تاریخ: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۰:۲۹
بازدید: ۲۲۸
کد خبر: ۲۰۲۰۰۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بزرگترین پیمان تجارت آزاد جهان، فرصتی برای مقابله چین با انحصارگرایی

بزرگترین پیمان تجارت آزاد جهان، فرصتی برای مقابله چین با انحصارگرایی
‌می‌متالز - تصویب پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای موسوم به آرسپ (RCEP) به عنوان بزرگترین قرارداد تجارت آزاد جهان از سوی کنگره ملی خلق چین، نمادی از پیروزی بزرگ چند جانبه گرایی و برنامه پکن برای مقابله با یک انحصارگرایی است.

به گزارش می‌متالز، پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای نه تنها سبب تعمیق یکپارچگی‌های اقتصادی منطقه‌ای می‌شود، بلکه نیروی محرکه جدیدی را به اقتصاد جهان که تحت فشار تاثیرات ناشی از همه گیری ویروس کرونا قرار گرفته، تزریق می‌کند؛ این منطقه آزاد تجاری در عین حال تمایل قاطعانه کشور‌های منطقه برای حمایت از چند جانبه گرایی و تجارت آزاد را به تصویر می‌کشد و بنابراین به جهان ثابت می‌کند که همکاری‌های آزادانه و باز، راهی صحیح برای دستیابی به سود‌های دوجانبه و برد - برد است.

آرسپ یک توافقنامه تجارت آزاد است و از ۱۵ کشور جنوب شرق آسیا شامل ۱۰ کشور عضو «آسه آن» و چین، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند تشکیل شده، این توافق نامه اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی امضا شد، اما چین باید این توافق نامه را برای اجرایی شدن به تصویب کنگره ملی خلق می‌رساند که این اتفاق در آخرین نشست این کنگره که به مدت ۱۰ روز پکن برگزار شد، افتاد.

پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای در مقایسه با سایر قرارداد‌های مناطق آزاد تجاری، فراگیرتر است و تمام جنبه‌های مربوط به تجارت و آزادسازی و تسهیل سرمایه را پوشش می‌دهد و در عین حال، نیاز‌های عصر اقتصاد دیجیتال مانند مالکیت معنوی و تجارت الکترونیک را تامین می‌کند که تمام این‌ها منعکس کننده ویژگی‌های مدرن و متمایز این پیمان است.

از همه مهم‌تر این است که پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای، توافقی با کیفیتی بالا محسوب می‌شود برای مثال تعداد کل کالا با تعرفه صفر در تجارت کالا به بیش از ۹۰ درصد می‌رسد و سطح و میزان خدمات دهی‌های تجاری و آزادسازی سرمایه گذاری نیز به طرز چشمگیری بالاتر از میزان اصلی قید شده آن در متن توافق نامه تجارت آزاد (۱۰+۱) است به ویژه اینکه روابط تجاری جدید در این پیمان بین چین، ژاپن و کره جنوبی به طرز چشمگیری میزان تجارت آزاد در منطقه را افزایش می‌دهد.

وزیر بازرگانی چین روز گذشته در آخرین روز نشست کنگره ملی چین در پکن اعلام کرد که دولت چین توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای (RCEP) را تصویب کرده و امیدوار است کشور‌های مربوط پیشبرد رویه‌های خود را تسریع کنند.

«وانگ وِن تائو» در جمع خبرنگاران افزود: امضای توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای نشان دهنده تشکیل بازار بزرگ یکپارچه در منطقه‌ای با یک سوم حجم کل اقتصاد جهان است که نیروی بالقوه و محرکه بسیار بالایی دارد چین در این مورد سازوکار خاصی برای اجرای این توافقنامه ایجاد کرده است.

این مقام چینی توضیح داد: پیشرفت کنونی این است که دولت چین توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای را به تصویب رسانده و برخی کشور‌های عضو آن نیز رویه تصویب توافقنامه را تسریع می‌کنند امیدواریم کشور‌های مربوط رویه‌های خود را سرعت بخشند تا در نهایت به آستانه لازم الاجرا شدن توافقنامه که از سوی ۶ کشور عضو و ۳ کشور غیرعضو "آ. سه. آن" تصویب شود، برسیم این توافقنامه هر چه زودتر به مرحله اجرا برسد، مردم همه کشور‌ها نیز همان قدر زودتر از منافعش استفاده خواهند کرد.

در سال ۲۰۲۰، با وجود رکود وخیم سرمایه گذاری مستقیم جهانی، جذب سرمایه‌های خارجی در چین بر خلاف روند اصلی افزایش یافت و به ۱۴۴.۴ میلیارد دلار رسیده است که در مقایسه با دوره مشابه سال ۲۰۱۹ میلادی ۴.۵ درصد رشد کرده است. در عین حال، ساختار جذب سرمایه‌های چین نیز شاهد تغییرات مثبتی بوده که نسبت جذب سرمایه‌ها در صنایع فناوری پیشرفته به ۲۹.۶ درصد رسیده است.

وزیر بازرگانی چین تاکید کرد که در سال جاری، در‌های چین بازتر می‌شود و آستانه اجرای سیاست در‌های باز نیز پایین‌تر می‌آید.

آمار‌ها حاکی است کل جمعیت، حجم اقتصاد و حجم کلی تجارت ۱۵ کشور عضو این پیمان معادل حدود ۳۰ درصد از حجم تجارت و اقتصاد و جمعیت جهان است و این بدان معناست که حدود یک سوم اقتصاد جهان یک بازار یکپارچه را تشکیل خواهد داد؛ بدیهی است که چنین روندی، نه تنها مهم‌ترین دستاورد در مسیر ایجاد یکپارچگی در اقتصاد آسیای شرقی در طول ۲۰ سال گذشته محسوب می‌شود، بلکه دارای اهمیتی نمادین برای جهان است.

منبع: اگزیم نیوز

عناوین برگزیده