به گزارش میمتالز، در این گیر و دار که سهامداران بورس در پی خارج کردن پولهای خود از این محفل سرمایهگذاری هستند، سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت از عرضه معادن در بازار سرمایه خبر داده است. زرندی در اینباره گفته که با توجه به تعاملات خوب صورتگرفته با سازمان بورس و اوراق بهادار، امکان ورود معادن به بازار سرمایه در قالب شرکتهای سهامی عام پروژه یا صندوقهای جسورانه اکتشاف و بهرهبرداری فراهم شده است.
در همین راستا، مجلس شورای اسلامی نیز چندی پیش در میان رسیدگی به مفاد اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۰، به وزارت صمت جهت واگذاری معادن تعطیل از طریق بازار سرمایه مجوز داد و مقرر کرد که این وزارتخانه با هماهنگی شورای عالی بورس آییننامه اجرایی چگونگی این واگذاریها را تدوین کند.
برخی کارشناسان حوزه معدن عقیده دارند، بسیاری از تصمیمهایی از این دست که در وزارت صمت یا مجلس گرفته میشود، قابل اجرا نیستند و همه آنها در حد حرف باقی میمانند که این طرح هم میتواند یکی از آنها باشد؛ اما باید این مسوله را هم در نظر گرفت که این تصمیم در زمانی گرفته شده است که کسی دیگر به بازار سرمایه اعتمادی ندارد.
مسوولان اتاق بازرگانی و مدیران سازمان ایمیدرو، این بار به سراغ علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه رفته است تا درباره چگونگی استقبال سهامداران از عرضه معادن، نحوه انجام کار و نقش این واگذاریها روی بازار سهام با این تحلیلگر بورس به گفتگو بنشیند.
تاجبر، اما در همان ابتدای صحبتهایش امکان اجرای طرح واگذاری معادن در بازار سرمایه را بعید دانست و گفت: تا حالا که عرضه معادن فقط در حد حرف باقی مانده است و البته اخیرا ایمیدرو آگهی داده که بناست معادن را به صورت مزایده واگذار کند، اما هنوز جزئیات زیادی درباره این واگذاریها اعلام نشده است.
وی با پیشبینی این مساله که عرضه معادن در بورس مشابه عرضه خودرو یا ارز در بورس کالا محقق نخواهد شد، عنوان کرد: تا به حال پیشنهاداتی مشابه این، به وفور از سوی مسوولان دولتی مطرح شده، اما هیچ کدام به بار ننشسته است؛ زیرا همیشه رانتهایی در این حوزهها وجود دارد که با عرضههای بورسی این رانتها از بین میرود.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تاکید کرد: در ماههای اخیر بارها شاهد مطرح شدن موضوع عرضه خودرو در بورس بودهایم، اما دائما اجرای این طرح، امروز و فردا شده است و به نظر میرسد عرضه معادن در بورس نیز به سرانجام نخواهد رسید؛ به ویژه آن که مدتهاست که بحث عرضه معادن در بورس در وزارتخانه نیز مطرح شده، اما احتمال اجرایی شدن این طرح بسیار اندک است.
تاجبر عرضه معادن در بورس را عامل از بین رفتن رانت بسیاری از واسطههای حوزه معدن دانست و گفت: عرضه معادن در بازار سهام امتیازات بسیاری از افراد را از بین میبرد، اما در کل به نفع اقتصاد کشور خواهد بود. اگر هم شاهد آن میبودیم که عملا یک معدن مشخصاتی را به بورس ارائه میکرد و برای عرضه آن اعلام عمومی صورت میگرفت، میشد گفت که یک عزم جدی برای این کار وجود دارد، ولی تا این لحظه اقدامی جدی در راستای بورسی شدن معادن مشاهده نشده است.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان تصریح کرد: کسانی هستند که انتفاعات قابل ملاحظهای در معادن داشته و دارند و این افراد با تمام توان، جلوی عرضه معادن در بورس را خواهند گرفت؛ این در حالی است که مزایای ورود معادن به بورس برای اقتصاد ما بیشمار است.
منبع: ماین نیوز