به گزارش می متالز، در طی یک سال گذشته، بحث جهش تولید به دلیل وضعیت کرونایی کشور، کمی به حاشیه رفته است. البته با توجه به منویات مقام معظم رهبری، دستگاههای اجرایی و صنایع باید گزارشی از اقدامات خود در این راستا اعلام کنند. در هفته اخیر، انجمن فولادسازان دنیا، با اعلام گزارشی از سال ۲۰۲۰، اعلام کرد که فولاد ایران با وجود شرایط کرونایی و کاهش تولید جهانی رشد داشته است.
در همین راستا به سراغ اللهوردی دهقانی نماینده کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی رفته و در رابطه با جهش تولید و صنعت فولاد به گفتگو پرداخته شد.
دهقانی در ابتدا با اشاره به میزان کم بودجه عمرانی در لایحه بودجه ۱۴۰۰، از دولت گلایه کرد و گفت: «کشور در سال جهش تولید با کاهش بودجه عمرانی نسبت به کل مصارف روبرو است. در بودجه امسال چیزی حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد از اعتبارات مصرفی، برای پروژههای عمرانی در نظر گرفته شده است. حجم عظیم درآمدهای بودجهای دولت برای مصارف عمومی و حقوق کارکنان دولت در نظر گرفته شده است و با این ۱۲ درصد عملا نمیشود جهشی در تولید را انتظار داشت. با این وضعیت بودجه نیز سال آینده دولت با کسری بودجه روبروست و اولین جایی که منابع برای آن تخصیص نمییابد، همان بودجههای عمرانی است؛ لذا در لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای جهش تولید، اعتبار آنچنانی یا در واقع برنامهی خاصی مشاهده نمیشود.»
نماینده مردم ورزقان در رابطه با جهش تولید در صنایع مختلف کشور به خصوص صنعت فولاد در سال جاری افزود: «در رابطه با جهش تولید صنایع، خوب عمل نکرده است. درست است که نزدیک به دو برابر مصرف داخلی کشور، فولاد تولید میشود، اما وقتی پروژههای عمرانی وجود نداشته باشد، صنعت فولاد نیز رونقی نخواهند یافت. مصرف عمده فولاد در داخل زمانی مصرف میشود که ما بودجه عمرانی خوبی داشته باشیم. باید در فروش داخلی شفافیت بیشتری ایجاد شود، فقط تولیدکنندگان شمس، حدود ۷۲ هزار میلیارد تومان در ۵ ماه اول سال سود کردند که دو برابر بودجهی عمرانی کشور است. مشکلاتی در عرضه فولاد وجود دارد، اما به هر حال با مرکز پژوهشها به این نتیجه رسیدیم که یک قانونی آماده شود که محصولات فولادی اول در هر مقطعی که تولید میشود، فروش این محصولات فقط از طریق بورس انجام بگیرد و خرید دیگران هم از طریق بورس انجام گیرد مگر اینکه یک کارخانهای، خودش یک زنجیرهی محصول را تولید کند. یک محصول تولیدی برای ادامه زنجیره و فرآیند بعدی، مادهی اولیه محسوب میشود. ما به دنبال یک نظم و نظام خاصی در فروش محصولات هستیم که باید سریعتر ایجاد شود تا به نفع ابتدا تولیدکنندگان و مصرفکنندگان داخلی و بعد به نفع صادرات کشور و افزایش درآمد ارزی کشور باشد و انشاءالله موجب شکوفایی این صنعت شود.»
این نماینده کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی در رابطه با افزایش تولید فولاد در کشور افزود: «در صنعت فولاد طبق آخرین گزارش انجمن جهانی فولادسازان دنیا با وجود کاهش تولید جهانی، اما فولاد در کشور ما با وجود شرایط کرونایی رشد داشته است اینها اتفاقات خوبی است. ما خسته نباشید میگوییم به کسانی که در بخش فولاد کار میکنند. البته باید سود زنجیره تولید نیز تعدیل شود باید به طور مثال فولاد مبارکه سود خود از افزایش تولید و صادرات را برای توسعه بیاورند. اینکه امسال فولاد تولید خوبی داشتهاند یا افزایش صادرات داشتهاند این فقط خلق الساعه نبوده است. برای جهش تولید تنها به امسال محدود نبوده است. این جهش در تولید نتیجه سرمایهگذاریهای سالهای گذشته بوده است که در حال حاضر به ثمر نشسته است.»
دهقانی در رابطه با طرح نورد گرم دو و ایجاد ارزش افزوده در زنجیره ارزش افزوده گفت: «به طور مثال فولاد مبارکه اصفهان به دنبال ایجاد پروژه نورد دو است که با استقبال مجلس و کمیسیون صنایع روبرو است. هر چقدر صنایع فولادی به این سمت پیش بروند که فولاد یا هر محصول دیگری از کشور با ارزش افزودهی حداکثری خارج شود، برای کشور و خود شرکت بهتر است. متاسفانه برخی شرکتها در مقطعی از ارزش افزوده بدون توجه به ادامه زنجیره، اقدام به صادرات میکنند و زنجیره را قطع میکنند.»
وی ادامه داد: «هدف ما این است که آن فولادکار عزیز ما، بخش اعظم سود خود را در بخشهای ادامه زنجیره فولاد، معادن، صنایع معدنی و سایر بخشهای اقتصادی سرمایهگذاری کنند. انشاءالله که امیدواریم این اتفاقها بیفتد و اینها نتیجهشان در کوتاه مدت دیده نمیشود. نتیجهی اینها در میانمدت و دراز مدت دیده میشود و جهش تولید امسال فولاد نیز نتیجهی تلاشهای سالهای گذشته است. در رابطه با پروژه نورد دو نیز مجلس حتما کمک خواهد کرد و استقبال میکند.»
این نماینده مجلس با اشاره به عزم مجلس در جلوگیری از ایجاد فساد در صنایع بزرگ کشور، گفت: «آنچه که مجلس نظارت میکند عدم شکلگیری فساد و دست بردن در جیب مردم است. البته در برخی اوقات در صنایع بزرگ کشور از جمله صنعت فولاد دست به تخلفاتی زده میشود که باید جلوی آن گرفته شود ما از هر طرح توسعهای استقبال میکنیم، ولی از آن طرف از فساد هم ما بیزار هستیم و مردم ما خسته هستند از این فسادهایی که در برخی از صنایع بزرگ متأسفانه رخ میدهد. مردم اولویت اصلی مجلس هستند.»
دهقانی در انتها با اشاره به لزوم توجه به اکوسیستم در استراتژیهای توسعهای ایجاد ارزش افزوده در صنعت فولاد افزود: «شرکتهای فولادی برای تامین آب خود شروع به سرمایهگذاری کردهاند. اتفاقاً این سرمایهگذاریها به نفع خودشان است. فرض کنید شرکت فولاد در اصفهان پساب مثلاً خود شهر اصفهان را میگیرد و تصفیه کند، هزینه کند، پساب آن را مورد بازیابی قرار بدهد. عملا با این تصفیه پساب، به شهرداری و کارهای عمرانی کمک میکنند. ما خسته نباشید میگوییم، ولی باید برای تامین آب خود، باید سرمایهگذاری انجام دهند. باید برای سرمایهگذاریهای بعدی از نظر حمل و نقل و مواد اولیه، حمل محصول، تأمین آب و اکوسیستم و محیط زیست کمهزینه باشد. اگر اینها را رعایت شود، به نفع خود صنایع فولادی نیز است.»
کارشناسان بر این باورند که استراتژی توسعه شرکتهای فولادی علاوه بر جلوگیری از خروج ارز، شرایط را برای جهش تولید و افزایش ارزش افزوده و حاشیه سود در صنعت فولاد ایجاد میکند. با این وجود لابی برخی واردکنندگان، طرحهای توسعهای مانند طرح نورد گرم دو به بن بست رسانده است که باید هرچه سریعتر این موضوع توسط وزارت صمت و کمیسیون صنایع مجلس به بررسی برسد.