تاریخ: ۲۲ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۴۹
بازدید: ۲۸۹
کد خبر: ۲۰۵۱۸۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد:

"بورس" وجه المصالحه بزرگان بازار

‌می‌متالز - مشکل بازارسرمایه و ریزش‌های سهام و صف فروش‌های هرروزه نماد‌های بانک‌ها، هلدینگ‌های بزرگ سرمایه‌گذاری و فلزی و معدنی و ... به سبب کمبود نقدینگی این مجموعه‌ها نیست؛ چند هزار میلیارد تومان، برای بسیاری از شرکت‌های بزرگ بورسی، رقم بااهمیتی نیست که برای تأمین آن ناچار به انتشار اوراق باشند.

به گزارش می‌متالز، گویا طرح جدیدی توسط متولیان بازار سرمایه در دست بررسی است که به هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری مجوز انتشار اوراق با نرخ بهره ۲۰ درصد می‌دهد تا این هلدینگ‌ها با نقدینگی حاصل از انتشار اوراق، اقدام به خرید سهام در بورس کنند و از سهم‌های زیرمجموعه خود و سایر سهم‌های بازار حمایت کنند.

هومن عمیدی کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: انتشار اوراق توسط هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری باهدف حمایت از بازارسرمایه و خرید سهام از چند منظر قابل‌بررسی است.

وی ادامه داد: نخست آنکه عددی که اعلام‌شده، عدد قابل‌توجهی برای این بازار نخواهد بود و "بازار سرمایه" در ماه‌های قبل حتی در روز‌هایی که حجم معاملات روزانه ۶ الی ۷ هزار میلیارد تومان بود نیز بازهم با فشار فروش مواجه بود؛ بنابراین حتی اگر حجم اوراق منتشرشده توسط هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری، ۳۰ هزار میلیارد تومان هم باشد، فقط چند روز بازار کمی متعادل‌تر خواهد شد و اصلاح روندی صورت نخواهد گرفت.

عمیدی اضافه کرد: دومین نکته آنکه ماهیت این طرح، توجیه منطقی ندارد و اگر قرار باشد هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری، اوراقی با هزینه مالی ۲۰ درصد منتشر کنند و با نقدینگی حاصل از انتشار اوراق، اقدام به خرید سهام زیرمجموعه‌های خود کنند؛ یعنی قیمت سهام خریداری‌شده توسط هلدینگ‌ها، بیش از ۲۰درصد رشد خواهد کرد و در چنین شرایطی، خرید سهم در بازار جذاب‌تر از خرید اوراق خواهد بود؛ علاوه بر این، با اجرای چنین طرحی فقط سهم‌های زیرمجموعه هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری بزرگ موردحمایت قرار خواهد گرفت و سایر نماد‌های بازار از طرح انتشار اوراق باهدف حمایت از بازار سرمایه، بهره‌ای نخواهند برد. نکته دیگر اینکه اگر چنین مبالغی برای حمایت از بازار سرمایه کفایت می‌کند، چرا بازارگردان‌ها به بانک‌ها معرفی نمی‌شوند تا با وثیقه کردن سهام، از بانک‌ها تأمین مالی کرده و اقدام به خرید سهام و حمایت واقعی از بازار کنند؟

وی با اشاره به طرح تخصیص بخشی از منابع صندوق‌های درآمد ثابت به خرید سهام، گفت: اواخر سال گذشته صندوق‌های درآمد ثابت ملزم به تخصیص ۳درصد از منابع خود به خرید سهام شدند اما؛ این طرح هم ظاهراً نتیجه مناسبی به دنبال نداشته است؛ استفاده از چنین ابزار‌هایی برای حمایت از بازارسرمایه، ایرادی ندارد، ولی مشکل فعلی "بورس"، عدم اعتماد سرمایه‌گذاران است و قبل از هر اقدامی باید راهکاری برای جلب اعتماد دوباره سرمایه‌گذاران و از بین رفتن فضای ترس در بازار یافت.

این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: برای انجام این مهم، باید رابطه‌ای بین بانک مرکزی، بازار پول و بازارسرمایه شکل بگیرد تا بخشی از سرمایه‌گذاری‌های مردم در بازار سرمایه، گارانتی شود؛ انتشار اوراق تبعی، بیمه‌کردن سبد‌های کوچک سرمایه‌گذاران و امکان وثیقه‌کردن سهام نزد بانک‌ها برای اخذ تسهیلات، ازجمله راهکار‌هایی است که می‌تواند تا حدودی به جلب اعتماد سهامداران خرد منجر شود.

عمیدی افزود: دلیل مشکلات بازارسرمایه و ریزش‌های سهام و صف فروش‌های هرروزه نماد‌های بانک‌ها، هلدینگ‌های بزرگ سرمایه‌گذاری و فلزی و معدنی و ... به سبب کمبود نقدینگی این مجموعه‌ها نیست؛ چند هزار میلیارد تومان، برای بسیاری از شرکت‌های بزرگ بورسی، رقم بااهمیتی نیست که برای تأمین آن ناچار به انتشار اوراق باشند.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد در بسیاری از شرکت‌های شبه‌دولتی، مدیران منتظر تعیین تکلیف انتخابات هستند و عزمی برای حمایت از سهام وجود ندارد. بازارگردان‌ها هم با منابع خود سهامداران به بدترین شکل ممکن اقدام به بازارگردانی یا بهتر است بگوییم نوسان‌گیری از سهامداران می‌کنند و این عدم‌حمایت‌ها، یا باهدف ضربه زدن به متولیان بازار سرمایه است و یا برخی از حقوقی‌های بزرگ بازار، انتظارات و مطالباتی دارند و بازارسرمایه را وجه‌المصالحه قرار داده‌اند. هیچ بازاری به‌جز بازارسرمایه، بعد از ریزش ۴۵درصدی، در صف فروش قفل نمی‌شود و این وضعیت، قطعاً به خاطر کمبود نقدینگی در بازار سرمایه نیست! مادامی‌که عزمی برای حمایت از بازار سرمایه وجود نداشته باشد، هیچ راهکار و ابزاری اثرگذار نخواهد بود. کما اینکه بازارگردانی یا الزام فیکس اینکام‌ها به خرید سهام هم مؤثر واقع نشد.

عمیدی در پایان خاطرنشان کرد: دغدغه برخی فعالان بازار سرمایه این است که شاید این وضعیت بازار سرمایه و قفل شدن سهم‌ها در صف فروش به دلیل تحت‌فشار قرار دادن سیاست‌گذاران برای حذف دامنه نوسان باشد؛ اتفاقی که زمینه را برای پایین کشیدن ۳۰ الی ۴۰ درصدی قیمت سهم‌ها و ایجاد موقعیتی مناسب برای خرید عده‌ای خاص، فراهم خواهد کرد! البته این اتفاق پای ارکان قضایی را به بازار سرمایه بازخواهد کرد و قطعاً تبعات حذف دامنه نوسان در این شرایط، بیش از مزایای آن خواهد بود و تیر آنان که بر طبل حذف دامنه نوسان می‌کوبند، به سنگ خواهد خورد.

منبع: بورس نیوز

عناوین برگزیده