تاریخ: ۱۵ شهريور ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۳۷
بازدید: ۲۷۷۴
کد خبر: ۱۷۸۰۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

با گرانبهاترین مواد معدنی جهان آشنا شوید

می متالز - فهرست ۱۰ گانه ذخایر معدنی که در ادامه با آنها آشنا می‌شوید، شامل کمیاب‌ترین، نفیس‌ترین و پرتقاضاترین مواد معدنی جهان هستند که شاید نام برخی از آنها را هم تا به حال نشنیده باشید.
با گرانبهاترین مواد معدنی جهان آشنا شوید

رودیوم

رودیوم یک عنصر نادر سفیدنقره‌ای و در برابر خوردگی مقاوم است. این عنصر یکی از نادرترین عناصر به شمار می‌آید و در مبدل‌های کاتالیزور، ساخت شیشه و ساخت جواهرات استفاده می‌شود. بیشترین ذخایر رودیوم در افریقای جنوبی، رشته کوه‌های اورال روسیه و امریکای شمالی یافت می‌شود.

پِینیت

پینیت، سنگ جواهری شش‌ضلعی و قرمز رنگ است. این سنگ را یک زمین‌شناس انگلیسی به نام آرتورسی‌دی‌پِین در سال ۱۳۲۹ خورشیدی (۱۹۵۰ میلادی) در میانمار کشف کرد و با استناد به نام خود، آن را پینیت نام داد. این سنگ تنها در این منطقه پیدا می‌شود و پیدا کردن محل قرارگیری ذخایر آن بسیار سخت است.

عقیق سیاه

عقیق‌های سیاه از سایر عقیق‌های گران‌قیمت کمیاب‌ترند و با بدنه تیره و رنگین خود شناخته می‌شوند. همه عقیق‌های سیاه جهان در استرالیا استخراج می‌شوند. از استرالیا نه تنها عقیق سیاه، بلکه ۹۰درصد از کل عقیق‌های جهان نیز استخراج می‌شود.

یشم سلطنتی

یشم در رنگ‌های گوناگون پیدا می‌شود؛ از سفید و سبز گرفته تا بنفش کمرنگ و ارغوانی روشن.اما یشمی که رنگ سبز زمردی دارد و «یشم سلطنتی» نامیده می‌شود، کمیاب‌ترین و گرانبهاترین نوع است. چینی‌ها در سراسر تاریخ خود، یشم را می‌ستوده‌اند و در ساخت جواهرات و خلق آثار هنری از آن استفاده می‌کرده‌اند.
درحال‌حاضر ذخایر یشم در میانمار، نیوزیلند و ژاپن پیدا می‌شود.

طلا

طلا بی‌شک یکی از شناخته‌شده‌ترین مواد معدنی گرانبها در جهان است و نه تنها در عصر حاضر بلکه در سراسر تاریخ نیز همواره ماده‌ای گرانبها به شمار می‌آمدهاست.
با این حال گرانبهاترین ماده معدنی جهان نیست اما محل امنی برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید.
این فلز همچنین زیبایی چشمگیری دارد. طلای زرد، رایج‌تر از طلای سفید، طلای قرمز و طلای صورتی است.

لیتیوم

لیتیوم، سبک‌ترین فلز و عنصر جامد به شمار می‌آید که نرم و سفیدنقره‌ای است. در سطح جهان، ذخایر چشمگیری از لیتیوم وجود دارد اما شمار کمی، آن‌قدر بزرگ و حجیم هستند که استخراج آنها از نظر تجاری مقبول باشد. در عصر حاضر تقاضا برای لیتیوم زیاد است چون در ساخت باتری‌های لیتیوم‌یونی استفاده می‌شود که در خودروهای الکتریکی و تلفن‌های موبایل کاربرد دارند. شیلی و استرالیا، بزرگ‌ترین تولیدکنندگان لیتیوم جهان هستند.

الماس

در عرصه تجارت مواد معدنی، الماس شناخته‌شده‌ترین ماده گرانبهاست و این شهرت برآمده از جایگاهی است که این سنگ در تجارت جواهرات دارد. الماس از نظر سفتی و سختی، درخشندگی و گوناگونی رنگ نیز سنگ متمایزی به شمار می‌آید. اواسط قرن بیستم میلادی بود که استفاده از الماس در حلقه‌های ازدواج مرسوم شد و این اتفاق به لطف استخراج آن از سوی شرکت انگلیسی دی‌بِرز رخ داد. ذخایر الماس در ده‌ها کشور از جمله افریقای جنوبی، روسیه و استرالیا پیدا می‌شود.

گارنِت آبی

بیشتر گارنت‌ها قرمز هستند اما می‌توان آنها را در هر رنگی پیدا کرد. گارنت در صنعت جواهرات، سنگ شناخته‌شده‌ای به شمار می‌آید. پیش‌تر گفته می‌شد که گارنت در هر رنگی به غیر از آبی وجود دارد تا اینکه گارنت آبی نیز در دهه ۱۹۹۰ میلادی (۱۳۶۹ خورشیدی) در ماداگاسکار یافت شد. گارنت آبی گران‌قیمت‌ترین نوع گارنت بوده و تاکنون در روسیه، ترکیه و امریکا استخراج شده است.

یاقوت سرخ

یاقوت در طیفی از رنگ‌های صورتی تا قرمز خونی یافت می‌شود و سنگ جواهری بسیار قیمتی به شمار می‌آید که هواداران زیادی دارد. یاقوت سرخ همانند آمیتیست (یاقوت ارغوانی)، یاقوت کبود، زمرد و الماس از جمله سنگ‌هایی است که از گذشته تا کنون همواره به عنوان سنگ‌های قیمتی، شناخته شده هستند. قرن‌ها میانمار منبع اصلی ذخایر یاقوت سرخ بود اما این سنگ در کشورهایی از جمله برزیل و اسکاتلند هم استخراج می‌شود.

پلاتین

پلاتین فلزی نقره‌ای است که نقش مهمی در تجارت جواهرات دارد. شکل‌گیری اولیه آن به دوران ماقبل تاریخ در افریقای جنوبی برمی‌گردد. نام آن نیز از واژه اسپانیایی «پلاتینا» به معنای نقره کوچک می‌آید. علاوه بر کاربرد رایج پلاتین در جواهرسازی، این فلز در مبدل‌های کاتالیزوری و دیگر مصارف صنعتی نیز استفاده می‌شود. روسیه و افریقای جنوبی بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های پلاتین هستند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده
واگذاری ۱۷۲ هکتار از اراضی ملی جهت ساخت نیروگاه خورشیدی و تجدیدپذیر به ایرالکو و بهره‌برداری از فاز نخست پروژه ۸۰ مگاواتی مولد اضطراری شرکت آلومینیوم ایران
با حضور سهامداران عمده و اعضای هیات مدیره ایرالکو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی، مدیر امور اراضی استان مرکزی و مدیرعامل شرکت سهامی برق منطقه‌ای باختر انجام شد؛

واگذاری ۱۷۲ هکتار از اراضی ملی جهت ساخت نیروگاه خورشیدی و تجدیدپذیر به ایرالکو و بهره‌برداری از فاز نخست پروژه ۸۰ مگاواتی مولد اضطراری شرکت آلومینیوم ایران