تاریخ: ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۲:۳۰
بازدید: ۳۰۱
کد خبر: ۱۲۴۸۱
سرویس خبر : آهن و فولاد
بررسی تولید و مصرف فولاد خام ایران

افزایش تولید فولاد در ایران با وجود کاهش مصرف ظاهری

می متالز - صنایع فولاد یکی از صنایع زیر بنایی است که اهمیت آن را می‌توان در ابعاد مختلف جستجو کرد. مصرف فولاد رابطه مستقیمی با درجه توسعه اقتصادی هر کشور دارد و برای کشورهای در حال رشد یکی از شاخص‌های مهم توسعه اقتصادی محسوب می‌شود. در این گزارش میزان تولید و مصرف ظاهری فولاد خام ایران بررسی می‌شود تا روند مصرف این کالای با ارزش در طی 10 سال اخیر در ایران مشخص شود.
افزایش تولید فولاد در ایران با وجود کاهش مصرف ظاهری

به گزارش می متالز، تاریخ نشان می‌دهد که بخش زیادی از توسعه‌ اروپای غربی، ژاپن و آمریکا، مدیون توسعه‌ صنایع و محصولات فولادی این مناطق بوده است. از مهم‌ترین دلایل اهمیت صنعت فولاد می‌توان به ویژگی‌های مکانیکی و فیزیکی و همچنین کاربرد آن در ابعاد مختلف اشاره کرد. آهن از گسترده‌ترین عناصر موجود در طبیعت است که از جمله ویژگی‌های این عنصر  می‌توان به شکل‌پذیری، استحکام تسلیم، استحکام کششی بالا و هدایت گرمایی خوب آن اشاره کرد. این ویژگی‌ها آهن را به مهمترین ماده ساختمانی و مهندسی در جهان تبدیل کرده و عامل کاربرد فراوان فولاد در بخش صنایع زیر ساختی است.

مصرف فولاد رابطه مستقیمی با درجه توسعه اقتصادی هر کشور دارد و در کشورهای در حال رشد یکی از شاخص‌های مهم توسعه اقتصادی محسوب می‌شود به‌طوری که در مراحل اولیه رشد و جهش اقتصادی، نرخ رشد مصرف فولاد نیز شدت افزایش می‌یابد، به عبارت دیگر در فرآیند توسعه اقتصادی، حجم عظیم سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی و زیر ساخت‌های صنعتی در ابتدای دوره، به‌طور طبیعی تقاضای فولاد را بالا می‌برد و توسعه تکنولوژی در مراحل بعدی، زمینه سرمایه‌گذاری در صنایع حساس را متنوع می‌کند و به تدریج الزامات اقتصادی، تکنولوژیک و رفاهی یک جامعه افزایش یافته و استفاده از منابع و مواد اولیه حجیم را کاهش می‌دهد.

همان‌گونه که در نمودار شماره 1 دیده می‌شود، تولید فولاد خام در ایران در طی 10 سال اخیر همواره روند صعودی داشته و با سرعت قابل قبولی رشد کرده است و از حدود 10 میلیون تن در سال 1386 به 18.5 میلیون تن در سال 1395 رسیده است.

مصرف ظاهری فولاد خام از تأثیر تراز تجاری صادرات فولاد خام بر میزان تولید محاسبه می‌شود. مصرف ظاهری بیانگر این است که در سال‌های اخیر با روند مثبت صادرات فولاد خام مصرف ظاهری آن در ایران کاسته شده است. به عبارت دیگر می‌توان گفت؛ میزان واردات فولاد خام در سال 1386 حدود 4 میلیون تن بوده که این مقدار در سال 1395 به حدود 181 هزار تن کاهش یافته است. در مقابل میزان صادرات در این بازه از حدود یک میلیون تن به بیش از 4 میلیون تن افزایش پیدا کرد و میزان تولید نیز افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است. 

فاصله تولید و مصرف از سال 1386 تا 1391 قابل توجه بوده است به‌طوری که میزان تولید حدود 10 میلیون تن و مصرف 20 میلیون تن بود، اما این فاصله طی سال‌های بعد کاهش پیدا کرد و در سال 1390 فاصله مصرف و تولید به حدود 5 میلیون تن رسید.

با  بهره‌برداری از طرح‌های تولید فولاد خام بعد از سال 1392، تولید از میزان مصرف فولاد در ایران پیشی گرفت و ایران در مسیر صادرات گام برداشت به‌طوری که طی سال 1395 تولید فولاد خام حدود 18.5 میلیون تن و مصرف آن حدود 14.5 میلیون تن بود.

عناوین برگزیده