسه از تمام متولیان، سیاست‌گذاران و صاحبان زنجیره تولید آلومینیوم کشور درخواست کردند تا با حضور در سومین همایش‌ صنایع غیرآهنی «دنیای‌اقتصاد» به تصویری روشن از وضعیت آلومینیوم دست یابند تا اهداف توسعه‌ای مشخص و در جهت آن گام‌هایی برداشته شود. هوشنگ گودرزی، رئیس سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در این جلسه با اشاره به اینکه در سمت عرضه آلومینیوم مشکلاتی وجود دارد گفت: عرضه آلومینیوم در صنایع مختلف متوازن نیست؛ چرا باید سهمیه آلومینیوم خودروسازها به‌گونه‌ای باشد که سایر صنایع با کمبود مواجه شوند. از دیدگاه من باید در این روش بازنگری صورت بگیرد و ارز مورد نیاز صنایع بالادستی آلومینیوم تامین شود، در غیر این‌صورت عملا بازار آلومینیوم با مشکلات زیادی به‌خصوص در صنایع پایین‌دستی مواجه خواهد شد. به گفته گودرزی این صنعت هم‌اکنون با بحران‌هایی روبه‌روست. به‌طور مثال در طول هفته‌های گذشته عرضه مهندسی شده‌ای رخ داد که باعث شد میزان عرضه به شدت کاهش یابد. به اعتقاد او این موضوع باعث شده به شدت بازار داخلی متشنج و غیرمتعادل شود. گودرزی ادامه داد: بحث دیگری که با آلومینیوم جنوب سالکو و ایمیدرو مطرح شد این بود که سیاست‌گذاری‌ها با بررسی و اظهارنظر متخصصان تعیین نمی‌شود و از طرف دیگر بسیاری از تصمیمات کاملا دستوری است. به اعتقاد گودرزی، سیاست‌گذاری‌ها را افرادی انجام می‌دهند که تخصص و شناخت کافی برای ایجاد سیاست‌گذاری‌ها و صدور دستورالعمل‌ها ندارند و متاسفانه گوش شنوایی هم برای مدیران این صنعت وجود ندارد.

گودرزی در بخش دیگری از اظهارات خود به این موضوع اشاره کرد که چرا امروز در تحریم‌ها آلومینیوم هدف قرار گرفته شده است و چرا به آلیاژهای خاص اشاره می‌شود؟ به گفته او تمام آلیاژها در داخل کشور قابل تولید هستند مشروط بر اینکه مواد اولیه آنها در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد. او افزود: تحریم‌ها باعث شده شرکت‌های بزرگ دنیا حاضر نباشند به‌صورت روتین یک قرارداد با ایران داشته باشند. در نتیجه همیشه پای یک واسطه در میان است. چینی‌ها با سرمایه‌گذاری‌هایی که روی صنعت آلومینیوم کرده‌اند، ۵۳ درصد تولید آلومینیوم در دنیا را انجام می‌دهند. این رقم بسیار بالاست بنابراین مثل این می‌ماند که ما به سرچشمه اصلی وصل شویم.

در ادامه این جلسه علی عبدالله‌نژاد، مدیرعامل مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) تاکید کرد به‌رغم مشکلاتی که در اقتصاد کشور وجود دارد، اما جای تقدیر دارد که تولید آلومینیوم همچنان به نحو مطلوب در کشور انجام می‌شود. او افزود: گلایه‌هایی که تولیدکنندگان مطرح می‌کنند کاملا بجاست اما رقم دقیق مصرف داخل هم باید مشخص شود. براساس شنیده‌ها حدود ۱۸۰ هزار تن مصرف داخل است. او با اشاره به اینکه این صنعت ابتدا تاسیس شده تا نیاز داخل را تامین کند، اظهار کرد: ما نیامده‌ایم که تولیدکننده باشیم که منافع خارج از مرزها را تامین کنیم، ما تولید فلز آلومینیوم را انجام می‌دهیم نخست با هدف اینکه نیازهای داخل را تامین کنیم و پس از تامین نیازهای داخل، صادرات محصول مورد توجه قرار می‌گیرد. هدف ما در سالکو همین است و سیاست وزارتخانه هم همین است. عبدالله‌نژاد همچنین گفت: درست است که ممکن است به اهداف سند چشم‌انداز آلومینیوم نرسیم، اما شاید در آینده اتفاقاتی بیفتد که طرح‌های توسعه‌ای حداقل در بخش خود آلومینیوم و صنایع بالادست و پایین‌دست ایجاد شود. در این میان وظیفه دولت حمایت از صنایع پایین‌دست است. واقعیت این است که دولت از صنایع بالادست تاکنون حمایت کرده است.

عبدالله‌نژاد در ادامه درمورد همایش صنایع غیرآهنی گفت: درمورد همایشی که هر ساله گروه «دنیای اقتصاد» به زحمت می‌افتد و تمام دلسوزان و دست‌اندرکاران را دعوت می‌کند تا چالش‌های روز مورد توجه قرار گیرند، پیشنهاد مشخص این است که در همایش امسال مشکلات و چالش‌ها بیشتر مورد توجه قرار گیرند. او افزود: در نتیجه راهکارهایی ارائه و سناریوهای مختلفی از طرف تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مطرح می‌شود تا منافع دو طرف در نظر گرفته شود. به این معنا که پایین‌دست و بالادست تنها خودشان را نبینند. بخش خصوصی پیشنهاد‌های خوبی دارد و اعتقاد دارم در همایشی مانند «دنیای‌اقتصاد» همه صاحبان صنعت و متولیان جمع شوند تا ما تصمیم‌سازی کنیم و تصمیم‌گیران، تصمیم‌گیری کنند. بنابراین پیشنهاد این است که تمام صنوفی که در این صنعت تلاش می‌کنند پیشنهادهای مشخص ارائه و از فعالان می‌خواهیم که با حضور خود در این همایش برای بهتر حل کردن مشکلات گام بردارند. آزاد، معاون برنامه‌ریزی سالکو هم در این نشست حضور داشت. او با اشاره به برخی محورهای مورد توجه فعالان صنعت آلومینیوم پیشنهاد داد از افراد خبره در بسیاری از بخش‌ها استفاده شود و در بخش تامین مواد اولیه موضوع آلومینا و بوکسیت نیز در بحث‌های کارشناسی گنجانده شود.

بر اساس این گزارش، سومین همایش چشم‌انداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری‌های وابسته با نگاهی به تولید و بازار در هشت محور «جهش تولید، توسعه پایدار و متوازن و حذف موانع پیش‌رو»، «اکتشافات و فعالیت‌های اکتشافی مدرن ضامن حیات و پویایی معادن»، «معادن کوچک و متوسط، احیا و سرمایه‌گذاری»، «بومی‌‌سازی، استفاده از ظرفیت‌‌های ساخت داخل و توسعه فناوری، استارت‌آپ‌‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان»، «ارزیابی سهم صنایع فلزات غیر‌آهنی در تولید ناخالص ملی، تکمیل زنجیره تولید و لزوم کاهش ریسک سرمایه‌‌گذاری»، «تحولات اقتصاد جهانی و بازار صنایع غیرآهنی، ارزآوری و تحریم‌ها»، «مسوولیت‌‌های اجتماعی شرکت‌های معدنی و صنعتی» و «کرونا، پساکرونا و بازار فلزات غیرآهنی» برگزار خواهد شد. علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این همایش می‌توانند با شماره تلفن‌های ۶-۴۲۷۱۰۱۸۰تماس بگیرند یا به وب‌سایت events.den.ir مراجعه کنند.

عناوین برگزیده