تاریخ: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۴۸
بازدید: ۱۶۱
کد خبر: ۱۲۳۹۷۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد:

چند عامل ریزش شاخص/ انتقاد از سازمان بورس/ پیش بینی بازگشت تعادل

می متالز - کارشناس بازارسرمایه با اعلام عوامل متعدد ریزش شاخص در روزهای اخیر و انتقاد از اظهارات مبهم رئیس بانک مرکزی و عدم توقف نمادها با ریزش ۲۰درصدی از بازگشت تعادل به بازار خبر داد.
چند عامل ریزش شاخص/ انتقاد از سازمان بورس/ پیش بینی بازگشت تعادل

به گزارش می متالز، جلال روحی درباره علت ریزش‌های اخیر بورس در هفته گذشته و ابتدای هفته جاری گفت: در یک ماه اخیر شاخص از نظر تکنیکال رشد داشت و به اَبَرکانال ۲ میلیون واحد رسید که از نظر فعالان بازار سرمایه یک رقم دارای مقاومت روانی است. بخصوص که شاخص کل تا ۲ میلیون و ۸۰ هزار واحد افزایش یافت اما نتوانست در این قله تثبیت شود.

وی با اشاره به اینکه اندیکاتورهای شاخص نیز اشباع شده بود، افزود: با این حال بازار برای برخی بخصوص افرادی که در قیمت‌های پایین سهام خریداری کرده بودند سودده است. مگر آنهایی که در قله خرید کرده بودند. علت بالا بودن شاخص در یکی دو ماه اخیر، استقبال از خرید سهام نمادهای فولادی، پالایشگاهی و خودرویی بود از ابتدای مرداد عملاً بسیاری از شرکت‌های کوچک و نمادهای غیرشاخص ساز روند اصلاح جزئی را آغاز کرده بودند و حتی در برخی موارد اصلاح قیمت‌ها به ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت واقعی ارزش سهام، انجام شد اما از آنجایی که در سایه رشد شاخص کل بورس قرار داشتند این ریزش‌ها دیده نمی‌شد.

ماجرای عجیب دارا دوم از جمله دلایل ریزش شاخص

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به رشد نمادهایی که قرار است در صندوق‌های دارا دوم و سوم عرضه شوند، عنوان کرد: با لغو عرضه این دو صندوق ETF و ناهماهنگی دو وزارتخانه اقتصاد و نفت شاهد افت بازار بودیم. این در حالی است که عرضه صندوق‌های دارا دوم و سوم مصوبه هیات وزیران را دارند و لازم‌الاجرا هستند. نهایتاً قرار شد صندوق دارا دوم اوایل شهریور عرضه شود اما به دلیل آنکه بورس ذاتاً ریسک پذیر است و ناهماهنگی عرضه عمومی سبب سلب اعتماد عمومی شد و از سوی دیگر بازار نیز برای اصلاح قیمت‌ها نیاز به بهانه داشت، لغو عرضه دارا دوم سبب سقوط بازار شد.

روحی تاکید کرد: در چند ماه اخیر رشد روزانه ۴۰ تا ۵۰ هزار واحدی بورس به یک مطالبه و عادت روتین تبدیل شده بود و سرمایه گذاران به سقوط ۸۰ تا ۹۰ هزار واحدی در یک روز عادت نداشتند. این در حالی است که در سال ۹۶ شاخص کل بورس ۹۰ هزار واحد بود که به این معنی است که میزان سقوط یک روزه شاخص کل در بازار فعلی معادل شاخص کل در سال ۹۶ است.

کاهش ارزش اعتباری کارگزاری‌ها مانع ورود نقدینگی بیشتر

وی با تاکید بر اینکه ریزش‌های اخیر سبب شد تا بازار کمی از حالت تعادل خارج شود به موضوع کاهش ارزش اعتبار کارگزاری‌ها از ۱۵ به ۱۰ درصد اشاره و گفت: نباید زمانی که نیاز به ورود نقدینگی داشتیم، سازمان بورس ارزش اعتبار کارگزاری‌ها را کاهش می‌داد چون سرمایه گذاران کمتر می‌توانند از اعتبار برای خریدهای غیرنقدی استفاده کنند.

شایعه سود ۲۲ درصدی سپرده‌های بانکی به ریزش شاخص دامن زد

فعال بازار سرمایه درخصوص شایعه افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی به ۲۲ درصد توضیح داد: یکی از اشتباهات رئیس بانک مرکزی عدم شفافیت فحوای کلام درخصوص برنامه‌های آتی در یادداشت اینستاگرامی اخیر بود. وی اشاره کرد نرخ سود سپرده بانک‌ها نزد بانک مرکزی یک درصد افزایش خواهد یافت و این سبب شد برخی برداشت کنند شبکه بانکی می‌تواند تا ۲۲ درصد به سپرده‌های مردم سود بدهد و یکی از دلایل ریزش دو روز اخیر بورس این بود در حالی که باید بطور شفاف نرخ سود را اعلام می‌کرد.

بازار داغ اوراق سلف نفتی و نقش در التهاب بازار

روحی از دیگر دلایل ریزش‌های روزهای اخیر بورس موضوع انتشار اوراق سلف نفتی را عنوان کرد و گفت: اگر چه امروز اعلام شد عرضه این اوراق فعلاً متوقف شده اما انتشار اخبار در خصوص عرضه اوراق سلف در ریزش بازار تأثیرگذار بود بطور کلی این عوامل دست به دست هم دادند تا بازار اصلاح شود.

نهاد ناظر بازار باید معاملات با ریزش ۲۰ درصدی را متوقف می‌کرد

وی درباره نقشی که سازمان بورس می‌توانست در جلوگیری از ریزش شاخص داشته باشد، افزود: متأسفانه نهاد ناظر بازار در زمانی که برخی نمادها بین ۱۰ تا ۲۰ درصد رشد منفی داشتند معاملات را متوقف نکرد. در حالی که چند روز اخیر بسیاری از معاملات مشمول مصوبه هیات مدیره سازمان بورس مبنی بر لزوم توقف معاملات در زمانی که کاهش ۲۰ درصدی ارزش نمادها رخ می‌دهد، بودند.

اشتباه عجیب کارگزاری‌ها در عرضه سنگین سهام عدالت استانی

کارشناس بازار سرمایه درباره دیگر عوامل مسبب افت شاخص به موضوع آزادسازی سهام عدالت اشاره کرد و توضیح داد: چهارشنبه هفته گذشته برخی شرکت‌های سهام عدالت استانی در بورس عرضه و فروش آنها به کارگزاری‌ها واگذار شد. کارگزاری‌ها نیز متأسفانه آداب معاملات بازار را رعایت نکردند و عرضه سهام نمادهای شاخص ساز که در زیرمجموعه سهام‌های عدالت قرار داشت سبب اصلاح قیمت‌ها شد و صف فروش گسترده‌ای برای این نمادها را شاهد بودیم. به گونه‌ای که در ابتدای روز چهارشنبه برخی نمادها بخصوص نمادهای خودرویی که صف خرید داشتند با اقدام این کارگزاری‌ها ناگهان به صف فروش سنگین تبدیل شدند.

داستان تکراری اختلال در هسته معاملات

روحی موضوع اختلال هسته معاملات را نیز مطرح کرد و ادامه داد: به دلیل اختلال‌های پی در پی هسته معاملات کمتر شاهد معامله‌های روان و معمول هستیم و سفارش گیری ها با تأخیر انجام می‌شود در نتیجه هنگام خرید، سقف قیمت و هنگام فروش کف قیمت در سامانه درج می‌شود. نتیجه آنکه برای یک نماد هم کف قیمت و هم سقف قیمتی خورده می‌شود. لذا تعادل معاملات به هم خورده و عملاً رقابت خریداران و فروشندگان سهام دچار مشکل می‌شود.

آغاز خیزش مجدد بورس از دوشنبه ۲۷ مرداد

وی تاکید کرد: با حمایت‌هایی که دیروز اعلام شد، قرار است بار دیگر شاهد رشد شاخص و کاهش فشار عرضه از آغاز معاملات امروز باشیم و تا آخر این هفته بازار بار دیگر به تعادل باز خواهد گشت هر چند که خروج پول واقعی در چند روزی که ریزش رخ داد حدود ۲ هزار میلیارد تومان بود که رقم چندان بالایی در مقایسه با کل معاملات بورس محسوب نمی‌شود. پیش بینی می‌شود با توجه به لغو عرضه اوراق سلف نفتی، بازار از هیجان خارج شده و شاهد تعادل باشیم. همچنین تجدید ارزیابی شرکت‌های بزرگ که قرار است در شهریور انجام شود نیز می‌تواند در ادامه رشد بازار اثرگذار باشد. اعلام کاهش قیمت خوراک شرکت‌های پالایشی و پتروشیمی‌ها نیز خبر خوبی برای بازار است چون سوددهی بیشتر پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها را در نتیجه بهبود صورت مالی این شرکت‌ها در پی خواهد داشت.

منبع: بورس پرس
عناوین برگزیده