تاریخ: ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۱:۰۱
بازدید: ۱۹۵
کد خبر: ۱۶۶۱۸
سرویس خبر : آهن و فولاد
با رونمایی از بسته جدید ارزی دولت رخ داد

فولاد به بازار ثانویه رفت

می متالز - بر اساس تصمیم هیات دولت، ارز حاصل از صادرات فولاد که تا پیش از این با نرخ دولتی باید در سامانه نیما عرضه می‌شد، از این به بعد در بازار ثانویه عرضه و نرخ آن بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد.
فولاد به بازار ثانویه رفت

به گزارش می متالز، بر اساس اعلام دولت، ارز واردات کالاهای غیراساسی و دارو در بازار ثانویه ارز از محل ارز حاصل از صادرات تمام کالاهای غیرنفتی (به‌ویژه فرآورده‌های نفتی، گاز طبیعی، پتروشیمی، محصولات فولادی و فلزات رنگی) و خدمات تامین می‌شود. معاملات در این بازار بین صادرکنندگان و واردکنندگان به وسیله بانک‌ها و صرافی‌های مجاز انجام می‌شود و نرخ ارز در این بازار براساس عرضه و تقاضا به‌دست می‌آید.
این نرخ، به نحو مناسب به عنوان نرخ آزاد ارز اطلاع‌رسانی می‌شود. صادرکنندگان باید تعهد لازم را برای برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بسپارند.


درخواست فولادی‌ها

پیش از این واحدهای فولادی که باید ارز خود را در سامانه نیما ارائه می‌کردند از دولت درخواست عرضه در بازار ثانویه را داشتند. در پی این درخواست، رئیس پیشین انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به تولید۲۱/۵میلیون تنی و صادرات ۸میلیون تن فولاد در سال گذشته عنوان کرد که تولید فولاد، ۲برابر نیاز کشور ثبت شده است و امسال نیز به ۲۴میلیون تن می‌رسد؛ بنابراین باید۱۰میلیون تن آن صادر شود تا بتوانیم بازار داخل را تنظیم کنیم.
همان‌گونه که عرضه کم می‌تواند برای بازار داخلی مشکل‌ساز شود، عرضه مازاد هم مشکل‌ساز خواهد شد و تولیدکنندگان را با چالش جدی روبه‌رو خواهد کرد.
محمود اسلامیان افزود: بر این اساس از دولت درخواست می‌کنیم ارز حاصل از صادرات واحدهای فولادی برای تامین اقلام وارداتی مورد نیاز در اختیار خود آنها قرار گیرد و فولادسازان بتوانند مازاد ارز صادراتی را در بازار ثانویه عرضهکنند.
وی در ادامه تاکید کرد: فولاد کشور الزام به صادرات دارد و لازم است امسال ۱۰میلیون تن صادر شود تا بازار داخلی به تعادل برسد. از این‌رو امکان عرضه ارز حاصل از صادرات فولاد در بازار ثانویه بر کاهش بهای ارز در بازار نیز تاثیر خواهد داشت.

 

بسته جدید ارزی، بهترین کار ممکن

درباره بسته جدید ارزی دولت و رفتن واحدهای فولادی به بازار ثانویه، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: بسته جدید ارزی دولت و اقدامی که در این زمینه انجام گرفته، در حقیقت بهترین راهکار ممکن در این آشفته‌بازار بود چراکه با وجود بازار ثانویه به شرایط تعادل در بازار باز خواهیم گشت و بر مبنای آن عرضه و تقاضا نیز به حالت قبل بازمی‌گردند. در نتیجه بازار به حالت آرامش باز خواهد گشت.
رسول خلیفه‌سلطان در ادامه خاطرنشان کرد: اینکه دولت، نرخ ارز را تعیین و بازار را به آن مکلف کند، سیاستی است که به‌درستی پیش نخواهد رفت و جز اینکه بازار را آشفته کند، نتیجه‌ای نخواهد داشت چراکه تعادل عرضه و تقاضا را به هم خواهد زد.
وی تاکید کرد: در پی قیمت‌گذاری‌های دستوری دولت، نتیجه‌ای جز کاهش تولید و صادرات و افزایش قیمت‌ها حاصل نشد اما تصمیمی که دولت گرفته و بانک مرکزی آن را اعلام کرده، حل‌کننده تمام مسائل پیش آمده در چند وقت اخیر بازار است و از این به بعد نیز با مشکل و مسئله‌ای در بازار روبه‌رو نخواهیم شد که نتوان آن را حل کرد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به سیاست‌های تنظیم بازار عنوان کرد: سیاست‌های تنظیم بازار همواره باید به عنوان سیاست‌های نظارتی و کمکی مطرح باشند، نه اینکه دستوری باشند و قیمت‌ها را تحت کنترل خود درآورند. بازار با دستوری شدن اداره نمی‌شود.
خلیفه‌سلطان با اشاره به بسته جدید ارزی خاطرنشان کرد: بسته جدید دولت، مشکل ارز را تا حدی حل می‌کند و بازار را به حالت تعادل خواهد رساند، چراکه قیمت‌ها به صورت نسبی کاهش پیدا می‌کند، سفره رانت جمع می‌شود، نیاز بازار داخل تامین خواهد شد و صادرات مورد حمایت قرار می‌گیرد.
وی با اشاره به اینکه در چند وقت گذشته شاهد تقاضای هجومی به بازار بودیم، گفت: تا پیش از این شاهد تقاضای هجومی به بازار بودیم، در حالی که با ایجاد بازار ثانویه، تقاضای واقعی شکل خواهد گرفت، سفته‌بازی و رانت مهار خواهد شد و بازار دوباره به حالت اولیه بازمی‌گردد که ما هم باید از آن حمایت کنیم.

 

مهم‌تر از بخشنامه، نظارت بر آن است

همچنین درباره رفتن فولادی‌ها به بازار ثانویه، مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان اظهار کرد: اقدامی که از سوی دولت و بانک مرکزی انجام شد، همانی بود که واحدهای فولادسازی نیز به دنبال آن بودند.
عزیز قنواتی در ادامه تاکید کرد: در حالت کلی، بازار ثانویه و قیمت‌گذاری بر مبنای عرضه و تقاضا در تنظیم بازار داخلی و صادرات به فولادی‌ها کمک بسیاری می‌کند چراکه از یک‌سو موجب پیشگیری از ضرر و زیان واحدهای فولادی و از سوی دیگر سبب افزایش سهام و سودآوری آنها خواهد شد.
مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان افزود: از این رو به نظر می‌رسد بهترین تصمیمی است که تاکنون از سوی دولت گرفته شده و سبب می‌شود عرضه و تقاضای واقعی در بازار شکل بگیرد.
وی در ادامه تاکید کرد: در این بازار، ارز شفافیت لازم را خواهد داشت اما برای همکاری دولت و بخش خصوصی، همگی باید سیاست‌های تعیین‌شده را رعایت کنند و خود را ملتزم به رعایت آن بدانند، زیرا زمانی که یک بخشنامه ارائه می‌شود، نظارت بر آن بسیار مهم‌تر از خود بخشنامه است.
مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان ادامه داد: فضای بازار ثانویه به گونه‌ای است که منافع تولیدکننده، صادرکننده، واردکننده و مصرف‌کننده را در نظر گرفته و می‌تواند از نوسان‌ شدید ارز پیشگیری کند. از سوی دیگر از دلال‌بازی و بورس‌بازی‌ پیشگیری می‌کند و در مجموع، مکانیسم خوبی است.
قنواتی همچنین یادآور شد: در مدتی که بازار آشفته شده بود، تقاضای واقعی شکل نگرفت زیرا بازار به گونه‌ای پیش رفت که مزیتی برای واسطه‌گران و دلالان به‌وجود آمد تا محصول را با ارز دولتی خریداری و با ارز آزاد صادر کنند.
وی افزود: با این شرایط، تقاضا منطقی می‌شود به شرطی که نرخ عرضه را نیز در بورس کالا از دستوری بودن خارج کنند.
اگر مکانیسم قیمت‌گذاری در بورس کالا را آزاد کنند، تقاضا در بازار به حالت تعادل خواهد رسید و منطقی می‌شود زیرا اگر دستوری پیش برویم، برخی رانت‌ها شکل می‌گیرد که اگر بخواهیم آنها را از بین ببریم باید اجازه بدهیم قیمت‌ها در بورس کالا براساس عرضه و تقاضا شکل بگیرد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده