به گزارش میمتالز، «سید رضا شهرستانی» در پاسخ به این پرسش که مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی درخصوص افزایش قیمت برق سال آینده صنایع بورسی فلزات اساسی، را چگونه ارزیابی میکنید؟ اظهار داشت: رشد نرخ برق صنایع بورسی فلزات اساسی در سال آینده، تاثیر منفی بسزایی بر عملکرد صنایع فولادی کشور خواهد گذاشت.
وی افزود: در هر دورهای که قیمت حاملهای انرژی افزایش مییابد اثرات مستقیم و غیرمستقیمی بر عملکرد صنایع میگذارد.
این مقام مسوول، تاکید کرد: فولاد سازی در رده صنایعی است که مصرف بالایی در زمینه انرژی و برق دارد؛ بنابراین، رشد قیمت برق صنایع، باعث افزایش قابل توجه هزینه تمام شده تولید و متضرر شدن صنایع دارد.
شهرستانی تصریح کرد: یکی از دلایلی که در طول سالهای گذشته، باعث جذب سرمایه گذار در بخش فولاد کشور شد پایین بودن قیمت حاملهای انرژی از جمله، برق بود.
وی افزود: پایین بودن قیمت برق در ایران در مقایسه با سایر کشورها مزیتی است که زمینه رشد و توسعه صنایع فولادی کشور را فراهم کرده است؛ بنابراین، اگر این مزیتها از صنایع گرفته شود آنها مشوق دیگری در اختیار نخواهند داشت.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، بیان کرد: طبق افق ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در کشور، هدف گذاری شده است و برای تحقق این هدف، سرمایه گذاری قابل توجهای انجام گرفته است؛ تغییر ناگهانی سیاستها باعث متضرر شدن سرمایه گذاران زنجیره تولید فولاد میشود.
شهرستانی، افزود: صنایع کشور در شرایط کنونی با چالشهای جدی روبرو هستند که روند تولید و فعالیت آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است؛ تحریمهای بینالمللی، زمینه افزایش هزینه تولید و تجارت را در ایران فراهم کرده است.
وی در ادامه با اشاره به میزان بهره بانکی در ایران، گفت: بهره بانکی در سایر کشورها کمتر از ۳ درصد برآورد میشود در صورتی که صنایع ایرانی به ازای دریافت تسهیلات بانکی، آن را با بهره ۳۰ درصد پرداخت میکنند.
شهرستانی افزود: بنابراین، چالشهای جدی در مسیر صادرات کشور وجود دارد و دریافت منابع ارزان حاملهای انرژی، مزیتی بود که این نقاط منفی پیرامون صنایع را پوشش میداد.
وی تصریح کرد: رشد قیمتهای حاملهای انرژی و برق مورد نیاز صنایع در سال آینده، قابل توجه است و تاثیرگذاری چشمگیری بر عملکرد صنایع کشور خواهد گذاشت و این رشد قیمتی، زمینه متضرر شدن صنعتگران را فراهم میکند و در نهایت مصرف کننده نهایی، آسیب جدی متحمل میشود پس بنابراین، رقابت تولیدکنندگان فولادی با رقبا در سایه رشد هزینه تولید دشوارتر از قبل خواهد شد.
وی تاکید کرد: وقتی که قیمت تمام شده محصولات تولیدی افزایش مییابد؛ رقابت تولید کنندگان صنعت فولاد کشور در بازارهای جهانی، سختتر خواهد شد.
این مقام مسوول، بیان کرد: این در صورتی است که فولاد سازان ایرانی به دلیل اعمال تحریمها محصولات خود را ارزانتر از نرخهای جهانی به فروش میرسانند و انتقال پول، بین فروشندههای ایرانی و خریداران در بازار جهانی با سختی و ریسک همراه است.
شهرستانی، اظهار داشت: امکان خرید اعتباری فولاد وجود ندارد و چالشهای متعدد دیگری در این مسیر، وجود دارد که زمینه کاهش نرخ فولاد ایران را در مقایسه با محصول مشابه و با کیفیت یکسان در بازار جهانی فراهم میکند.
وی گفت: چنانچه نرخ تمام شده تولید فولاد در کشور، نیز تحت تاثیر تغییر سیاست گذاریها افزایش یابد دیگر، فروش فولاد ایران در بازارهای جهانی برای مصرف کننده نهایی با صرفه اقتصادی همراه نخواهد بود.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت انرژی و برق صنایع، در زمینه بهینه کردن انرژی توسط مجموعههای فولادی چه تاثیری میگذارد؟ به بازار، گفت: با افزایش قیمت برق و انرژی، بدون تردید باید کاهش مصرف انرژی در اولویت صنعتگران کشور قرار بگیرد.
شهرستانی اظهار داشت: یکی از ابزارهای لازم برای تحقق کاهش مصرف انرژی در صنایع، کنترل کردن قیمتها است، اما باید این اقدام در زمانی اجرا شود که صنعتگران با چالشهای پیش رو روبرو باشند.
وی افزود: کاهش مصرف انرژی، نیازمند ورود تجهیزات مختلف به کشور است، اما واردات تجهیزات، نیازمند تامین ارز و برقراری ارتباط با سایر کشورها است و ایران در این خصوص با مشکل روبرو است.
شهرستانی در پایان، بیان کرد: با افزایش نرخ برق صنایع در سال آینده، زمینه کاهش سوددهی مجموعههای فولادی کشور فراهم میشود و این موضوع، باعث متضرر شدن سهامداران واحدهای تولید فولاد میشود هر چند که در حال حاضر، صحبت درخصوص افزایش قیمت برق صنایع در سال آینده، اثر منفی آن بر عملکرد سهام شرکتهای فولادی گذاشته است.
منبع: تحلیل بازار