تاریخ: ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۴۴
بازدید: ۱۰۰
کد خبر: ۱۵۶۶۶۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد:

غفلت سهامداران از نکته‌ای مهم در تحلیل‌ها

می متالز - به فرض بازگشت دوباره به برجام، سیستم بانکی هم باید خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و کاهش نرخ سود بانکی، خواسته ای جدی و مطالبه ای منطقی از طرف فعالان بخش واقعی اقتصاد خواهد بود.
غفلت سهامداران از نکته‌ای مهم در تحلیل‌ها

غفلت سهامداران از یک نکته مهم در تحلیل ها

به گزارش می متالز، یکی از دغدغه‌های این روزهای بازار سرمایه احتمال کاهش نرخ ارز و به دنبال آن، عدم تکرار سودهای سال جاری در سال آینده است.

عبدالله رحیم لوی کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: در اقتصاد بحثی با عنوان چسبندگی قیمت‌ها مطرح است و با در نظر گرفتن این اصل اقتصادی، تطبیق سریع قیمت کالاها و خدمات با نرخ ارز و کاهش قیمت در بازارهای کالایی در پی کاهش نرخ ارز، دور از انتظار است و اگر قرار باشد قیمت کالاها با کاهش نرخ ارز، کاهش یابد، این کاهش قیمت با یک وقفه زمانی رخ خواهد داد و البته که این واکنش دلایلی هم دارد.

وی افزود: شرکت‌ها و صنایعی که عمدتاً فروش داخلی دارند و در این چند ماه مجوز افزایش نرخ محصول خود را دریافت کرده‌اند، چندان هم تحت تأثیر نرخ ارز قرار ندارند و افزایش قیمت محصولاتشان، فقط ناشی از افزایش نرخ ارز نبوده که حالا با کاهش نرخ ارز، انتظار کاهش نرخ کالاها در بازار داخلی را داشته باشیم. بااین‌حال معتقدم با افزایش نرخ‌های این چند ماه، حاشیه سود شرکت‌ها به حدی رسیده که حتی در صورت کاهش نرخ محصولات، سودآوری شرکت‌ها افت محسوسی نداشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه ضمن اشاره به نادیده گرفتن آثار مثبت کاهش احتمالی نرخ ارز در تحلیل‌ها، تصریح کرد: نکته اینجاست که این روزها تمام تمرکز سرمایه‌گذاران به خبر کاهش نرخ ارز معطوف شده و فراموش کرده‌اند که کاهش نرخ ارز، بدون بازگشت دوباره به برجام و لغو تحریم‌ها دست‌یافتنی نیست. فراموش نکنید که افزایش درآمد شرکت‌ها فقط درگرو افزایش قیمت محصولات نیست و افزایش حجم تولید و فروش شرکت‌ها هم می‌تواند منجر به رشد درآمد و به دنبال آن، رشد سودآوری شرکت‌ها باشد. بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش قدرت خرید خانوارها، ثمره مثبت کاهش احتمالی نرخ ارز خواهد بود و این نکته مهمی است که نباید از آن غافل شد. علاوه بر این، مطمئنم ریسک کاهش سودآوری متوجه شرکت‌های صادرات محور و وابسته به قیمت‌های جهانی هم نخواهد بود. چراکه این شرکت‌ها امسال هم در بهترین حالت بر اساس نرخ‌های سامانه نیما صادرات داشته‌اند. ضمن اینکه بازهم باید متذکر شوم که کاهش نرخ ارز به‌شرط گشایش در فضای سیاسی رخ خواهد داد و در صورت تحقق چنین پیش‌شرطی، تأثیر مثبت تسهیل روند تأمین مواد اولیه و دسترسی راحت‌تر به بازارهای صادراتی و امکان انتقال ارز با هزینه کمتر و... تبعات ناشی از کاهش نرخ ارز را پوشش خواهد داد و شرکت‌ها و صنایع صادرات محور، با کاهش احتمالی نرخ ارز، چیزی از دست نخواهند داد‌.

رحیم لو اضافه کرد: در چند هفته گذشته مرتباً بازار سرمایه را به ابهاماتی مثل احتمال بازگشت به برجام و کاهش نرخ ارز گره‌زده‌ایم؛ حال‌آنکه اقتصاد ما این روزها به لحاظ تکنیکی ظرفیت دلار زیر ۲۰ هزارتومانی ندارد و نباید انتظار داشت با گشایش سیاسی و لغو تحریم‌ها، دلار ریزش قیمت قابل‌توجهی خواهد داشت و به محدوده مثلاً ۱۵ هزارتومانی خواهد رسید. تبعات کاهش شدید نرخ ارز گریبان گیر کل اقتصاد ما خواهد شد و این، نکته مهمی است که نباید از آن غافل شد. بازگشت دوباره به برجام حتماً تفاوت‌هایی با امضای برجام در سنوات قبل داشت و باید این بار نرخ ارز بعد از برجام جدید را هم به‌عنوان یک متغیر جدید در تحلیل‌ها لحاظ کرد‌.

رحیم لو در توصیه به سهامداران گفت: با هر نگاهی که بازار سرمایه تحلیل شود، قیمت‌های این روزهای سهام جذاب است و بسیاری از سهم‌ها، از کف قیمتی هم پایین‌تر هستند. نسبت P/E اکثر سهم‌های بنیادی حتی با فرض دلار ۲۰ هزارتومانی، کمتر از ۸ است و نشان می‌دهد بازار سرمایه ما برای ورود سرمایه‌گذاران جدید جذاب است. ضمن اینکه نباید فراموش کرد در صورت گشایش سیاسی و ریزش نرخ ارز، بازارهای موازی ارز و سکه و... هم هیچ جذابیتی برای سرمایه‌گذاری نخواهند داشت. در آن صورت، سیستم بانکی هم باید خود را با شرایط جدید تطبیق دهد و کاهش نرخ سود بانکی، خواسته‌ای جدی و مطالبه‌ای منطقی از طرف فعالان بخش واقعی اقتصاد خواهد بود و این اتفاق هم به افزایش جاذبه و کشش بازار سرمایه برای سرمایه‌گذاران کمک خواهد کرد. با این تفاسیر، صنایعی که بازار مصرف داخلی داشته و در هر وضعیتی، تقاضای مناسبی دارند، ازجمله غذایی‌ها و صنایع پایین‌دستی صنعت پتروشیمی برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند. برخی سهم‌های فولادی هم نسبت‌های P/E جذابی دارند و بانکی‌ها هم در صورت گشایش سیاسی و اقتصادی، پتانسیل یک تحول جدی را خواهند داشت.

عناوین برگزیده